HomePress & MediaΑνακοινώσειςΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Δ.Σ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1 €

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Δ.Σ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1 €

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

                       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

 

 

Προς : Ο.Π.Α.Π ΑΕ                                         Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Προς : Διοικητικό Συμβούλιο

Κοιν: κ. Κ.Λουρόπουλο  

         Πρόεδρο & Δ.Σύμβουλο ΟΠΑΠ                  

Αρ. πρωτ. Ε-291

 Κύριοι,

Ενημερωθήκαμε χθες από τον τύπο για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει από 1/1/2013 φόρο στα κέρδη των παιχνιδιών μας, από το πρώτο ευρώ.

Κάτι τέτοιο είχε νομοθετηθεί ξανά πριν από τρία χρόνια και τότε οι από κοινού κινήσεις μας, ήταν καθοριστικές στην ενημέρωση των υπευθύνων και την αρχική αναβολή της εφαρμογής και την μετέπειτα τροποποίησης της με θέσπιση αφορολογήτου για τα πρώτα 100 ευρώ.

Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη καθώς οι οικονομικές μελέτες και τα πορίσματα συνέτειναν στο ότι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, καταστρέφει την ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών μας.

Όπως και τότε έτσι και τώρα ζητάμε και περιμένουμε η παρέμβαση σας να είναι καθοριστική και σας δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε από κοινού παρέμβαση.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις δικές σας ενέργειες.

 

Σας αποστέλλουμε συνημμένα τη μελέτη που εκπόνησε η Ομοσπονδία και ο ΣΥ.ΟΠΑΠ το 2009 για το φόρο των παικτών από το πρώτο ευρώ.

                                                Για το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ 

Ο Γενικός Γραμματέας                                                    Ο Πρόεδρος                                   

Ηρακλής Λάππας                                                      Κυριάκος Τοπτσίδης

 

 

 

            Σεπτέμβριος 2009

          

Πόρισμα Επιτροπής

 

 

 

Μετά την ψήφιση νόμου περί φορολόγησης κερδών από τυχερά παιχνίδια, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή της ΠΟΕΠΠΠ με σκοπό τη μελέτη στοιχείων και το καθορισμό των λεπτομερειών που θα πλαισιώνουν το νόμο σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 35. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 1.    φορολογητέο κέρδος είναι το ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση του κόστους δελτίου από το συνολικό κέρδος.

2.    τα κέρδη φορολογούνται με 10%

3.    καταργείται το μέχρι σήμερα αφορολόγητο ποσό των 150 ευρώ.

 

Για καλύτερη και τεκμηριωμένη προσέγγιση αντλήσαμε στοιχεία από:

1.    στατιστικά στοιχεία παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

2.    παρόμοιες πρακτικές φορολόγησης παρελθόντων ετών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το παράδειγμα της φορολόγησης κερδών του Ιπποδρομιακού στοιχήματος του 1982.

3.    τη καθημερινή και μακρόχρονη εμπειρία των μελών της ΠΟΕΠΠΠ σε θέματα προώθησης και πώλησης των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ

4.    τη καθημερινή και μακρόχρονη τριβή με τους παίκτες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, σε βαθμό τέτοιο που μας καθιστά γνώστες της ψυχολογίας του Έλληνα παίχτη.

5.    το ύψος των μέχρι τώρα χαμένων εσόδων του κράτους από την εξαγωγή εκατομμυρίων ευρώ σε παράνομες ανταγωνιστικές εταιρείες του εξωτερικού.

6.    την αναμενόμενη απώλεια εσόδων της ΟΠΑΠ ΑΕ από:

α. την παγκόσμια οικονομική κρίση

β. την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος.

