HomeΕνημέρωσηThe BloGΟμάδα Αλληλεγγύης Πρακτόρων ΟΠΑΠ: Ένας “πολλαπλασιαστής” προσφοράς & αγάπης

Ομάδα Αλληλεγγύης Πρακτόρων ΟΠΑΠ: Ένας “πολλαπλασιαστής” προσφοράς & αγάπης

Κάθε χρόνο, βάζουν ένα μεγάλο «στοίχημα». Να μοιράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαμόγελα σε συνανθρώπους μας, μέσα από δράσεις συνεισφοράς.

 

Ζεστά ρούχα για μικρούς και μεγάλους, συσκευασίες με ξηρά τροφή, είδη πρώτης ανάγκης, κάποια χρήσιμα μικροπράγματα… Χάρτινες κούτες συναρμολογούνται για να γεμίσουν με αγαθά και να ξανανοίξουν λίγο αργότερα από εκείνους που θα τα υποδεχθούν και θα δακρύσουν από ευγνωμοσύνη.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτή είναι μία γνώριμη διαδικασία την οποία τα μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης Πρακτόρων ΟΠΑΠ διοργανώνουν με μεράκι, φροντίδα και αγάπη, δίνοντας απλόχερα βοήθεια σε όλους εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Σημαντικό συμπαραστάτη σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια αποτελεί και ο καθημερινός πελάτης του πρακτορείου που θα ρωτήσει, θα μάθει, θα συνεισφέρει και θα μεταδώσει κι εκείνος με τη σειρά του το μήνυμα της αλληλεγγύης σε ακόμη περισσότερους…

«Δεν ξέρω αν ο καθένας το θεωρεί σημαντικό. Διαφέρει στους ανθρώπους το αίσθημα της προσφοράς στον συνάνθρωπο», θα πει ο κ. Νίκος Φαργκάνης από την Θεσσαλονίκη, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της. Όλα αυτά τα χρόνια που έχει αφιερωθεί στην Ομάδα, δεν έχει παράπονο για τις εκδηλώσεις αγάπης και υποστήριξης για την κάθε πρωτοβουλία που θα γίνει η αιτία να χαμογελάσουν λίγοι ακόμη συμπολίτες μας. Φυσικά, θα ήθελε η αγάπη αυτή να μεγαλώσει, να φτάσει όσο γίνεται σε κάθε άκρη της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη πριν τέσσερα χρόνια. Μία παρέα πρακτόρων ΟΠΑΠ πήρε την απόφαση ότι ήταν καιρός να αναλάβει δράση. Έτσι, μία ημέρα χτύπησε το τηλέφωνο της κ. Άννας Λαζαρίδου. «Ήταν ο πρόεδρος, ο κ. Νίκος και μου είπε ότι η Ομάδα είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες το φιλανθρωπικό της έργο και θα χαιρόταν πολύ αν γινόμουν κι εγώ κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Από τότε που είπα το ναι, οι γιορτές για εμένα έχουν βρει ένα άλλο νόημα. Προσπαθώ κι εγώ, όπως όλοι οι συνάδελφοι στην ομάδα, να διευρύνουμε το δίκτυό μας, να μεταδώσουμε σε όλους αυτό το μοναδικό συναίσθημα: την χαρά του να προσφέρεις, του να γίνεσαι μέρος μίας ομάδας που μοιράζει ελπίδα».

 

Μία από τις αποστολές με μεγάλη συμμετοχή και προσφορά ήταν εκείνη στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, τα Χριστούγεννα του 2016

 

Το Δίκτυο

«Στα τέσσερα χρόνια της ύπαρξής της, η Ομάδα έχει μέλη από όλα τα σημεία της Ελλάδας και οι δραστηριότητές της αντίστοιχα, είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια», λέει ο Νίκος Φαργκάνης όταν τον ρωτάμε για την δομή και την οργάνωση, και κυρίως για το πώς γίνεται η διαχείριση των αιτημάτων, η συγκέντρωση της βοήθειας και στο τέλος, η διανομή στον τελικό προορισμό.

Τα είδη καταφθάνουν στα πρακτορεία ΟΠΑΠ που συμμετέχουν στην εθελοντική δράση και έπειτα συσκευάζονται για τον τελικό προορισμό τους

Το δίκτυο αριθμεί πανελλαδικά 250 μέλη – πράκτορες ΟΠΑΠ, ενώ οι φίλοι της ομάδας ξεπερνούν τους 500. Για τον συντονισμό τους, εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, έχουν επιστρατεύσει και το Facebook. Οι ανακοινώσεις για τις επικείμενες φιλανθρωπικές δράσεις αναρτώνται στην ειδική σελίδα που έχουν δημιουργήσει τα μέλη της Ομάδας, ώστε να υπάρχει ανελλιπής ενημέρωση.

Ανταποκρινόμενα στην ανακοίνωση, τα πρακτορεία που επιθυμούν να συμμετέχουν στην δράση, επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους επικεφαλής της Ομάδας.

