HomeΕνημέρωσηΕπικαιρότητα“Λίγοι και καλοί” για τις νέες άδειες στο online

“Λίγοι και καλοί” για τις νέες άδειες στο online

Βαθιά το χέρι στη τσέπη πρέπει να βάλουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον που υπόσχεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα online τυχερά παίγνια.

 

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

 

Η κυβέρνηση παρουσίασε το περίγραμμα του νέου πλαισίου λειτουργίας της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνίων και, εφόσον αυτό παραμείνει ως έχει, κρίνεται αυστηρό έως ασφυκτικό. Πλέον η δραστηριότητα στην αγορά των online τυχερών παιγνίων δεν είναι «δωρεάν», όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, καθώς, πέρα από τους φόρους που καλούνται να καταβληθούν (30% επί του ακαθάριστου τζίρου των παιγνίων και 10% επί των κερδών των παικτών), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταβάλουν 4-5 εκατ. ευρώ εφάπαξ για κάθε άδεια 5ετούς διάρκειας.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός των παρόχων από τα «φρουτάκια» συνιστά ένα επιπλέον εμπόδιο.

 

Φορολογική τακτοποίηση

Και δεν είναι μόνον οι νεοεισερχόμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν, αλλά κυρίως οι υφιστάμενοι, οι οποίοι λειτουργούσαν με προσωρινή άδεια. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν να καταβάλλουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές, για όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Καλά ενημερωμένες πηγές ανεβάζουν το ύψος των φόρων που θα καταβληθούν στα 300 εκατ. ευρώ για τα έτη 2010-2017.

Εως ένα βαθμό αυτό συνιστά πραγματικότητα. Η βρετανική GVC, που διαχειρίζεται γνωστούς ιστότοπους τυχερών παιγνίων (bwin, eurobet, sportingbet κ.ά.), ήδη έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 74 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιανουάριο, καταβάλλει 7,4 εκατ. ευρώ μηνιαίως και για 24 μήνες, στο πλαίσιο διακανονισμού της με την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών). Η τελευταία τής έχει καταλογίσει πρόστιμα ύψους 187 εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές της εταιρείας.

Οι συγκεκριμένες οφειλές αφορούν μόνο τη διετία 2010-11 και για τον λόγο αυτό, πολλοί ειδικοί της αγοράς χαρακτηρίζουν υπέρογκο το επιβαλλόμενο πρόστιμο.

Επίσης η βρετανική εταιρεία, παρά τον διακανονισμό, έχει ήδη αμφισβητήσει το ύψος του προστίμου, προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια, και εφόσον τα δικαστήρια αποφασίσουν διαφορετικά, τότε οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά στην επιχείρηση τυχερών παιγνίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η GVC έως ένα βαθμό έχει αποδεχθεί φορολογικές οφειλές προς τις ελληνικές αρχές, αφού έχει λάβει προβλέψεις για τη σχετική υπόθεση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις της όμως αφορούν το σύνολο της οκταετίας 2010-17 και όχι τη διετία που αναφέρεται στην πράξη καταλογισμού της ΑΔΑΕ. Όμως ακόμη και αυτές οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές του ύψους των καταβολών που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν οι προσωρινά αδειοδοτημένοι πάροχοι online διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Κάποιοι εκτιμούν ότι ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν οι πάροχοι, ίσως να αποδειχθούν λίγα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι από τους 24 προσωρινά αδειοδοτημένους παρόχους, τη μεγαλύτερη δραστηριότητα φέρεται να είχαν τρεις – τέσσερις επιχειρήσεις: η Gambling Malta Ltd. (Stoiximan), η B2B Services Malta (Betshop) και Sportingbet Odds (Sportingbet). Με βάση τα δηλωμένα έσοδα των παρόχων, το 2017 οι δύο αυτές επιχειρήσεις είχαν το 80% του τζίρου και το 87% των ακαθάριστων εσόδων (GGR). Ωστόσο, καθώς όλοι οι πάροχοι έχουν την έδρα και τις online πλατφόρμες τους στο εξωτερικό, τα μεγέθη είναι κατά δήλωση και ως συνέπεια αμφισβητήσιμα.

Γι’ αυτό η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των οικονομικών τους από το 2016 και –σύμφωνα με πληροφορίες– έχει ήδη καταλογίσει υπέρογκα πρόστιμα και σε άλλους παρόχους. Σημειώνεται ότι όποιος από τους υφιστάμενους παρόχους διεκδικήσει μια θέση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος, δηλαδή να έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις της με την ΑΑΔΕ.
Πάντως τα μεγέθη που δήλωσαν οι επιχειρήσεις πέρυσι, δεν είναι μακριά από τις εκτιμήσεις των ειδικών για το πραγματικό μέγεθος της αγοράς. Οι 24 εταιρείες δήλωσαν για το 2017 τζίρο 5,2 δισ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα (GGR) 280 εκατ. ευρώ. Η GVC εκτιμά την αγορά για την ίδια χρονιά στα 330 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά το GGR ή περίπου στα 6,6 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα πονταρίσματα.

 

Το κόστος της άδειας

Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι πάροχοι που θέλουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι το κόστος της άδειας. Αυτή πλέον θα κοστίζει 4 εκατ. ευρώ και θ’ αφορά αποκλειστικά online στοιχηματισμό.

Δεν περιλαμβάνει τα RNG παίγνια –τα γνωστά «φρουτάκια»– καθώς η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός κατέβαλε 560 εκατ. ευρώ το 2012 για τη συγκεκριμένη άδεια.

Με τα παραπάνω, όλα δείχνουν ότι δεν έχουμε «ουρές ενδιαφερομένων» να εισέλθουν στην ελληνική αγορά online τυχερών παιγνίων. Αντίθετα, οι ασφυκτικοί όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς μπορεί, όπως συνέβη και στη Γαλλία, να φέρει ενδιαφερόμενους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός ή των δύο χεριών.

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email