            Η μέχρι τώρα παγκόσμια αγορά παιχνιδιών αριθμολαχείων και κατεπέκταση και η Ελληνική, βασίζεται στη λογική της επανατοποθέτησης των κερδών (ανακύκλωση). Δηλαδή τα παιχνίδια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε μικροποσά (κάτω των 150 ευρώ), ώστε ο παίκτης να προτιμά να επανατοποθετεί τα κέρδη του στο παιχνίδι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο συνολικός ανακυκλούμενος τζίρος να ξεπερνά τουλάχιστον τρείς φορές το αρχικό κεφάλαιο παίκτη. Αυτό με τη σειρά του κρατά τον παίκτη για περισσότερη ώρα στα πρακτορεία με συνέπεια τον αυξανόμενο τζίρο της ΟΠΑΠ ΑΕ, τα αυξανόμενα κέρδη για το κράτος.

             Για το λόγο αυτό όλες οι διοικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προτιμούν να μην φορολογούν τα κέρδη των παικτών και όταν το κάνουν, επιλέγουν ένα μεγάλο αφορολόγητο, πέραν τετρακοσίων ευρώ (με βάση στοιχεία της European Lotteries σε δύο μόνο Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται φορολογία στα κέρδη των παικτών, με πολύ υψηλό αφορολόγητο της τάξης των 400 €)..

             Είναι απολύτως σαφές ότι μια διαφορετική τακτική στην οικονομική πολιτική και ειδικότερα η φορολόγηση κατά 10% των κερδών χωρίς ποσό απαλλαγής θα επιβαρύνει το παιχνίδι σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλούσε τεράστια απώλεια εισοδημάτων του κράτους από κάθετη πτώση τζίρου του παιχνιδιού η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει:

 1. Την   απώλεια   εσόδων   του   κράτους   από   τη   μειωμένη

     κερδοφορία της ΟΠΑΠ ΑΕ

2.    Την απώλεια εσόδων του κράτους από τη μειωμένη κερδοφορία των πρακτορείων

 

Η Π.Ο.Ε..Π.Π από την θέσης είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η φορολόγηση κατά 10% των κερδών χωρίς ποσό απαλλαγής θα λειτουργήσει καταστροφικά σε βάρος των παιχνιδιών και κατ’ επέκταση στα έσοδα του Δημόσιου Ταμείου.

Οι πράκτορες από την πλευρά τους είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε πως λειτουργούν στην πράξη και τι ανταπόκριση έχουν στην πελατειακή βάση τους τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μετά από σοβαρή αλλά και προσεκτική μελέτη της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των κερδών καταλήξαμε στις εξής σημαντικές παρατηρήσεις:

 

1.    Θα προκύψει δυσχέρεια στις συναλλαγές μεταξύ παίκτη και πράκτορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα, 15 με 20 χιλιάδες συναλλαγές γίνονται πανελλαδικά ανά πεντάλεπτο στα πρακτορεία και όσες από αυτές γίνονται με κέρματα, είναι όλες σε ακεραία νομίσματα του μισού, ενός ή δύο ευρώ. Μετά την επιβολή του φόρου, οι συναλλαγές θα δυσκολέψουν αρκετά εξαιτίας της χρησιμοποίησης μικτών νομισμάτων (0,05 € 0,10 €, 0,20 €) λόγο της καθυστέρησης, με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%. (ενδεικτικά της δυσκολίας των συναλλαγών αναφέρουμε ένα παράδειγμα π.χ. στην περίπτωση του στοιχήματος , εάν παίζετε ένα παιχνίδι με 0,30 € ποντάρισμα με συντελεστή επιτυχίας να είναι 1.20 το κέρδος που θα προκύψει θα είναι 1.20 Χ 0,30 = 0,36 (σύνολο κέρδους) – 0,30 (αρχικό κεφάλαιο που είναι αφορολόγητο) = 0,06 λεπτά (καθαρό κέρδος που πρέπει να φορολογηθεί σύμφωνα με τον νόμο) και συνεπώς το συνολικό ποσό που θα πρέπει επιστραφεί στον παίκτη 0,354 λεπτά !!! (δεν υπάρχουν νομίσματα για αυτά τα ποσά ) Μετά από έρευνα της ΠΟΕΠΠΠ προκύπτει πως οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο ενεργό πεντάλεπτο μεταξύ δύο κληρώσεων ΚΙΝΟ, είναι κατά 70% με ταυτόχρονη εξαργύρωση κέρδους, που σήμερα είναι σε ακέραια ποσά. Από αυτό το 70%, ένα ποσοστό τουλάχιστον 35% έως 40% είναι συναλλαγές που γίνονται μόνο με εξαργυρωμένα δελτία, ΧΩΡΙΣ δηλαδή την ανάγκη ο χειριστής του τερματικού να χρησιμοποιήσει ΚΑΘΟΛΟΥ κέρματα. Η εκτίμηση που προκύπτει από την έρευνα της ΠΟΕΠΠΠ, είναι πως η μείωση του τζίρου που θα προκληθεί εξαιτίας της χρήσης μικρών νομισμάτων 0,05 € 0,10 €, 0,20 € δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα ποσοστό της τάξης του 25 %

2.    Θα προκύψει μαθηματικά βέβαιη, μείωση του τζίρου των παιχνιδιών εξαιτίας του ποσού που θα παρακρατείτε κάθε φορά για την νέα φορολόγηση. Είναι γνωστό, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό των παιχνιδιών, πως τα παιχνίδια οφείλουν την επιτυχία τους, άλλα λίγο και άλλα πολύ (π.χ. το ΚΙΝΟ), στην λογική της επανατοποθέτησης των κερδών. Τα νούμερα μας δείχνουν, πως το αρχικό κεφάλαιο που ποντάρεται στα παιχνίδια, μετά την ανακύκλωση του, αποφέρει συνολικό τζίρο που ξεπερνά το 330 % του αρχικού ποσού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσό που θα παρακρατείται από το 10% των κερδών, θα ισοδυναμεί με το τριπλάσιο αυτού σε τζίρο. Αν λάβουμε ως δεδομένο τα 226 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το Υπουργείο από το νέο φόρο, τότε οι συνολικές απώλειες σε τζίρο για την ΟΠΑΠ ΑΕ, θα προσεγγίσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή περίπου το 20% του σημερινού της τζίρου.          

3.    Ένας άλλος λόγος που είναι φανερό πως συνηγορεί στην μείωση του τζίρου είναι η αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του πελάτη εξαιτίας του φόρου και της επιπλέον αναμονής Είναι βέβαιο πως ο επιπλέον χρόνος, συνοδευμένος από την φορολόγηση του ελάχιστου ποσού κέρδους, θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των πελατών, τόσο ώστε ένα μέρος αυτών να διακόψει οριστικά την σχέση του με τα παιχνίδια και τα πρακτορεία. Δεν θα ήταν ασφαλής μια ποσοστιαία πρόβλεψη της απώλειας πελατών εξαιτίας αυτών των λόγων. Είναι βέβαιο όμως πως θα μπορούσε να λάβει σοβαρές διαστάσεις με καταστρεπτικά για τα παιχνίδια αποτελέσματα.

 

Εδώ πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το ψυχολογικό παράγοντα. Κάθε παίκτης που επισκέπτεται καθημερινά τα πρακτορεία για να παίξει έστω και αυτά τα λίγα ευρώ που διαθέτει για διασκέδαση, έρχεται για να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να ξεχάσει το άγχος της δουλειάς, τη πίεση των προβλημάτων του όπως αυτά έχουν δημιουργηθεί από την ακρίβεια και την συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση. Μετά από καθημερινή επαφή με τα παιχνίδια έχει μάθει «απ’ έξω» τις αποδόσεις του ΚΙΝΟ και ξέρει ότι, όταν για παράδειγμα κερδίσει 3 στα 5 θα πάρει πίσω 2 ευρώ και θα ξαναπαίξει δύο δελτία. Πως θα αντιδράσει όταν διαπιστώσει πως για να ξαναπαίξει τα δύο δελτία χρειάζεται το κερδισμένο δελτίο αλλά και κάτι ψιλά ;

Είναι σίγουρο ότι η αντίδραση του θα είναι αρνητική και ίσως του δημιουργήσει απέχθεια για το παιχνίδι. Κινδυνεύει έτσι να χαθεί μια σχέση εμπιστοσύνης που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος.