Στη συνέχεια, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, στήνεται ένα δίκτυο από πρακτορεία «πομπούς» που αναλαμβάνουν να μεταδώσουν το μήνυμα στους συναδέλφους – πράκτορες της περιοχής, τους πελάτες τους, τους τοπικούς φορείς.

 

 

 

 

 

Εντός και … εκτός έδρας

Τα δύο πρώτα χρόνια η δραστηριότητα της Ομάδας επικεντρωνόταν στη Θεσσαλονίκη και τους γειτνιάζοντες νομούς. Τα δύο παιδικά χωριά, στο Πλαγιάρι και το Φίλυρο, ο Ερυθρός Σταυρός στο Κιλκίς, το Χαρίσειο γηροκομείο Θεσσαλονίκης και η Μέριμνα Ζωής, ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» στην Κατερίνη, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Β. Ελλάδος, τοπικοί σύλλογοι και εκκλησιαστικές κοινότητες, είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που υποδέχθηκαν τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν από τους πράκτορες ΟΠΑΠ. Σε αρκετές περιπτώσεις η βοήθεια προσφέρθηκε υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης σε συναδέλφους πράκτορες και τις οικογένειές τους που περιήλθαν ενώπιον μίας αναπόφευκτα δυσμενούς κατάστασης. Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, τα μέλη της Ομάδας την διαχειρίστηκαν με απόλυτη διακριτικότητα.

 

Στον Σύλλογο Προστασίας Παιδιών “Βενιαμίν”, στην Κατερίνη

 

Εφόσον όμως το δίκτυο της προσφοράς έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, η επέκταση της δραστηριότητάς του και στην υπόλοιπη χώρα ήταν βασική προτεραιότητα και επόμενος στόχος για τους διοργανωτές.

«Θέλοντας να τιμήσουμε τα μέλη μας από όλη την Ελλάδα για την μεγάλη συνεισφορά τους, αποφασίσαμε πριν από δύο χρόνια να πραγματοποιούμε μία κλήρωση με υποψήφιες τις πόλεις στις οποίες έχουμε μέλη με αξιέπαινη δράση. Όταν κληρώνεται η νικήτρια πόλη, επικοινωνούμε με τον πράκτορα μέλος μας που βρίσκεται εκεί. Εκείνος ή εκείνη μας προτείνει ένα ίδρυμα που υπάρχει στην περιοχή και το οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Κάπως έτσι, πέρυσι κάναμε για πρώτη φορά την κλήρωση και βγήκε η Σύρος», μας λέει η Άννα Λαζαρίδου, επισημαίνοντας ότι αναμφισβήτητα είναι δικαιότερο να μοιράζεται η βοήθεια και σε φορείς πέραν της Θεσσαλονίκης.

 

Μέλη της Ομάδας παραδίδουν κούτες με είδη πρώτης ανάγκης στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

 

Επόμενος σταθμός: Θήβα

 

Η αφίσα για την φετινή διοργάνωση της προσφοράς αλληλεγγύης στο Γηροκομείο της Θήβας

Τα φετινά Χριστούγεννα, ήταν η σειρά της πρωτεύουσας της Βοιωτίας να αναδειχθεί από την κληρωτίδα. «Μιλήσαμε με τον συνάδελφό μας εκεί, τον πράκτορα κ. Κώστα Νταγιάκο και μας υπέδειξε το γηροκομείο της Θήβας. Φέτος είναι η πρώτη φορά που ζητάμε από τα μέλη μας η βοήθεια να είναι οικονομική και όχι σε είδη. Θα αγοράσουμε όλα τα προϊόντα που έχει ανάγκη το γηροκομείο από την τοπική αγορά της Θήβας, έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τις μεταφορικές που θα παρέδιδαν τα δέματα από όλη την Ελλάδα, θα τα αξιοποιήσουμε καλύτερα αγοράζοντας περισσότερα πράγματα κατευθείαν από την Θήβα» εξηγεί ο Νίκος Φαργκάνης, ο οποίος δεν σταμάτησε να δέχεται τηλεφωνήματα με δωρεές συναδέλφων από την ημέρα που κοινοποιήθηκε η διοργάνωση της επόμενης αποστολής.

Ο «τοίχος» της Ομάδας στο Facebook φιλοξενεί συνεχώς μηνύματα ευγνωμοσύνης προς όλους όσους συνεισφέρουν. Μερικές αναφορές είναι ανώνυμες καθότι αρκετοί πράκτορες επιθυμούν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Σημασία έχει η γενναιόδωρη πράξη και όχι η ταυτότητα εκείνου που προσφέρει.

 

 

 

Όταν ο πελάτης έρχεται με μια αγκαλιά… δώρα

«Οι πελάτες γίνονται σημαντικοί αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Πέρυσι είχα τοποθετήσει μέσα στο πρακτορείο την αφίσα της Ομάδας για την αποστολή βοήθειας στο ορφανοτροφείο της Σύρου και ανακοινώναμε ότι χρειαζόμασταν ξηρά τροφή, βρεφικό και συμπυκνωμένο γάλα, παιχνίδια και ρούχα», θα πει η Άννα διηγούμενη με συγκίνηση την μεγάλη ανταπόκριση των ανθρώπων της περιοχής της, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν βοήθεια την οποία χρειάστηκε τελικά φορτηγάκι για να την μεταφέρει.

«Δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχα στολίσει, είχα βάλει ένα μεγάλο καλάθι με διάφορα είδη. Οι πελάτες ερχόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και με ρωτούσαν. Έφερε όλο το χωριό μου πράγματα. Ακόμη κι όταν γύρισα από την αποστολή μας στο ορφανοτροφείο της Σύρου, ήρθαν και με βρήκαν πελάτες και μου έφεραν κούτες με βρεφικές πάνες και γάλατα, κρουασάν, μπισκότα και πολλά άλλα. Τους είπα ότι δεν πειράζει, κι ότι θα τα πάμε στο Παιδικό Χωριό στη Θεσσαλονίκη. Ας κάνουμε ευτυχισμένα όσο πιο πολλά παιδάκια μπορούμε. Ήταν τόσο μεγάλη η συγκίνηση από την ευαισθητοποίηση των πελατών μας!»

 

Τα πρακτορεία που συμμετέχουν σε κάθε δράση εθελοντισμού της Ομάδας, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προέρχονται όχι μόνο από πράκτορες αλλά και από τους πελάτες τους

 

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι πελάτες εκείνοι που πληροφορούν την Ομάδα για περιστατικά όπου η συνεισφορά της είναι απαραίτητη. Όπως μας λέει ο κ. Νίκος Φαργκάνης, μία από τις προηγούμενες δράσεις, εκείνη στο Καρδιολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος είχε έρθει σε γνώση του από πελάτισσα, η οποία γνώριζε για το φιλανθρωπικό έργο της Ομάδας.

 

Ομάδα Τράπεζας Αίματος

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, η Ομάδα έθεσε τις βάσεις για την σύσταση της Τράπεζας Αίματος. Πράκτορες ΟΠΑΠ, συγγενικά τους πρόσωπα και φίλοι αλλά και αρκετοί πελάτες, έχουν δώσει μέχρι σήμερα 25 φιάλες αίμα.

Μέλος της Ομάδας, προσφέρει αίμα

«Η τράπεζα αίματος έχει ορισμένους κανονισμούς γιατί το αίμα δύσκολα μαζεύεται αλλά εύκολα δίνεται. Για να αιτηθεί κάποιος φιάλη αίματος, θα πρέπει να είναι μέλος της ομάδας και σίγουρα να έχει προσπαθήσει να δώσει αίμα είτε εκείνος είτε οι συγγενείς του» εξηγεί ο πρόεδρός της Νίκος Φαργκάνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εφόσον υπάρξει μεγάλη ανάγκη για μετάγγιση σε ασθενή που έχει σπάνιο τύπο αίματος και δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα, τότε εκείνος και το Δ.Σ. της Ομάδας λαμβάνουν την απόφαση.

 

 

 

Όλοι μαζί, μπορούμε καλύτερα!

«Φέτος η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για εμάς. Πώς να μην είμαστε χαρούμενοι;» λέει η Άννα, όμως θα συμφωνήσει όταν την ρωτάς αν αποτελεί μεγάλη προσδοκία της Ομάδας η προσέλευση ακόμη περισσότερων μελών και φίλων, δεδομένου ότι το επίγειο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ πλησιάζει τα 4.500 καταστήματα.

Με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Φαργκάνης υπενθυμίζει στους συναδέλφους του πως η έννοια της προσφοράς είναι υπόθεση όλων, είτε η συνεισφορά αυτή είναι μικρή, είτε μεγάλη. «Θέλουμε τους πράκτορες πιο κοντά στην Ομάδα. Δεν είμαστε συνδικαλιστικός φορέας. Πιστεύω ότι πρέπει να αγκαλιάσουν όλοι με την ενεργή συμμετοχή τους αυτή την προσπάθεια. Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε θετικά όχι μόνον σε βιοποριστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιοι συνάδελφοι αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας έτσι μερικές στιγμές ευτυχίας στους συνανθρώπους μας».

 

Μετρώντας αντίστροφα…

«Έχουμε κινητοποιήσει ολόκληρη την Θήβα. Τα σούπερ μάρκετ της περιοχής μας έδωσαν δωροεπιταγές για να τις παραδώσουμε στο γηροκομείο Θήβας, ενώ και ο αθλητικός όμιλος Μαυρομματίου έχει πράξει τα μέγιστα για να διοργανωθεί με αγάπη όλη αυτή η προσπάθεια», λέει ο πράκτορας Κώστας Νταγιάκος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το πρακτορείο του στο Μαυρομμάτι Θήβας έχει υποδεχθεί πλήθος πελατών που έχουν ενημερωθεί για την δράση στο γηροκομείο και σπεύδουν να προσφέρουν οτιδήποτε απαραίτητο, από ρουχισμό μέχρι τρόφιμα και μικροπράγματα.

«Είναι όλα έτοιμα. Περιμένουμε την Ομάδα Αλληλεγγύης Πρακτόρων ΟΠΑΠ να έρθει στις 27 Δεκεμβρίου στη Θήβα για να ολοκληρώσουμε και φέτος την αποστολή μας».

 

 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο