HomePress & MediaΑνακοινώσειςΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ

 ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289

 Αθήνα 28 Σεπτεμβρίου 2009

 Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

 

Συνάδελφοι,

Το 1999 βρεθήκαμε με έναν Κανονισμό Λειτουργίας των πρακτορείων μας, που μας παρουσιάστηκε ξαφνικά στην τότε Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Π. και κληθήκαμε να τοποθετηθούμε στη διάρκεια μιας συντομότατης συνεδρίασης, χωρίς καν να δίνεται η δυνατότητα στους πράκτορες τουλάχιστον για μια συστηματική ανάγνωση των άρθρων του.

 Έτσι στις πλάτες μας χρεώθηκε ένα κείμενο που παραχωρούσε στην ΟΠΑΠ μόνο δικαιώματα και εμάς μας επιβάρυνε με αφόρητες υποχρεώσεις.

 Έδινε (μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα στην ΟΠΑΠ να διοργανώνει το ΚΙΝΟ και το ΜΠΙΝΓΚΟ-ΛΟΤΤΟ εκτός πρακτορείων, ενώ για τη χορήγηση της σχετικής άδειας στο δικό μας δίκτυο είχε το δικαίωμα καθορισμού αόριστων «ειδικότερων όρων και λεπτομερειών χορήγησης της άδειας στο κάθε παιγνίδι χωριστά».

 Κατοχύρωνε στην ΟΠΑΠ το δικαίωμα να εγκρίνει άδειες και μεταφορές όποτε και όπου ήθελε, λαμβάνοντας δήθεν υπόψη της γενικά την απόσταση και τον πληθυσμό, δίχως αυτοί οι περιορισμοί να δίνονται με συγκεκριμένα νούμερα. Εκατοντάδες πρακτορεία, που ήδη λειτουργούσαν, καταστράφηκαν από την καταχρηστική εφαρμογή αυτών των αοριστιών σε βάρος μας. Βρέθηκαν πρακτορεία να ταξιδεύουν από την Αθήνα στη Β. Ελλάδα και να ξανακατεβαίνουν στην …Πελοπόννησο! Γεμίσαμε με τους εν ενεργεία αθλητές, που οι ομάδες τους μπαίνουν στο Στοίχημα και τα πρακτορεία τους αλλάζουν χέρια κάθε μέρα. Καταστήματα – τρύπες ξεφύτρωναν παντού, φυσικά για να ξανακλείσουν γρήγορα, αφού πρώτα όμως προλάβαιναν να δημιουργήσουν αναστάτωση και οικονομική ζημία στα ήδη λειτουργούντα πρακτορεία της περιοχής τους. Ύποπτα πρόσωπα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια εταιρία και να πάρουν άδεια ΟΠΑΠ, μιας και ο έλεγχος περιοριζόταν μόνο στον Νόμιμο εκπρόσωπο τους.

 Λειτουργούμε σήμερα, το 2009, με Κανονισμό που μιλά για κάψουλες και μήτρες και για απαγόρευση πληρωμής κερδών από …άλλα πρακτορεία(!) ενώ πάνω από τα κεφάλια μας κρέμεται η απειλή αφαίρεσης της άδειας του πράκτορα που «δεν επιτυγχάνει τον ετήσιο οικονομικό στόχο που δύναται να θέτει η ΟΠΑΠ κατά περιοχή» (άρθρο 3, παρ.30). Ούτε φυσικά υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους πράκτορες που φτάνει η ώρα της συνταξιοδότησης τους και τυχαίνει να μην έχουν συγγενή α΄ βαθμού με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να του δώσουν την άδεια τους. Και τότε απλά τους μένει να κλείσουν την επιχείρηση τους. Μήτε στη γυναίκα τους μπορούν να δώσουν το πρακτορείο, αν δεν είναι απόφοιτη Γυμνασίου. Μοναδικό δικαίωμα των πρακτόρων που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του ’99 (έχει όλες κι όλες 4 παραγράφους), είναι πως «η λειτουργία πρακτορείου μπορεί να διακόπτεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα μετά από γραπτή αίτηση του πράκτορα και έγκριση της Ο.Π.Α.Π.». Ούτε κατά διάνοια δικαιώματα ελεύθερης μεταβίβασης των επιχειρήσεων μας ή επίσημες αργίες και καθορισμό των 200 μέτρων ως ελάχιστης απόστασης.

 Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα δικαιώματα που κατοχύρωσε σε βάρος μας η ΟΠΑΠ, της παραχωρούσαμε στο τέλος και το απίστευτο, ότι: «για περιοχές που παρουσιάζουν δημογραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες η ΟΠΑΠ δύναται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, να διαφοροποιεί τους όρους χορήγησης και λειτουργίας των πρακτορείων». Δηλαδή να μη σέβεται ούτε καν τους όρους που η ίδια επέβαλλε, αλλά να της επιτρέπεται κάθε αυθαιρεσία σε βάρος μας. Όλοι μας έχουμε υποφέρει από αυτές τις καταχρηστικές αποφάσεις και ακόμη υποφέρουμε. Σε αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς αναπτύξαμε τις επιχειρήσεις μας και είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πώς καταφέραμε και επιβιώσαμε μέχρι τώρα. Αν ο Κανονισμός του 1999 πέσει σε λάθος χέρια, τότε μπορούν να μας διαλύσουν μέσα σε λίγους μήνες.

 Από την πρώτη κιόλας μέρα του Κανονισμού, συναντηθήκαμε επαγγελματίες πράκτορες όλης της Ελλάδας (και όχι μόνο από την Αθήνα, που τότε κυριαρχούσε στα συνδικαλιστικά μας) και ξεκινήσαμε τον αγώνα, να ανατραπεί η αυθαιρεσία και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αλλά και η ανάπτυξη του επαγγέλματος μας. Οι προτάσεις μας, που το 2000 βγήκαν στη δημοσιότητα, οδηγούσαν σε πρωτοποριακές διεκδικήσεις και το εμπεριστατωμένο σχέδιο μας χαρακτηρίστηκε αμέσως από τους συναδέλφους ως εγγύηση για μια νέα εποχή, όμως κάποιοι τότε στάθηκαν εξ αρχής απέναντι μας, και μας αποκάλεσαν «καταστροφείς» της … ΟΠΑΠ!

 Τι ζητούσαμε μεταξύ των άλλων, από τον Ιανουάριο του 2000, πριν ξεκινήσει το Στοίχημα, στα περίφημα πλέον «57 Βήματα για την ανάπτυξη των πρακτορείων»;

 Να μεταδίδει η ΟΠΑΠ δωρεάν τα αποτελέσματα του στοιχήματος, για να μην πληρώνουμε τις συνδρομητικές εταιρίες, που προβλέπαμε ότι θα ιδρυθούν. Να τυπώνει το τερματικό αναλυτική «κατάσταση ταμείου», ανά πάσα στιγμή. Να περνούν απ’ ευθείας στα τερματικά από τα P.C. του πρακτορείου, τα δελτία ανάπτυξης των συστημάτων χωρίς να χρειάζεται να τυπώνουμε χιλιάδες δελτία. Να μπορούμε να εκδίδουμε ομαδικά σε αριθμό μερίδων, ανάλογα με την αξία τους. Να τυπώνονται οι νικήτριες στήλες απ’ ευθείας από το αρχείο της ΟΠΑΠ, για να απαλλαγούμε από την άσχημη εικόνα των κακογραμμένων χειρόγραφων ανακοινώσεων. Εξωτερική αναγνωρισιμότητα των πρακτορείων (σήμα, επιγραφές, διακόσμηση βιτρίνας, χρώμα). Τεχνική υποστήριξη και τα Σαββατοκύριακα. Συμμετοχή των δελτίων των αριθμολαχείων σε διαδοχικές κληρώσεις και δυνατότητα επανεκτύπωσης των δελτίων που οι παίκτες έπαιζαν μόνιμα. Αμοιβή των κεντρικών και αναλογική συμμετοχή της ΟΠΑΠ στα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων. Αυτά ζητούσαμε από τις αρχές του 2000 και μάλιστα με την ίδια ακριβώς φρασεολογία. Από το 2000 προχωρούσαμε με συγκεκριμένο πλάνο, που το είχαμε κοινοποιήσει σε ΟΠΑΠ και ΠΟΕΠΠΠ. Γι’ αυτό και σήμερα καταφέραμε, βήμα-βήμα, να τα υλοποιήσουμε όλα, όσα τότε φαινόταν φανταστικά και «επικίνδυνα», αλλά τώρα πλέον αποτελούν την καθημερινότητα μας. Και κορύφωση της επιτυχίας των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας μετά το 2006, υπήρξε η συμφωνία μας με την ΟΠΑΠ, για το κείμενο της Σύμβασης που πλέον θα διέπει ξεκάθαρα τις σχέσεις μας με την εταιρία. 

 • Η ΟΠΑΠ με τη σύμβαση παρέχει ενιαία άδεια πρακτόρευσης, αορίστου χρόνου για όλα τα παιχνίδια τα οποία, οργανώνει, λειτουργεί και διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης της με τον Πράκτορα, αλλά επίσης και κάθε άλλης υπηρεσίας που τυχόν θα παρέχει προς το κοινό.
 • Η άδεια πρακτόρευσης περιλαμβάνει και όλα τα παιχνίδια που οργανώνουν, λειτουργούν και διαχειρίζονται τυχόν θυγατρικές της ΟΠΑΠ, καθώς και εταιρείες στις οποίες μπορεί να εκχωρηθεί από την ΟΠΑΠ η λειτουργία και διεξαγωγή κάποιου παιχνιδιού της, συνολικά ή μέρος του.
 • Επιτέλους οι άδειες και οι μεταφορές εγκρίνονται με αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ της ΟΠΑΠ και όχι με απλή εισήγηση της Επιτροπής Πρανα το ακούσουν κάποτε οι Νομικοί της εταιρίας. Γιατί ξέρουν καλά το πόσο δύσκολο θα είναι πια να παίρνονται καταχρηστικές αποφάσεις.

   

  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρακτορείων ορίζεται ξεκάθαρα στα 200 μέτρα η οποία υπολογίζεται με γνώμονα τη συντομότερη συνήθη πορεία πεζού και έχει ως σημεία υπολογισμού τις κοντινότερες, μεταξύ τους, εισόδους των δύο πρακτορείων. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση πρακτορείου σε περιοχή που η αναλογία των λειτουργούντων πρακτορείων σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής είναι μικρότερη του 1 προς 3.500. Όσοι λοιπόν ακόμη προσπαθούσαν να καθυστερήσουν την υπογραφή των Συμβάσεων, γίνονταν αίτιοι να επιβαρύνονται οι πόλεις με τις άδειες των Ολυμπιονικών, στριμώχνοντας πρακτορεία σε περιοχές που ήδη λειτουργούν πρακτορεία με αναλογία 1 προς 1.500 κατοίκους.

   

  • Τελείωσε η ιστορία των τιμώμενων αθλητών. Οι Ολυμπιονίκες του 2008 ήταν οι τελευταίοι. Αλλά και αυτοί που ήδη έχουν πάρει άδειες, θα κλείσουν τα πρακτορεία τους αν είναι εν ενεργεία αθλητές, οι ίδιοι ή έστω κάποιος συγγενής τους α΄ ή β΄ βαθμού, ακόμη και εξ αγχιστείας.

   

  •  Τέλος και οι περιπλανώμενες άδειες. Η άδεια ισχύει μόνο για την περιοχή που εκδόθηκε. Ως περιοχή ορίζεται ο οικισμός, το χωριό ή η πόλη, εφ’ όσον δεν διαιρείται σε περισσότερους από έναν Δήμο. Στην περίπτωση των πόλεων που διαιρούνται σε περισσότερους δήμους, μεταφορά του καταστήματος επιτρέπεται σε γειτονικό δήμο, μόνον όταν η νέα διεύθυνση απέχει από την προηγούμενη κατά μέγιστη απόσταση 500 μέτρα (αυτό δεν ισχύει αν είναι μοναδικός Δήμος). Και δεν επιτρέπεται νέα μεταφορά αν δεν περάσουν 5 τουλάχιστον χρόνια στο ίδιο κατάστημα.

   

  • Σε περίπτωση που σε μια περιοχή υπάρχει ανάγκη λειτουργίας νέου πρακτορείου (γιατί το παλιό έκλεισε και έμεινε η περιοχή χωρίς πρακτορείο ή γιατί ο πληθυσμός της περιοχής μεγάλωσε πάνω από τη σχέση ένα πρακτορείο ανά 3.500 κατοίκους) τότε ερωτούνται πρώτα οι εν ενεργεία πράκτορες της περιοχής, αν ενδιαφέρεται κάποιος να μεταφερθεί εκεί ή να ανοίξει και δεύτερο πρακτορείο, μόνος του ή και περισσότεροι μαζί).

   

  • Δικαιούμαστε προμήθεια ακόμη και από ακυρωθέντα δελτία, αν για την ακύρωση ευθύνεται η ΟΠΑΠ (Π.χ. από πρόωρη έναρξη αγώνα, που δεν το πληροφορήθηκε η ΟΠΑΠ).

   

  • Αμείβονται οι κεντρικοί για την εργασία που προσφέρουν.

   

  • Επιβαρύνεται η ΟΠΑΠ με τα έξοδα, αν τα δέματα δεν φτάνουν μέχρι την πόρτα των κεντρικών.

   

  • Δεν υποχρεούται να πληρώνει ο Πράκτορας τα κέρδη άλλων πρακτορείων, αν αυτό δεν το επιτρέπει η ταμειακή του ρευστότητα.

   

  • Επίσημες αργίες ορίζονται η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου, καθώς επίσης και η Καθαρά Δευτέρα, η Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο μετά τις 16.00, η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα, η 15η Αυγούστου και τα Χριστούγεννα. Φέτος η 28η Οκτωβρίου θα είναι για πρώτη φορά αργία.

   

  • Ανά 3ετία, προκειμένου να διεξάγονται ομαλά οι εκλογές των Σωματείων της ΠΟΕΠΠΠ, θα απενεργοποιείται το Κεντ. Μηχανογραφικό Σύστημα, την καθορισθείσα ημέρα μέχρι τις 17.00΄.

   

  • Αναγνωρίζεται επίσημα η λειτουργία του Σ.Ε.Π.Π.Π. και οι δραστηριότητες του.

   

  • Επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας, μέχρι και σε συγγενείς γ΄ βαθμού.

   

  • Δεν απαιτούνται γραμματικές γνώσεις από τον ή την σύζυγο, για να μεταβιβαστεί το πρακτορείο.

   

  • Επιτρέπεται επιτέλους η πώληση της άδειας και η συνεργασία με συνεταίρο.

   

  • Σε περίπτωση θανάτου του πράκτορα, ο/η σύζυγος που κληρονομεί μπορεί να πουλήσει αμέσως το πρακτορείο ή να πάρει συνέταιρο.

   

  • Η ΟΠΑΠ θα πληρώνει το 35% του ΟΤΕ.

   

  • Θα αποδοθούν στο κεφάλαιο του εφάπαξ οι τόκοι του εγγυητικού.

   

  • Η ΟΠΑΠ θα επιχορηγεί ετησίως την ΠΟΕΠΠΠ.

   

  Κανείς δεν περίμενε στις αρχές του 2008, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ΠΟΕΠΠΠ – ΟΠΑΠ, ότι θα τα καταφέρναμε όλα αυτά. Βρήκαμε όμως απέναντι μας έναν τεχνοκράτη Διοικητή της ΟΠΑΠ, που έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες. Αυτές που και τώρα, την τελευταία στιγμή, περισσότερο από ποτέ, έκαναν τα πάντα για να μην υπογραφεί η σύμβαση. Φωνάζουν δυνατά ότι καταστρέφεται η ΟΠΑΠ, αν αντιμετωπίζει ισότιμα τους πράκτορες. Πως δεν επιτρέπεται να ερωτάται η ΠΟΕΠΠΠ για κάθε αλλαγή στο συμφωνημένο καθεστώς. Πως η ΟΠΑΠ πρέπει να έχει περιθώρια …«ελιγμών»! Έτσι ονομάζουν αυτοί τα ρουσφέτια. Αλλά δεν τους πέρασε. Γιατί εμείς έχουμε χρέος απέναντι στις 5.000 οικογένειες των πρακτόρων και σ’ αυτές των υπαλλήλων μας, να υπερασπιστούμε το μέλλον μας. Και η συμφωνημένη σύμβαση αποτελεί την μόνη εγγύηση γι’ αυτό. Όσοι αντιτίθενται, παίζουν παιχνίδια των αντιπάλων μας και δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους.

   

  Υπάρχουν όμως ίσως και κάποιοι που έχουν τους δικούς τους ενδοιασμούς εξετάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση, τη φορολόγηση των κερδών των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ αλλά και την εξαγγελία για εξαγορά εταιρίας ιντερνετικής πλατφόρμας. Τέλος κάποιους προβληματίζει η χρονική στιγμή, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Για όλα αυτά  πράγματι οφείλουμε μερικές επιπλέον διευκρινήσεις:

   

  Νομοθετική ρύθμιση. Αυτή χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο ρυθμίζει την υποχρέωση των εν ενεργεία πρακτόρων να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις με την ΟΠΑΠ. Η καθυστέρηση αυτής της ρύθμισης δεν επηρεάζει καθόλου εμάς τους πράκτορες. Γιατί ήδη από τον Κανονισμό του 1999 προβλεπόταν η υποχρεωτική υπογραφή ατομικών συμβάσεων του κάθε πράκτορα με την εταιρία, μετά τη μετατροπή της ΟΠΑΠ σε Α.Ε. Το ενδιαφέρον για μας βρίσκεται στο δεύτερο μέρος της νομοθετικής ρύθμισης. Αν το αποδεχτεί η πολιτεία, τότε:

   

  Α) Απαγορεύεται στον Ελληνικό χώρο η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων όλων των τυχερών παιχνιδιών (συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρουν αυτά των παράνομων ανταγωνιστών μας) χωρίς προηγούμενη έγκριση του διαφημιστικού προγράμματος από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων του ΥΠΕΘΟ. Κι αυτό σημαίνει τέλος του καταιγισμού των διαφημίσεων του ιντερνετικού στοιχήματος.

   

  Β) Τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον (6) μηνών και χρηματική ποινή από 3.000 μέχρι 60.000 ευρώ (επιπλέον της αγωγής αποζημίωσης):

   

  1.    Όποιος χωρίς δικαίωμα διεξάγει στοίχημα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης ή το διαφημίζει ή με οποιονδήποτε τρόπο προσελκύει τρίτους να συμμετάσχουν σε αυτό.

   

  2.    Όποιος διεξάγει τυχερά παίγνια εκτός των αδειοδοτημένων αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό πρακτορείων.

   

  3.     Όποιος διεξάγει τυχερά παίγνια χωρίς τη φυσική παρουσία του παίκτη.

   

  4.    Όποιος διεξάγει τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου ή παρέχει οποιαδήποτε συναφή υπηρεσία σχετιζόμενη άμεσα ή έμμεσα με την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων με χρήση διαδικτύου.

   

  5.    Όποια πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προωθούν και εκκαθαρίζουν συναλλαγές σχετιζόμενες άμεσα ή έμμεσα με τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, με μεταφορά κεφαλαίων από και προς τραπεζικούς λογαριασμούς, χρέωση και πίστωση λογαριασμών χρεωστικών, πιστωτικών και καρτών διευκόλυνσης πληρωμών και τραπεζικών λογαριασμών.

              

  Καταλαβαίνουμε τώρα όλοι γιατί μας καίει αυτή η νομοθετική ρύθμιση. Ήδη ενημερώσαμε σχετικά όλα τα κόμματα και περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί τον νούμερο ένα συνδικαλιστικό μας στόχο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αλλά σίγουρα αυτό δεν έχει να κάνει με την υπογραφή των συμβάσεων. Η νομοθετική ρύθμιση δεν εξαρτάται από την ΟΠΑΠ, παρά αφορά την ελληνική Βουλή. Οι Τράπεζες θίγονται και ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος. Όμως η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ιντερνετικό Στοίχημα στην Πορτογαλία, μας γεμίζει πλέον ελπίδες. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε σύμμαχοι με την ΟΠΑΠ. Γιατί λοιπόν η νομοθετική ρύθμιση να γίνει επιχείρημα αντιπαλότητας με στόχο τις συμβάσεις; Το κείμενο της προτεινόμενης ρύθμισης, από το Α ως το Ω, είναι προϊόν συνεργασίας  ΟΠΑΠ και ΠΟΕΠΠΠ και είναι ή ίδια η ΟΠΑΠ που το έδωσε στην Πολιτεία. Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους διαδίδουν πως τάχα η διοίκηση της ΟΠΑΠ αποφάσισε να οργανώσει ιντερνετικό στοίχημα στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως προτάσεις για ιντερνετικό στοίχημα της ΟΠΑΠ υποβλήθηκαν πολλές φορές τα τελευταία δέκα χρόνια στις διοικήσεις της εταιρίας. Αλλά αυτό έγινε και γίνεται ακόμη, από συγκεκριμένους που είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που σήμερα διαδίδουν τα περί ιντερνετικού ΟΠΑΠ. Έτσι και το ίντερνετ προπαγανδίζουν και τις συμβάσεις δυναμιτίζουν. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Θα τους αφήσουμε να μας σαμποτάρουν;

   

  Η αποκλειστικότητα της ΟΠΑΠ - πρακτορείων και το ιντερνετικό στοίχημα. Στο προοίμιο της προς υπογραφή σύμβασης, αναφέρεται:

   

  «Η ΟΠΑΠ διατηρεί σε όλη την ελληνική επικράτεια δίκτυο από Πράκτορες, οι οποίοι συνδέονται κατά αποκλειστικότητα με την ΟΠΑΠ ως προς τις δραστηριότητες, τις σχετικές με τα τυχηρά παίγνια. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής τυχηρών παιγνίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβασή της με την Ελληνική Δημοκρατία ή ενδεχόμενη ανανέωση ή αντικατάσταση αυτής, η ΟΠΑΠ θα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τα διαλαμβανόμενα από την σύμβαση αυτή παίγνια μέσω του ως άνω δικτύου Πρακτόρων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ.»

   

  Δηλαδή η ΟΠΑΠ υπογράφει πως, τουλάχιστον μέχρι το 2020 που ισχύει η σύμβαση της με το Δημόσιο, ή και για περισσότερο, αν αυτή «ενδεχομένως ανανεωθεί ή αντικατασταθεί», τότε όλα τα παιχνίδια της εταιρίας θα κινούνται αποκλειστικά μέσα από τα πρακτορεία μας. Δίνει πουθενά δικαίωμα στην ΟΠΑΠ να λειτουργήσει στο ίντερνετ; Ακόμη κι αν επιτραπεί το ίντερνετ στην Ελλάδα και ανατεθεί το ιντερνετικό στοίχημα αποκλειστικά στην ΟΠΑΠ από το Δημόσιο (μονοπωλιακή ιντερνετική διάθεση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή απόφαση για την Πορτογαλία) ακόμη και τότε η ΟΠΑΠ απαγορεύεται να λειτουργήσει μέσω ίντερνετ. «Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ έχει την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών η ΟΠΑΠ θα τα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα μέσω του ως άνω δικτύου Πρακτόρων».

   

  Αυτό κερδίσαμε με την Σύμβαση. Γιατί λοιπόν να μην την υπογράψουμε; Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιμένουν ότι η σύμβαση δεν μας καλύπτει στην περίπτωση που (παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) το Ελληνικό Δημόσιο δώσει ιντερνετικές άδειες και σε άλλες εταιρίες εκτός ΟΠΑΠ. Σε αυτή τη περίπτωση πράγματι έχουν δίκαιο ότι δεν μας καλύπτει η Σύμβαση. Αλλά τότε το ζητούμενο είναι άλλο. Αν δώσει το Δημόσιο άδειες εκτός ΟΠΑΠ, σημαίνει πως σπάει ταυτόχρονα και η σύμβαση του Δημοσίου με την ΟΠΑΠ, για την αποκλειστική διοργάνωση των τυχηρών παιγνίων στην Ελλάδα. Αυτή η σύμβαση της ΟΠΑΠ με το Δημόσιο είναι η κυρίαρχη σύμβαση που διέπει και τις δικές μας σχέσεις με την εταιρία. Οι περισσότεροι νομικοί συμφωνούν πως αν σπάσει το Μονοπώλιο, τότε καμιά σύμβαση δεν δεσμεύει τον Πράκτορα με την ΟΠΑΠ. Είναι επομένως άτοπο να μπει όρος στη σύμβαση για το τι θα γίνει αν σπάσει το Μονοπώλιο, έστω, στο ίντερνετ. Γιατί απλούστατα τότε δεν θα ισχύει καμιά σύμβαση. 

   

  Αυτά λέει η Σύμβαση και όλα τα άλλα που ακούγονται για ίντερνετ από τον ΟΠΑΠ κλπ, μπορεί να υπήρξαν κάποιες συζητήσεις, όμως τελικά ΤΙΠΟΤΕ δεν μπήκε στη σύμβαση. Παραμένει αυτούσια η πρόταση της ΠΟΕΠΠΠ που εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. την 26/5/ 2008. Και επιπλέον συμπληρώθηκε ακόμη προς το καλύτερο. Συνεχίζει η Σύμβαση: 

   

  «Η εν λόγω πρόβλεψη (δηλαδή της διάθεσης αποκλειστικά μέσω των πρακτορείων, των παιχνιδιών που έχει αναθέσει η Πολιτεία στην ΟΠΑΠ) υφίσταται και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παραλλήλως με το δικαίωμα που απορρέει από τη σύμβαση της με το Δημόσιο, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων».

   

  Αυτό το τελευταίο μας το παραχώρησε από μόνη της η ΟΠΑΠ. Και σε αντάλλαγμα ζήτησε να της δώσουμε το δικαίωμα, αν πάρει το ΞΥΣΤΟ, να το διανέμει και μέσω λαχειοπωλών. Μόνο αυτό:

   

  «Στην εξαιρετική περίπτωση που η ΟΠΑΠ, για οποιονδήποτε λόγο, αναλάβει την αποκλειστική οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, ως αυτό ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κανονιστικές διατάξεις, η ΟΠΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να το διαθέτει και μέσω άλλων δικτύων, πέραν του δικτύου πρακτόρων της». Αυτό ζήτησε η ΟΠΑΠ γιατί εμείς είμαστε πάντοτε (είτε υπάρχει μονοπώλιο είτε όχι) το μοναδικό φυσικό δίκτυο της εταιρίας (αυτό ακριβώς λέει η Σύμβαση) και δεν μπορεί η ΟΠΑΠ να πάει ούτε σε καφετέριες και ΚΤΕΥΛ, ούτε καν στους πλανόδιους.

   

  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η Σύμβαση. Τη Σύμβαση την έχουμε όλοι στα χέρια μας εδώ και πολύ καιρό. Την έχει μελετήσει ο κάθε πράκτορας και την έχει εγκρίνει βήμα-βήμα η Γενική μας Συνέλευση τρεις φορές. Την ενέκρινε κατ’ αρχάς στις 26/5/2008 (με 4 λευκά και 4 όχι) προτείνοντας ταυτόχρονα κάποιες βελτιώσεις. Το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ τις αποδέχτηκε και τις κωδικοποίησε. Τη νέα διατύπωση την ενέκρινε πάλι η Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ στις 9 Φεβρουαρίου φέτος, αυτή τη φορά ομόφωνα. Τον Μάιο ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις αλλά τότε μπήκε ξαφνικά το ζήτημα του ΞΥΣΤΟ. Η λύση που βρέθηκε με τους πλανόδιους, τέθηκε τρίτη φορά στην κρίση της Γενική μας Συνέλευση και εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2009. Τότε ξέσπασε το θέμα της φορολόγησης των κερδών. Σαν μέσο πίεσης χρησιμοποιήσαμε ακόμη και τη Σύμβαση, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Όχι ότι είχαμε αντιρρήσεις με την ίδια τη Σύμβαση (αφού τέτοιο θέμα δεν έμπαινε μιας και η Γενική Συνέλευση είχε δώσει ρητή εντολή να υπογράψουμε αμέσως) αλλά στείλαμε τελεσίγραφο σε Κυβέρνηση και ΟΠΑΠ, πως με την εφαρμογή της φορολογίας καταστρέφεται η ίδια η ΟΠΑΠ, μια και καλή, και άρα δεν χρειάζονται πια ούτε συμβάσεις μαζί μας.

   

  Τώρα το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ καλείται να κάνει απολογισμό των κινητοποιήσεων. Διότι είναι ακόμη υπόλογο απέναντι στον κλάδο, αφού όταν αναστείλαμε την απεργία, δεσμευτήκαμε πως θα λυθεί το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις. Αν αποτράπηκε η δυσβάσταχτη φορολόγηση των παιχτών μας, τότε δικαιωθήκαμε και δεν τίθεται πια θέμα πιέσεων, μέσω της Σύμβασης. Αν πάλι το Δ.Σ. δεν τα κατάφερε, τότε δικαιώθηκαν όσοι μας κατηγόρησαν και θα υποστούμε την κριτική τους. Αλλά τα γεγονότα δείχνουν πως η έκτακτη φορολόγηση αποφεύχθηκε. Δεν εφαρμόστηκε στις 21 Αυγούστου που προέβλεπε ο νόμος, ούτε και στις 21 Σεπτεμβρίου που όριζε η παράταση εφαρμογής. Και αύριο έχουμε εκλογές. Άρα το ίδιο το υπουργείο κατέστησε τον νόμο ανενεργό. Επίσης, μετά από δικές μας επανειλημμένες παρεμβάσεις, ήρθε και το δεύτερο κόμμα που διεκδικεί την πλειοψηφία της Βουλής και ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσει ποτέ τέτοιο νόμο. Δικαιώθηκε λοιπόν το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ και άρα παύει και η ανάγκη να χρησιμοποιείται η σύμβαση, ως μέσο πίεσης. Όλα τα κωλύματα έχουν πια ξεπεραστεί και σήμερα κιόλας θα υπογράψουμε. Και διότι αυτήν την εντολή μας έδωσε η Γ.Σ. αλλά και γιατί μια πιθανή αλλαγή της διοίκησης της ΟΠΑΠ μπορεί να φέρει καθυστέρηση ακόμη και ολόκληρου χρόνου, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η περίπτωση να μην υπογραφεί καθόλου. Αν ζητήσουμε να αλλάξει έστω ένα γράμμα από τα συμφωνημένα, τότε θα βρουν ευκαιρία να ξαναρχίσουν από την αρχή, αρνούμενοι όσα ήδη έχουμε κερδίσει. Τέτοιο ενδεχόμενο θα μας στιγματίσει, μια για πάντα, στα μάτια 5.000 πρακτόρων που αδημονούν να υπογράψουν και περιμένουν τη δική μας εντολή.

   

  Αν τώρα η πολυσυζητημένη 21 Σεπτεμβρίου, που περιμέναμε να διαπιστωθεί αν πράγματι ο νόμος θα έμενε ανεφάρμοστος, έτυχε να πέφτει μέσα σε προεκλογική περίοδο, αυτό εμάς δεν πρέπει να μας απασχολεί. Στο κάτω-κάτω περιμένοντας να αλλάξει πρώτα η Κυβέρνηση, θα δείχναμε πως ακόμη επιζητούμε την κηδεμονία της ΟΠΑΠ από τα πολιτικά κόμματα. Αλλά δικό μας σύνθημα είναι, ότι πρέπει να γίνει επιτέλους η ΟΠΑΠ εταιρία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, μακριά από την μικροκομματική καθοδήγηση και παρεμβάσεις πελατειακών σχέσεων. Και εταιρίες ανάλογης νοοτροπίας δεν αδρανοποιούνται στις εκλογές. Γι’ αυτό και δεν θα χρονοτριβήσουμε ούτε κι εμείς. Όποιος ζητά να περιμένουμε την επομένη των εκλογών, ζητά ουσιαστικά να περιμένουμε μέχρι του χρόνου ή να περιμένουμε για πάντα. Τέτοια πολυτέλεια δεν έχουμε.

   

              Η ιστορική στιγμή υπογραφής της Σύμβασης ΟΠΑΠ – Πρακτόρων, είναι μέρα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του δικτύου των Πρακτορείων. Η ΟΠΑΠ δένεται με το δίκτυο της και εμείς νοιώθουμε την ασφάλεια της συνεργασίας με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην παγκόσμια αγορά. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση. Με ανταγωνιστικά προϊόντα θα πάρουμε πίσω τη μερίδα των ιντερνετικών και των άλλων παρανόμων, που αναπτύσσονται σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, της ΟΠΑΠ και του κλάδου μας . Οι Έλληνες εμπιστεύονται μόνο το φυσικό δίκτυο των πρακτορείων και η συμφωνία μας με την ΟΠΑΠ την καθιστά κυρίαρχη στην ελληνική αγορά. Όσοι έλπιζαν να διαλύσουν το δίκτυο των πρακτορείων μας, σήμερα πήραν την απάντηση τους.

   

  Όμως ο Συνδικαλισμός δεν σταματά ποτέ και φυσικά δεν καταργείται από την υπογραφή «Ατομικών» συμβάσεων. Ο συλλογικός αγώνας θα συνεχιστεί ακόμη πιο έντονος, μετά από αυτή την επιτυχία. Σήμερα υπογράφουμε και αμέσως ξεκινούμε την οργάνωση νέων διεκδικήσεων. Αυτή είναι η αποστολή μας και αυτό θα κάνουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση. 

   

  Κυριάκος Τοπτσίδης

  Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

  Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
  Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
  I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
  Print Friendly, PDF & Email

  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

  Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

  Κλείσιμο