 

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα και για τα άλλα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ και ειδικότερα για το «πάμε στοίχημα». Ένας παίκτης που ποντάρει 100 ευρώ για παράδειγμα, σε τρείς συγκεκριμένους αγώνες του στοιχήματος, ξέρει ότι προσδοκά 500 ευρώ κέρδος αν κερδίσει, όταν με τα ίδια 100 ευρώ, στους ίδιους ακριβώς αγώνες θα έπαιρνε 550 ευρώ σε παράνομη ιντερνετική εταιρεία. Τι θα γίνει όμως τώρα που η απόδοση της ΟΠΑΠ ΑΕ θα μειωθεί κατά 10% επιπλέον;

Μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, θα ωθήσουμε τα κεφάλαια των παικτών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Άπαξ και αλλάξει η συνήθεια των παικτών, η σχέση παίκτη-πρακτορείου τότε η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

 Το παράδειγμα του 1982 με τη φορολόγηση των κερδών του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση τζίρου του ΟΔΙΕ περίπου κατά 45%. Αν λάβουμε υπόψη δε, ότι το 1982 δεν υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι στοιχηματισμού, (όπως υπάρχουν τώρα), καθώς και την μοναδικότητα του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, τότε μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι τώρα η πτώση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη.

 Σε μία περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης η οποία έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Με μία πρόσφατη απόφαση περί απαγόρευσης του καπνίσματος (σωστής μεν, αλλά ζημιογόνας για το κλάδο). Ένα τρίτο «χτύπημα», θα ήταν το τελειωτικό για ένα κλάδο 5500 πρακτορείων που μαζί με τις οικογένειες τους και τους υπαλλήλους, τρέφει πάνω από 25000 ανθρώπους. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και μερικές χιλιάδες παίκτες που συμμετέχουν καθημερινά στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, τότε έχουμε ένα τεράστιο κοινωνικό σύνολο που μαζί με το κράτος θα βιώσει αρνητικά αυτό το νόμο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η κοινωνική διάσταση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επιβολή του νόμου. Δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει πως ο σημερινός Έλληνας , είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί μέσα από την αβέβαιη και σκληρή καθημερινότητά του, να ξεφύγει και να εναποθέτει τα όνειρα και τις ελπίδες του σε κάποιο τυχερό παιχνίδι πλέον. Προσδοκά ένα εύκολο κέρδος και επιθυμεί μια ολιγόωρη ψυχαγωγία, που του παρέχουν τα πρακτορεία μας, με τις κοινωνικές συναναστροφές που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά.             Άλλωστε οι κρατικές λοταρίες και τα παιχνίδια τους, απευθύνονται στην μεγαλύτερη μάζα πολιτών από τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.

Τα αποτελέσματα της επιβολής του νόμου θα καθιστούσε το σύνολο του πελατειακού κοινού δυσαρεστημένο και απογοητευμένο. Η διέξοδος λοιπόν, για τον απογοητευμένο αυτόν Έλληνα πολίτη , με τα περιορισμένα έστω βαλάντια ή τα περισσά που διαθέτει, σ’ αυτό το είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας που επιλέγει , είναι πασιφανές πως είναι στην διπλανή του πόρτα.

Είναι οι γνωστές και άγνωστες παράνομες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και όχι μόνο, που δρουν σε όλη την επικράτεια καταληστεύοντας το κράτος με την διαφυγή τεράστιων αφορολογήτων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό της χώρας.

Γενάτε λοιπόν το ερώτημα, που κανείς δεν θα ήθελε καν να αναρωτηθεί, πόσο μάλλον να απαντήσει. Γιατί άραγε το κράτος σήμερα με έναν τέτοιο καταστροφικό για τις Κρατικές Λοταρίες νόμο, να σπρώχνει το πολίτη σ’ αυτή την παράνομη κατεύθυνση ;

 Όπως συμπεραίνετε, με την μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης (π.χ. η επιτυχής μέχρις σήμερα προσπάθεια διατήρηση του Κρατικού Μονοπωλίου), η προστασία των κρατικών λοταριών είναι μείζονος σημασίας.    

  • Πρώτον για τα δημόσια έσοδα του κράτους που ενισχύει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό .
  • Δεύτερον την προστασία από την ανεργία των χιλιάδων απασχολημένων στις υπηρεσίες που διεξάγουν τα τυχερά παιχνίδια.
  • Τρίτον για τον θεσμό της ΟΠΑΠ ΑΕ που εκτελεί ένα μεγάλο έργο στο χώρο αυτόν με τις παροχές του προς το δημόσιο.
  • Τέταρτον την νόμιμη ψυχαγωγία των πολιτών στους χώρους των πρακτορείων, που είναι ελεγχόμενοι από την παρανόμια και στην προστασία κυρίως των ανηλίκων.

 Τέλος βλέποντας ποιο σφαιρικά την κοινωνική αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του όλου προβλήματος εκτός του οικονομικού που δεν είναι πανάκεια πάντα, διαπιστώνετε πως υπάρχει κάποιο ποσοστό παικτών (άνθρωποι της τρίτης ηλικίας) που χρόνια τώρα συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια   και ο μοναδικός σκοπός τους είναι η ικανοποίηση συμμετοχής και η αποκόμιση έστω ενός μικρού κέρδους που θα το δωρίσουν στα εγγόνια τους , δίνοντας έτσι την χαρά της προσφοράς τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους. Αυτούς λοιπόν τους συνάνθρωπους μας ,που έχουν τις περισσότερες ανάγκες αλλά και ταυτόχρονα και τις λιγότερες δυνατότητες (π.χ. οικονομική αλλά και φυσική αντοχή) μία τέτοια εξέλιξη θα τους καθιστούσε δυσαρεστημένους και απογοητευμένους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ακόμα περισσότερο σε έναν κοινωνικό περιορισμό.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς επίσης πως τα κέρδη και οι χορηγίες της ΟΠΑΠ ΑΕ, είναι μια τεράστια και σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος που καταλήγουν σε κέρδος των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (παροχές στον πολιτισμό , αθλητισμό ,υγειά , κοινωφελών ιδρυμάτων για την προστασία νέας γενιάς αλλά και τις τρίτης ηλικίας)

Αυτή η πηγή όμως πρέπει να διατηρηθεί αστείρευτη, τόσο για την γενιά μας αλλά και περισσότερο για την επόμενη γενιά .

Πρέπει να διαφυλάξουμε κοινωνική ευθύνη απέναντι στο πλήθος των πολιτών μας και στους παίκτες που μας έχουν εμπιστευτεί τόσα χρόνια μέσα από αυτόν το χώρο.

       

            Η επιτροπή της ΠΟΕΠΠΠ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη άντλησης εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, θέλοντας να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα και προτείνει τα εξής:

Για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων του κράτους η επιτροπή αυτή εκτιμά ότι:

 

  • Θα πρέπει η αύξηση της φορολόγησης να συνδυαστεί με την θέσπιση αφορολογήτου ποσού της τάξης των 150 ευρώ ανά στήλη.

 

  • Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, εναλλακτικά μπορεί να τεθεί ένα ελάχιστο ποσό φόρου της τάξης των 15 ευρώ το οποίο δεν θα γίνεται απαιτητό.

 

  • Ή αλλιώς μπορούν να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση των κερδών, μικροί συντελεστές κέρδους όπως αυτοί αναλύονται παρακάτω:

Για τι Κινο: 1 στα 1, 1 στα 2, 2 στα 2, 2 στα 3, 3 στα 3, 2 στα 4, 3 στα 4, 4 στα 4, 3 στα 5, 4 στα 5, 3 στα 6, 4 στα 6, 5 στα 6, 3 στα7, 4 στα 7, 5 στα 7, 6 στα 7, 4 στα 8, 5 στα 8, 6 στα 8, 4 στα 9, 5 στα 9, 6 στα 9, 0 στα 10, 5 στα 10, 6 στα 10, 0 στα 11, 5 στα 11, 6 στα 11, 7 στα 11, 0 στα 12, 6 στα 12, 7 στα 12.

Για το Πάμε Στοίχημα: 500 φορές η στήλη.

 

  • Την άμεση καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, ο οποίος σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων σε τραπεζικούς οργανισμούς οι οποίοι δέχονται να πραγματοποιούνται παράνομες τραπεζικές συναλλαγές μέσω των πιστωτικών τους καρτών.
  • Την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων διενεργούν, παράνομα στοιχήματα στην Ελλάδα, σε καφενεία, ιντερνέτ καφέ, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και όπου αλλού βρίσκουν στέγη.

 

           Εάν γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια με συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με παράλληλη βελτίωση των αποδόσεων του στοιχήματος της ΟΠΑΠ ΑΕ, τότε να είστε βέβαιοι ότι τα κέρδη από την εκστρατεία αυτή, θα είναι πολλαπλάσια των 300 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το κράτος από τη φορολόγηση των κερδών.

  

Ο πρόεδρος της επιτροπής:

Κυριάκος Τοπσίδης                         Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ

 

 Τα μέλη της επιτροπής:

Δημήτριος Πίγκος                αναπλ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ

Ιωάννης Γκεσούλης                         αναπλ. Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ

Παναγιώτης Ντόμαλης        Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ

Ηρακλής Λάππας                 Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ

 

 

Κε Υπουργέ,

Μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου που περιλαμβάνει στο Άρθρο 35 την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών και παρά το γεγονός ότι ήδη είναι Νόμος του Κράτους οφείλουμε να σας επισημάνουμε τις δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του στην μελλοντική πορεία της εταιρεία που το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων μερών: επενδυτές, εργαζόμενοι, συνεργάτες πράκτορες έχουν ήδη επισημάνει επί της αρχής την αντίθεση τους και την διαφωνία τους στην φορολόγηση χωρίς ορισμό αφορολογήτου ποσού στα κέρδη των παικτών ( επενδυτές μέσω της πτώσης της τιμής της πιο σταθερής μετοχής μέχρι σήμερα παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, κινητοποιήσεις 5.500 περίπου συνεργάτες πράκτορες και ομόφωνα όλοι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό), είμαστε υποχρεωμένοι για ύστατη φορά να σας εκθέσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια τους λόγους που θα πρέπει η πολιτεία η κυβέρνηση και εσείς ο ίδιος προσωπικά να αναθεωρήσετε τον τρόπο εφαρμογής του νέου φορολογικού μέτρου θεσπίζοντας αφορολόγητο όριο.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά όλες τις επιμέρους επιπτώσεις σε όλες τις συνιστώσες που συνθέτουν και επηρεάζουν το περιβάλλον λειτουργίας και διεξαγωγής των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

ΟΠΑΠ ΑΕ.

Καλύπτει με τη εγγύηση της Πολιτείας την διαχρονική εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων να συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια ( τζόγο) διατηρώντας καταυτό τον τρόπο άσβεστη την ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, με νόμιμο και εγγυημένο τρόπο προασπίζοντας την Δημόσια Τάξη έναντι κερδοσκοπικών φαινομένων όπως απάτης, εγκληματικότητας, παράγοντας κέρδη για τους μετόχους της ( 34% Ελληνικό Δημόσιο) και την μέγιστη κοινωνική ωφέλεια στον Πολιτισμό τον Αθλητισμό, την Υγεία και την Παιδεία.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Τα παιχνίδια που η ΟΠΑΠ ΑΕ διαχειρίζεται σύμφωνα με την σύμβαση της με το Ελληνικό Δημόσιο χωρίζονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους σε παραδοσιακά και παιχνίδια νέας γενιάς.
Τα παραδοσιακά παιχνίδια προβλέψεων ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ και τύχης ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους για την προσέλκυση των παικτών την Πρώτη και δεύτερη κατηγορία δηλαδή τα μεγάλα κέρδη οι υπόλοιπες κατηγορίες κερδών υπάρχουν σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό για να μη απογοητεύουν τους παίκτες και να συντηρήσουν την συμμετοχή τους σε αυτά αφού η δυσκολία για την επίτευξη του μεγάλου κέρδους είναι μεγάλη και σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω κέρδη ήδη φορολογούνται.

Τα παιχνίδια νέας γενεάς ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΕΧΤΡΑ 5, ΣΟΥΠΕΡ 3 και ΚΙΝΟ είναι εκείνα τα παιχνίδια που βασίζονται στη συχνότητα των κληρώσεων στην άμεση πληρωμή και επανατοποθέτηση των κερδών, παρουσιάζοντας κυρίως το ΣΤΟΙΧΗΜΑ και το ΚΙΝΟ μία πλασματική χρηματική συμμετοχή των παικτών της τάξεως των 5 δις € ενώ το πραγματικό χρηματικό διατεθέν ποσό υπολογίζεται στο 1,5 δις € (υπεραξία συχνότητας κυκλοφορίας χρήματος).
Τα ανωτέρω παιχνίδια νέας γενιάς αποτελούν το 92% των εσόδων της εταιρείας.

Η ΑΓΟΡΑ.

• Οι πελάτες παίκτες της ΟΠΑΠ ΑΕ σύμφωνα με πολλαπλές ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες αγοράς είναι μεσαίων και μικρών εισοδημάτων, ιδιαίτερα στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ και το ΚΙΝΟ είναι μικρότερης ηλικίας και παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και των επιπτώσεων της που βιώνουν όλοι οι Έλληνες σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα για το ανωτέρω προφίλ των πελατών της ΟΠΑΠ ΑΕ, για συμμετοχή στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, θα είναι μειωμένο κατά 10% λόγω του αναφερόμενου εισοδηματικού περιορισμού με συνέπεια την ισόποση μείωση των εσόδων των συνεργατών Πρακτόρων και της ΟΠΑΠ ΑΕ . ( ανάλυση ελαστικότητας ζήτησης στο φορολογικό μέτρο).

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η επίσημη αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική με κύριο εκπρόσωπο τα ΚΑΖΙΝΟ. Το 2007, για πρώτη φορά μετά το 2000 τα ΚΑΖΙΝΟ είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση της αγοράς από τον ΟΠΑΠ εξαιτίας του ανεπίσημου ανταγωνισμού από τις παράνομες εταιρείες στο στοίχημα. Οι εταιρείες αυτές βασιζόμενες στην προϊούσα αύξηση των χρηστών του διαδικτύου αναδεικνύονται οι σημαντικότεροι αφορολόγητοι ανταγωνιστές της ΟΠΑΠ.
Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ότι το φορολογικό μέτρο αφορά και τα ΚΑΖΙΝΟ, διατηρούμε την βεβαιότητα ότι τελικά στην πράξη αυτό δεν θα υλοποιηθεί. Σε όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες διεξαγωγής των παιχνιδιών (στην ρουλέτα, στο black jack, στο poker και κουλοχέρηδες) είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει υλοποιήσιμη πρόταση για ανάλογη με τον ΟΠΑΠ φορολόγηση με την χρήση μάρκας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟ (88% περίπου του συνολικού τζίρου της εταιρείας).
• ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το στοίχημα αντιμετωπίζοντας αφενός υψηλό ανταγωνισμό αλλά και πιέσεις σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την απελευθέρωση του, ανταγωνιζόμενο ήδη με άνισους όρους έχει υψηλή ευαισθησία στις αυξομειώσεις των αποδόσεων-συντελεστών κέρδους του (κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης η μείωσης του pay out μεταφράζεται σε 100 εκ €), H απόδοση είναι το κριτήριο για την επιλογή του παίκτη αν θα παραμείνει παίκτης του ΟΠΑΠ, επομένως η φορολόγηση κατά 10% από το πρώτο € σημαίνει ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα «δώρο» στους παράνομους.
• ΚΙΝΟ
Βασικά χαρακτηριστικά: ημερήσιες κληρώσεις ανά πεντάλεπτο σύνολο ημερησίων κληρώσεων ( 110) άμεση καταβολή κερδών, δελτίο συμμετοχής πολλαπλών επιλογών για ένα παιχνίδι σε πολλές κληρώσεις, για κάθε επιτυχία το κέρδος είναι πολλαπλάσιο του χρηματικού ποσού συμμετοχής ή απλή επιστροφή χρημάτων (μονάδα). Ο όγκος των ημερήσιων συναλλαγών εξαργύρωσης είναι τεράστιος. Η εφαρμογή χωρίς όριο αφορολογήτου καταστρέφει την υπόσταση του πλέον επιτυχημένου παιχνιδιού που αποτελεί μαζί με το στοίχημα τον δείκτη κερδοφορίας της εταιρείας.
Η εντός πεντάλεπτου (μεσοδιάστημα από κλήρωση σε κλήρωση) νομισματική συναλλαγή (πληρωμή μικροκερδών) σε μη ακριβή πολλαπλάσια βάση του κατατεθειμένου πόσου ( διαχείριση κερμάτων) θα προκαλέσει από μόνη της μείωση τουλάχιστον κατά 30% της ανά πεντάλεπτο συμμετοχής.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι με την εφαρμογή του Νόμου που επιδρά καταλυτικά στην φιλοσοφία των προϊόντων- παιχνιδιών της εταιρείας τίθεται σε άμεσο και βέβαιο κίνδυνο τόσο η εταιρεία αλλά και οι συνεργάτες της πράκτορες αφού αφαιρείται η καρδιά του συγκριτικού της πλεονεκτήματος έναντι των Νόμιμων και παράνομων ανταγωνιστών της.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε Παγκόσμιο και ειδικά Ευρωπαϊκό επίπεδο τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια είναι κατά κύριο λόγο αφορολόγητα και όπου εφαρμόζεται φόρος παρέχεται υψηλότατο αφορολόγητο ποσό της τάξεως των 400 €.

Για όλα τα ανωτέρω θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής σας η ανάλυση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΟΠΑΠ ΑΕ την οποία συμμεριζόμαστε πλήρως τόσο για τα συμπεράσματα της σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις όσο και για τις τεχνικές δυσλειτουργίες που θα επιφέρει η εφαρμογή του Νόμου στην επιχείρηση.

Με βάση όλα τα ανωτέρω θεωρούμε απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη:
• Την ύπαρξη αφορολογήτου ή κατώτατου ποσού που δεν θα υπόκειται σε υποχρέωση παρακράτησης. Όσο μεγαλύτερα είναι τα όρια ορισμού τους σε κάθε περίπτωση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου να είναι λιγότερο καταστροφικές για την ΟΠΑΠ ΑΕ, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Μετόχους μας, την Κοινωνία και τους συνεργάτες μας Πράκτορες.
• Και την παράλληλη εφαρμογή μέτρων ενάντια, στις διευκολύνσεις-συναλλαγές των τραπεζών που λειτουργούν ως μεσάζοντες στην παράνομη διακίνηση τεραστίων χρηματικών ποσών στοιχηματισμού μεταξύ παικτών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται παράνομα στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.
Αυτό αποτελεί το ελάχιστο μέτρο για την προστασία της νομιμότητας αλλά και της αποτροπής «συνεισφοράς» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην τέλεση εγκληματικών πράξεων διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ευελπιστώντας στην απάλειψη όλων των δυσμενών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Νόμου θα παρακαλούσαμε να μην συνδέσετε τη θητεία σας ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την απαξίωση της 50ντάχρονης πορείας και προσφοράς της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Ελληνική κοινωνία, προσφοράς που επιβεβαιώνεται ως αποτέλεσμα τη διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων από το 1959.

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΟ ΔΣ ΣΥ. ΟΠΑΠ

 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο