HomePress & MediaΑνακοινώσειςΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ

ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289
Αθήνα  29 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

ΠΡΟΣ: τα Δ.Σ. των Σωματείων Πρακτόρων ΟΠΑΠ – μέλη της ΠΟΕΠΠΠ,
–         Νομού Ηρακλείου
–         Νομού Λασιθίου
–         Νομού Χανίων

Κύριοι

Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, της οποίας προεδρεύω του Διοικητικού της Συμβουλίου, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και μεγάλη μας απογοήτευση ότι τα τρία Σωματεία που αναφέρονται ανωτέρω κι εσείς εκπροσωπείτε, αποφάσισαν έργω και λόγω τον διαχωρισμό τους από τους κοινούς αγώνες των Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ όλης της χώρας.

Η «Εξώδικος Δήλωση Πρόσκληση» που αποστείλατε μέχρι και στο Υπουργείο Πολιτισμού (παρεμπιπτόντως, είναι το Υπουργείο Οικονομικών πλέον που εποπτεύει την ΟΠΑΠ) αλλά περιφρονητικά εξαιρέσατε την ΠΟΕΠΠΠ από τους αποδέκτες της, ειδικά δε η τελευταία παράγραφος της, πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως σαφέστατη απόφαση σας να αποσχιστείτε από την υπόλοιπη Ελλάδα;

«Μπορεί να έχουν υπογράψει ήδη αρκετοί συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα την σύμβαση αυτή, όμως εμείς εξʼ αρχής είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες αντιρρήσεις προ έτους στο σχέδιο που μας παρουσιάσατε και στις οποίες εμμένουμε… Επειδή μέχρι σήμερα κανένα από τα μέλη μας δεν έχει υπογράψει την ανωτέρω σύμβαση, επιθυμούμε να βελτιωθεί επʼ ωφελεία αμφοτέρων των συμβαλλομένων μερών. Είμαστε βέβαιοι ότι οι άνω παρατηρήσεις μας θα τύχουν ανάλογης επεξεργασίας και τελικώς θα υπογράψουμε μια σύμβαση αξιοπρεπή για όλους». 

Ποιοι θα υπογράψετε κύριοι; Θα διαπραγματευτείτε διαφορετικούς όρους ο κάθε πράκτορας των τριών νομών ξεχωριστά; Ή οι πράκτορες κάθε νομού θα εκπροσωπηθούν από το τοπικό τους Σωματείο; Διεκδικείτε να έχουμε τελικά 4 διαφορετικές συμβάσεις; Αυτήν της ΠΟΕΠΠΠ, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Λασιθίου; Ή μήπως θα σχηματίσετε εποπτεύον όργανο που θα διαπραγματευτεί και για τους 3 νομούς; Το σχέδιο είναι μια «μίνι» Ομοσπονδία Κρήτης, των τριών νομών; Αυτό εννοεί και ο ανώνυμος αρθρογράφος που ισχυρίζεται ότι είναι «Αντιπρόεδρος» κάποιου από τα Σωματεία σας και απειλεί σε δημόσιες δηλώσεις του για «Ομοσπονδία Κρήτης»; Αναλογίζεστε σε ποια περιπέτεια μπλέκετε τους Κρήτες συναδέλφους μας;

Είναι άραγε η «Εξώδικος Δήλωσης» σας προϊόν αποφάσεων των Τοπικών Συνελεύσεων ή περιορισμένα των Διοικητικών σας Συμβουλίων; Το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος ενός εκ των τριών Σωματείων, που κρύβεται πίσω από ψευδώνυμο, δήλωσε δημόσια ότι είναι απόφαση των Δ.Σ. του νησιού να μην υπογραφεί η Σύμβαση. Ποια ημερομηνία έγιναν οι Συνελεύσεις και αποφάσισαν οι πράκτορες; Πριν ή μετά; Και αν υπήρξαν Γενικές Συνελεύσεις, μήπως ξεχάσατε το άρθρο 12 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας; «Τα Σωματεία-Ενώσεις μέλη  της Ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να καλούν με έγγραφη πρόσκληση τους την Ομοσπονδία στις Γενικές Συνελεύσεις τους, για να λαμβάνει σʼ αυτές μέρος με αντιπροσώπους της -μέλη του Δ.Σ.- χωρίς δικαίωμα ψήφου».

Πότε μας καλέσατε κύριοι; Και δεν μιλώ για τους τύπους, αλλά για την ουσία. Τι φοβηθήκατε; Μήπως έρθουμε και πούμε την πραγματικότητα στους συναδέλφους της Κρήτης; Μήπως τους αποδείξουμε ότι όλα αυτά περί δήθεν διαφωνίας σας με τη Σύμβαση ξεκίνησαν πριν ακόμη από τη σύμβαση και είναι μόνο προφάσεις εκ των υστέρων; Την ημέρα των εκλογών και σε συνεργασία με Αθηναϊκό Ψηφοδέλτιο που επίσης ευαγγελίζεται τώρα την ίδια στάση (αλλά οι πράκτορες Αττικής και Κορίνθου τους γύρισαν ήδη την πλάτη), έχετε ή όχι αποκρύψει από τους πράκτορες της Κρήτης ότι αποδεχτήκατε ερήμην τους να γελοιοποιηθεί το νησί σας, του οποίου το ψηφοδέλτιο «ΚΡΗΤΗ» πήρε στις εκλογές της Συνομοσπονδίας ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους; Γιατί αυτό θα γράψει η ιστορία. Ότι κάποτε η «ΚΡΗΤΗ» πήρε ΜΗΔΕΝ ψήφους. Και οι οκτώ ψήφοι της Κρήτης βρέθηκαν στο Αθηναϊκό Ψηφοδέλτιο, του οποίου ο επικεφαλής είναι χονδρέμπορας λαχείων ενός τουλάχιστον από τους προέδρους σας; Αυτό φοβηθήκατε και δεν μας καλέσατε;      

Λέτε χωρίς αιδώ: «εμείς εξʼ αρχής είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες αντιρρήσεις προ έτους στο σχέδιο που μας παρουσιάσατε και στις οποίες εμμένουμε»! 

Παραδίνω στους Κρήτες τα πρακτικά της Γ.Σ. για να δουν και μόνοι τους τις περίφημες «αντιρρήσεις» σας, που μάλιστα θέλετε να «εμμένετε» κιόλας! Δυο μίλησαν όλοι κι όλοι από Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά. Αυτές είναι οι αντιρρήσεις σας; 

«ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Σ.: Ο κ. Μαυράκης από το Ηράκλειο Κρήτης έχει τον λόγο.

ΜΑΥΡΑΚΗΣ: Στο άρθρο για το αντικείμενο της σύμβασης λέει ότι «ο πράκτορας υπογράφει σύμβαση εφ’ όσον το κατάστημα του είναι κατάλληλο, όπως περιγράφεται στο παράρτημα 3 της παρούσας». Το κατάλληλο κατάστημα, κ. Πρόεδρε και θέλω να το σημειώσετε, μπορεί να εννοεί και αν έχει άδεια πολεοδομίας. Στην Ελλάδα, σε μια αυθαίρετη χώρα, πιθανόν ένα 10% των πρακτορείων να είναι σε αυθαίρετα καταστήματα. 

ΚΛΩΝΑΡΗΣ: Για τα αυθαίρετα του Ηρακλείου και στο Γάζι μιλάς, Γιάννη; Πάλι προσωπικά; 

ΜΑΥΡΑΚΗΣ: Για τα παραρτήματα μιλώ, που δεν τα έχουμε, φίλε Κίμωνα.

ΚΛΩΝΑΡΗΣ: Αυτό είπα προηγουμένως. Τα παραρτήματα, εφόσον δεν υπάρχουν, υποχρεωτικά εννοούν τη σημερινή κατάσταση. Το σημερινό σου κατάστημα. Τη σημερινή σου προμήθεια. Τα μηχανήματα που ήδη σου έχει παραχωρήσει η ΟΠΑΠ. Τα παιχνίδια που ήδη παίζεις. Κατάλαβες; Αναφέρουν δηλαδή το σημερινό καθεστώς. Αυτό λέμε. Δεν αλλάζει τίποτα. Για σένα το παράρτημα 3 θα λέει «Το κατάστημα του Γιάννη του Μαυράκη, στο Γάζι, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, που έχει 80 τετραγωνικά, που έχει τόση βιτρίνα, τρεις τηλεοράσεις, δύο κομπιούτερ κλπ, είναι κατάλληλο». Και είναι κατάλληλο γιατί ήδη λειτουργεί. Το είπαμε» 

– Τι μπήκε τελικά στη σύμβαση, κύριοι των Δ.Σ. Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων; ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποδέχεται πως τα καταστήματα που λειτουργούν ήδη ως πρακτορεία ΟΠΑΠ κατά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης και των παραρτημάτων της και δεν ικανοποιούν μέρος ή το σύνολο των παραπάνω προϋποθέσεων, γίνονται αποδεκτά ως καταστήματα του δικτύου ΟΠΑΠ». Σας γέλασε κανείς, λοιπόν κύριοι; ΚΑΝΕΙΣ. Και πάμε στις επόμενες «αντιρρήσεις».

«ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Σ.: Η κυρία Θεοδοσίου από το Ηράκλειο Κρήτης, να ανέβει στο βήμα. 

ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Στο σημείο «Δηλώσεις και βεβαιώσεις Πράκτορα», το «να μην εκκρεμεί σε βάρος του δικαστική ή διοικητική διαδικασία». Έχει βέβαια δίκιο ο Πρόεδρος που λέει ότι αυτό εδώ αφορά τους καινούριους πράκτορες. Αυτούς δηλαδή που θέλουν να γίνουν και όχι αυτούς που είναι ήδη πράκτορες. Αλλά έτσι είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τους καινούριους. Θα μου πείτε, τι μας νοιάζει εμάς για τους καινούργιους; Εν πάση περιπτώσει αυτό, ότι πρέπει να βεβαιώσουν ότι δεν «επαπειλούνται σε βάρος τους αγωγές» είναι πολύ βαρύ.

Αλλά να συνεχίσω και να πω για κάτι που αφορά και μας, που είμαστε τώρα εδώ. Αυτό που λέει ότι «ή άλλως, εφ’ όσον πρόκειται για πρόσωπο ήδη ενσωματωμένο στο δίκτυο της ΟΠΑΠ, δηλώνει αν εκκρεμούν σε βάρος του κάποιες από τις διαδικασίες που αναφέρονται στο παράρτημα 2». Είπατε βέβαια για τα παραρτήματα. Αλλά εγώ δεν κατάλαβα εδώ πέρα, τι αναφέρεται στο παράρτημα 2, όταν λέει «εκκρεμούν σε βάρος του οι διαδικασίες»; Γιατί αυτό αφορά εμάς τους πράκτορες και όχι τους καινούριους.

Να πούμε στη συνέχεια και για το Ζ, που μιλά για Νομικό Πρόσωπο ότι πρέπει να έχει συσταθεί «προσηκόντως και να λειτουργεί νόμιμα στη χώρα στην οποία έχει συσταθεί και σύμφωνα με την νομοθεσία της». Εγώ θεωρώ και είναι αυτό πρόταση μου, να προστεθεί στη διατύπωση η φράση «στην Ελλάδα». Δηλαδή να γίνει «εφ’ όσον ο πράκτορας είναι Νομικό Πρόσωπο ότι έχει συσταθεί προσηκόντως και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία». Αυτή είναι η παρατήρησή μας και η πρότασή μας.

Να προχωρήσουμε στο 2, πάμε στο Α, που λέει ότι ο πράκτορας δηλώνει και βεβαιώνει την ΟΠΑΠ ότι από αυτόν ή τον ή την σύζυγο του «δεν του έχει αφαιρεθεί οριστικά ούτε έχει ανασταλεί η άδεια πρακτορείου» άλλου φορέα που διοργανώνει τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό το «ούτε έχει ανασταλεί» θα έπρεπε να φύγει. Εντάξει, το να μην έχει αφαιρεθεί οριστικά η άδεια, αλλά το ούτε να έχει ανασταλεί, είναι πολύ βαρύ.

Πάμε τώρα πιο κάτω, στο Δ. που το θεωρώ ότι έτσι εγκυμονεί κινδύνους για μας και είναι αρκετά σοβαρό. Δηλαδή, στο σημείο που λέει ότι «δεν έχει καταδικαστεί με ποινή στέρησης της ελευθερίας του για ατιμωτικά, οικονομικά αδικήματα κλπ». Το «ατιμωτικά» είναι πολύ γενικό και το φοβάμαι. Και συνεχίζει και λέει ότι «δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη». Δηλαδή εμείς τώρα σαν πράκτορες πώς διασφαλιζόμαστε από κακόβουλες μηνύσεις; Γιατί δεν λέμε τώρα για ποια συγκεκριμένα αδικήματα; Για παράνομα στοιχήματα κλπ. Για τέτοιες καταστάσεις είμαστε μαζί σας, αλλά όμως να προστατευτούμε από το γενικό «ποινικές διώξεις». Αυτές τις παρατηρήσεις είχα να καταθέσω και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.

ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Να πούμε πρώτα-πρώτα για τα ατιμωτικά αδικήματα. Εκτός από τα οικονομικά υπάρχουν και άλλα αδικήματα υπάρχουν και τα ατιμωτικά. Τώρα να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα αδικήματα.

ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Παιδεραστής, βιαστής.

ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Οι συνάδελφοι σας ανάφεραν κάποια παραδείγματα. Μπορεί να μη δημιουργούν οικονομικούς κινδύνους αλλά, αντιλαμβάνεστε, πως δεν μπορώ να δώσω άδεια πρακτορείου σε έναν καταδικασθέντα παιδεραστή. Ακόμη και με καταδίκη πρώτου βαθμού. Δεν θέλω να περιμένω μέχρι να δικαστεί η έφεση του. Μπορεί να πάρει χρόνια. Δικό του το πρόβλημα. Εγώ θέλω μόνο τους κρυστάλλινους. Εσείς που διαφωνείτε;

ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Οι συνδικαλιστές έχουν πολλά δικαστήρια μεταξύ τους για συκοφαντική δυσφήμιση. Κι αυτό ατιμωτικό αδίκημα είναι. 

ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Ποια συκοφαντική δυσφήμιση των συνδικαλιστών; Με συγχωρείτε. Θα κάνει κανείς από σας αίτηση για νέα άδεια; Και πάμε στο θέμα, αν πρέπει, ή όχι, να είναι κατά αποκλειστικότητα Ελληνική μια εταιρεία, που αιτείται άδειας λειτουργίας πρακτορείου της ΟΠΑΠ. Εάν θέλετε να γράψουμε μια σύμβαση η οποία με το καλημέρα σας να είναι αντικοινοτική, τότε να τη γράψω. Δεν μπορείτε να μου ζητάτε ξαναγράψω το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Γιατί είναι αυτονόητο ότι όποιος έχει συσταθεί και λειτουργεί νομίμως στη χώρα προελεύσεώς του, έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα για πράκτορας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εάν θα πάρει τελικά και την άδεια, είναι άλλο ζήτημα. Γιατί είναι δικαίωμα της εταιρίας σε ποιον θα εγκρίνει μια άδεια. Αλίμονο αν παίρνουν άδεια όσοι υποβάλλουν αίτηση. Αλλά δεν μπορείς εκ προοιμίου να απαγορεύσεις να κάνουν αίτηση οι ξένες εταιρίες, εφόσον το δικαίωμα αυτό το έχουν οι αντίστοιχες Ελληνικές. Δεν γίνεται αυτό. Θα μας ακυρώσει αμέσως όλη τη Σύμβαση η Ε.Ε. 

Τέλος για το θέμα, το τι θα περιέχεται στο παράρτημα 2. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τον δικηγόρο της ΠΟΕΠΠΠ και με τους δικούς μας δικηγόρους. Όμως δεν υποκρύπτει κάτι άλλο, που μπορεί να είναι επικίνδυνο για σας. Το νόημα το καταλαβαίνετε από την αρχή του συγκεκριμένου κειμένου, που αναφέρεται και σε διαδικασίες οι οποίες δημιουργούν ζητήματα φερεγγυότητας.

ΚΛΩΝΑΡΗΣ: Θα απαντήσω για τα «ατιμωτικά αδικήματα». Με κατηγορείτε ότι έβαλα πολύ δύσκολους όρους και προϋποθέσεις για όσους θέλουν νέες άδειες; Είστε καλά; Τι σας νοιάζει εσάς; Ε, ναι λοιπόν. Δεν θα μπορεί να ζητήσει να πάρει άδεια, όποιος έχει δικαστικές εκκρεμότητες ακόμη και για ψύλλου πήδημα. Ας δικαστεί πρώτα, ας αθωωθεί και μετά βλέπουμε. Όμως για μας τους εν ενεργεία δεν ισχύει το ίδιο. Εμείς χάνουμε τις άδειες μας μόνο αν καταδικαστούμε για πολύ-πολύ συγκεκριμένα αδικήματα. Ποια είναι αυτά; Η ΟΠΑΠ εμάς περιμένει να τα καταγράψουμε. Ποια αδικήματα θέλετε να βάλουμε, πείτε το και θα γίνει. Τα παράνομα στοιχήματα; Έγινε. Η παιδεραστία και ο βιασμός; Εντάξει. Οι κλοπές και οι υπεξαιρέσεις; Μέσα κι αυτά. Πείτε μου τι θέλετε και θα μπουν στον κατάλογο. Αλλά βαρέθηκα να ακούω να μου λέτε το τι δεν σας αρέσει. Πείτε και μια φορά το τι σας αρέσει. Τι προτείνετε εσείς. Όχι πάντα κριτική εκ του ασφαλούς. Πείτε ποια εγκλήματα πρέπει να μπουν στον κατάλογο για τους παλιούς πράκτορες και θα μπουν. Εσάς περιμένω. Και αφήστε τα κλάματα για τους μελλοντικούς πράκτορες.»

ΠΟΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ;
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2:
– Ενεργητική δωροδοκία. (Γιατί αντίστοιχα η ΟΠΑΠ αποδέχτηκε να αποβάλλεται από την εταιρία ο υπάλληλος που δωροδοκείται. Να τιμωρείται λοιπόν και ο πράκτορας που δωροδοκεί τον υπάλληλο. Να τελειώνει αυτό το θλιβερό φαινόμενο του παρελθόντος).
– Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. (Κλοπή, Ληστεία, διάρρηξη. Είναι κάποιο από αυτά που κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει να ελέγχεται; Ποιους υπερασπίζεστε συγκεκριμένα;).
– Εγκλήματα κατά της ζωής, με δόλο. (Μη μου πείτε ότι υπερασπίζεστε τους φονιάδες!)
– Εγκλήματα κατά προσωπικής ελευθερίας. (Τους απαγωγείς;)
– Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. (Τους βιαστές;)
– Παράνομο στοιχηματισμό. (Τους μπουκ;)
– Εκβίαση -385 ΠΚ, απάτη -386 ΠΚ, απάτη με υπολογιστή -386Α ΠΚ, απιστία -390 ΠΚ, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος -394 ΠΚ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα -Ν. 3691/2008, (Πως αλλιώς θα πιάσουμε τους πράκτορες που συνεργάζονται με τους μπουκ;)
– Πλαστογραφία -216 ΠΚ, πλαστογραφία πιστοποιητικών -217 ΠΚ, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης -220 ΠΚ, υπεξαγωγή εγγράφων -222 ΠΚ, καταδολίευση δανειστών -397 ΠΚ, και τοκογλυφία -404 ΠΚ. (Θέλετε δηλαδή να ανοίγει η ΟΠΑΠ πλαφόν 60.000 ευρώ, όπως στα υγιή πρακτορεία 2 περιόδων, ακόμη και σʼ αυτούς που πλαστογράφησαν Τραπεζικά έγγραφα κατάθεσης στον Λογαριασμό της ΟΠΑΠ και τα απέστειλαν με φαξ; Τώρα εξαιτίας τους ταλαιπωρείται όλη η Ελλάδα αφού πλέον η ΟΠΑΠ δε δέχεται να καταθέσει κάποιος συνάδελφος σε Τράπεζα της Κρήτης παρά μόνο πρέπει να τα φέρει με courier στην Αθήνα; Αυτούς υπερασπίζεστε κύριοι; Το ξέρουν τα μέλη των Σωματείων σας;)
Και όσο για το «να μην αφαιρείται η άδεια ΟΠΑΠ όσων τους αφαιρέθηκε ή αναστάλθηκε η άδεια ΟΔΙΕ και λαχείων», αυτό περιορίστηκε και εξαιρεί την αφαίρεση που επιβάλουν οι οργανισμοί λόγω χαμηλού τζίρου. (Σύμβαση – Άρθρο 3.2.α). Έμεινε τίποτε άλλο;

Κοιτάξτε τώρα τους συναδέλφους των Σωματείων σας στα μάτια και εξηγήστε τους ποια αδικήματα υπερασπίζεστε όταν τους παραπλανήσατε ότι η σύμβαση είναι «λεόντειος»; Σε ποιες «αντιρρήσεις» σας εμμένετε; Οι λίγες επιφυλάξεις που αρθρώσατε, ικανοποιήθηκαν. Βέβαια εκ των υστέρων προσπαθείτε να μαζέψετε και «άλλες» αντιρρήσεις και μάλιστα, χωρίς ντροπή, ισχυρίζεστε ότι τις έχετε ήδη αναφέρει προ έτους. Που κύριοι; Στο όνειρο σας; Τολμήστε, αν μπορείτε, να παραδώσετε τα Πρακτικά της Γ.Σ. στους συναδέλφους σας. Δείξτε ότι ανοίξατε το στόμα σας και είπατε έστω μια λέξη από όσα ισχυρίζεστε (και φυσικά θα πάρετε τις απαντήσεις σας παρακάτω). Προφάσεις εν αμαρτίαις, κύριοι. Σας βοηθώ αλλά και σας προκαλώ? βρείτε στα πρακτικά αν πήρατε έστω μια φορά τον λόγο, σε όσα εκ των υστέρων επικαλείστε: 

1. Δίδεται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ΟΠΑΠ να ιδρύει υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιοχή αν κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά της σχέδια, και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον σε εύλογο χρονικό διάστημα κατά σειρά προτεραιότητας από ήδη υπάρχοντες πράκτορες κ.τ.λ. (Το άρθρο αυτό εκφωνήθηκε αυτούσιο στη Γ.Σ. – Πρακτικά σελ.: 19)
2. Η μονομερής διακοπή από την ΟΠΑΠ Α.Ε  ενός παιγνίου, (Άρθρο 1 παρ. 3)
3. Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (Πρακτικά σελ.: 62)
4. Το άρθρο 11 της σύμβασης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (Πρακτικά σελ.: 90)
5. Το άρθρο 12 που αφορά τους ελέγχους αναφέρεται ότι «Ο έλεγχος γίνεται με κάθε δυνατή μέθοδο ακόμη και μέσω προσώπων που προσποιούνται ότι είναι πελάτες …» 
    (Η απάντηση, που θα επαναλάβω παρακάτω, δόθηκε στα Πρακτικά σελ.: 56)
6. Η παρ. 5 του άρθρου 14 έχει ρήτρα απαγόρευσης άσκησης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας χωρίς την προηγούμενη άδεια από την ΟΠΑΠ. (Πρακτικά σελ.: 55)
7. Το άρθρο 15 που αφορά σε έντυπο υλικό και διαφημιστικές ενέργειες στην παρ. 2 (Αναλύθηκε διεξοδικά στα Πρακτικά σελ.: 60)
8. Το άρθρο 20 που αναφέρεται στη μεταβίβαση η μετατροπή επιχείρησης Πράκτορα, (Πρακτικά σελ: 66).
9. Στη σύμβαση λέτε ότι αναιρείται η δυνατότητα σύστασης εταιριών (Πρακτικά σελ.: 66)
10. Η διάρκεια και λήξη της σύμβασης (Πρακτικά σελ.: 78)

Σε όλα αυτά λέτε ότι φέρατε «αντιρρήσεις»; Σας διαβάζω από τα ίδια Πρακτικά και τη ψηφοφορία (Σελ: 93), τι απαντήσατε όταν ερωτηθήκατε αν τα εγκρίνετε: ΝΑΙ σε όλα, είπατε!

Και στη Γ.Σ. την 9 Φεβρουαρίου 2009, όταν μας έφεραν καθαρογραμμένο το κείμενο, η Σύμβαση εγκρίθηκε ΠΑΜΨΗΦΕΙ! 

Στη δε Γ.Σ. της 29ης Ιουνίου 2009, (πριν 4 μήνες, όχι πριν έτος που λέτε) όταν προστέθηκε ΜΟΝΟ αυτό: «Η εν λόγω πρόβλεψη (αποκλειστικότητας) υφίσταται και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παραλλήλως με το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων. Εξαιρετικώς, σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ, για οποιονδήποτε λόγο, αναλάβει την αποκλειστική οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, ως αυτό ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε κανονιστικές διατάξεις, η ΟΠΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να το διαθέτει και μέσω άλλων δικτύων, πέραν του δικτύου πρακτόρων της», εσείς ψηφίσατε «ΠΑΡΩΝ».

Λοιπόν, ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ; Δεν ξέρω πως το περιγράφετε στην Κρήτη, αλλά στη Δράμα το λέμε: «Τσάμπα μάγκες».

Στο εξώδικο σας μιλάτε περιφρονητικά για το άτομο μου: «όμως δυστυχώς ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπογραφή της σύμβασης χωρίς καμιά αιτιολογία αφού σημαντικά για εμάς ζητήματα παραμένουν άλυτα» αλλά και για την ΠΟΕΠΠΠ, ότι αποδέχτηκε «χαφιεδίστικες μεθόδους». Ας σας κρίνουν οι συντοπίτες σας.

Στην περί ο λόγος Γ.Σ. είχατε φέρει και δικηγόρο μαζί σας. Την κ. Μανούσου Αναστασία. Σήμερα τα επιχειρήματα σας τα γράφει άλλος δικηγόρος, που σίγουρα ούτε το κείμενο της σύμβασης δεν πρόλαβε να διαβάσει. Ας δούμε μία-μία τις «αντιρρήσεις» που μόλις ανακαλύψατε:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
1. Εκτός από τα αναφερόμενα στο παράρτημα της σύμβασης παιγνίδια, πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση της ΟΠΑΠ Α.Ε, ότι σε περίπτωση απόκτησης από το Ελληνικό δημόσιο και άλλων παιγνίων, θα διενεργούνται απʼ όλους εμάς με τους όρους της σύμβασης.
0Προοίμιο:
«Η εν λόγω πρόβλεψη (αποκλειστικότητας στα πρακτορεία) υφίσταται και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ αποκτήσει από διαφορετική αιτία, παραλλήλως με το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής στην Ελλάδα άλλων τυχηρών παιγνίων». 
2.  α. Δεν αναφέρεται πουθενά η περίπτωση που η ΟΠΑΠ, αρχίζει να διεξαγάγει παίγνια μέσω (…. περίπτερων, πλοίων, super market κ.τ.λ.) που ως είναι φυσικό για εμάς θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, αν τελικώς εμείς θα έχουμε οποιαδήποτε ωφέλεια.
0«Το ως άνω δίκτυο Πρακτόρων αποτελεί το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ». Απαγορεύονται λοιπόν «περίπτερα, πλοία, super market κ.τ.λ.»
β. «αλλά και διαδικτύου, τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας» 
0«Το σύνολο των ενεργών Πρακτόρων αποτελούν το δίκτυο διάθεσης των τυχηρών παιγνίων που διαχειρίζεται σήμερα η ΟΠΑΠ. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης και διεξαγωγής τυχηρών παιγνίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβασή της με την Ελληνική Δημοκρατία ή ενδεχόμενη ανανέωση ή αντικατάσταση αυτής, η ΟΠΑΠ θα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τα διαλαμβανόμενα από τη σύμβαση αυτή παίγνια μέσω του ως άνω δικτύου Πρακτόρων». Το διαδίκτυο, η τηλεόραση και η Κινητή Τηλεφωνία είναι παράνομα. Αν επιτραπούν από τον νόμο τότε πρέπει να ανατεθούν κατά αποκλειστικότητα στην ΟΠΑΠ, η οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα χρησιμοποιήσει, γιατί αυτό λέει η σύμβαση που υπόγραψε με τους πράκτορες. Όμως να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Κατηγορήσατε επανειλημμένως την Ομοσπονδία ότι χρησιμοποιούσε την νομική υποστήριξη δικηγόρου, που εσείς χαρακτηρίζατε «ύποπτο». Τώρα που απομακρύνθηκε και στράφηκε ενάντια στην ΠΟΕΠΠΠ με επιπόλαια επιχειρήματα, τα χρησιμοποιείτε εσείς; Έχετε δική σας άποψη ή άγεστε και φέρεστε;   
3. Η σύμβαση αυτή που χαρακτηρίζεται ως σύμβαση απόλυτης προσχωρήσεως, ξεπερνά σε αρνητικούς όρους και αυτές τις συμβάσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, που ευλόγως από πολλούς χαρακτηρίζονται ως καταχρηστικοί και συγκεκριμένα: 3.1 Δίδεται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ΟΠΑΠ να ιδρύει υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιοχή αν κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά της σχέδια, και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον σε εύλογο  χρονικό διάστημα κατά σειρά προτεραιότητας από ήδη υπάρχοντες πράκτορες κ.τ.λ. Αφενός μεν αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την αδυναμία του πράκτορα να ιδρύσει δεύτερο πρακτορείο ή υποκατάστημα και αφετέρου σε περίπτωση όπου υπάρχουν οικονομικά ελκυστικές περιοχές για την ΟΠΑΠ, αυτή να ιδρύσει δικά της υποκαταστήματα εξοβελίζοντας μας από τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε  και στο τέλος να υπάρχουν μόνο υποκαταστήματα της.
– Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το πώς κρίνει ο δικηγόρος σας τις Τραπεζικές συμβάσεις και απορώ γιατί γέμισε το κείμενο με τέτοιες παρομοιώσεις, εκτός αν πληρώθηκε με τη λέξη. Αλλά λέει «να μας εξοβελίσει από περιοχές που δραστηριοποιούμαστε»! Μα η σύμβαση αναφέρει μόνο την περίπτωση που δεν λειτουργεί κανένα πρακτορείο σε μια περιοχή. Και αφού δεν θα βρεθεί εν ενεργεία πράκτορας ή ομάδα εν ενεργεία πρακτόρων που θα συνεταιριστούν ή νέος πράκτορας που θα ζητήσει την άδεια, γιατί δεν βλέπουν κέρδος, πως θα βγάλει κέρδος η ΟΠΑΠ; Με υπαλλήλους που δουλεύουν 8ωρα; Δηλαδή η ΟΠΑΠ μπορεί να κερδίζει αλλά όχι εμείς; Είναι συνδικαλιστικές θέσεις αυτές; Οι πράκτορες είναι φτωχοί και δεν μπορούν να πάνε σε κάποιες περιοχές; Έχετε δει τι επενδύσεις γίνονται γύρω σας; Αυτή την άποψη για τους συναδέλφους έχουν τα Δ.Σ. των τριών νομών; Και ακριβώς εκεί που ορίζει ότι ο πράκτορας μπορεί να πάρει και δεύτερη άδεια, εσείς λέτε ότι υπάρχει «δεδομένη απαγόρευση»; Άλλο κείμενο διαβάζετε;  
3.2 Η μονομερής διακοπή από την ΟΠΑΠ Α.Ε ενός παιγνίου, δεν θα έχει για την ίδια καμιά επιβάρυνση και δεν θα αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης για εμάς, ενώ πιθανόν να συνεχίσει την λειτουργία του παιγνίου με άλλες συνεργαζόμενες εταιρίες.
– Το αποκορύφωμα της προχειρολογίας: Προοίμιο της Σύμβασης: «Η άδεια πρακτόρευσης καταλαμβάνει και τυχόν παίγνια που οργανώνουν, λειτουργούν και διαχειρίζονται, κατά τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης στην Ελλάδα, θυγατρικές της ΟΠΑΠ εταιρείες, καθώς και εταιρείες στις οποίες μπορεί να εκχωρηθεί από την ΟΠΑΠ η λειτουργία και διεξαγωγή, εν όλω ή εν μέρει, των τυχηρών παιγνίων που διοργανώνει η ΟΠΑΠ στην Ελλάδα». Για πια εκχώρηση παιγνιδιού σε συνεργαζόμενη εταιρία, που μας αποκλείει, μιλά ο δικηγόρος;
3.3 Στο άρθρο 5 της σύμβασης που αναφέρεται στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, υποχρεούμαστε να λειτουργούμε τα καταστήματα μας στο καθοριζόμενο από την ΟΠΑΠ ωράριο. Ερωτούμε: μπορεί η ΟΠΑΠ στα πλαίσια της επιχειρηματικής της δράσης να μας υποχρεώσει να λειτουργούμε και μετά την 12η βραδινή, επειδή για παράδειγμα ευρίσκονται σε εξέλιξη παιγνίδια στην Νότια Αμερική;
– «Σε κάθε περίπτωση, το κατάστημα του Πράκτορα πρέπει να εξυπηρετεί τους διαγωνιζόμενους … τουλάχιστον κατά τις ώρες νόμιμης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων». Στην Κρήτη εσείς δουλεύετε με ωράριο Λατινικής Αμερικής;
3.4 Στο άρθρο 11 της συμβάσεως που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στην ουσία υπογράφοντας την σύμβαση αυτή εκχωρούμε το δικαίωμα στην ΟΠΑΠ να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα πέραν των δημοσίων φορέων που πιθανόν να δικαιολογείται, και σε συνεργαζόμενες μʼ αυτήν επιχειρήσεις χωρίς πουθενά να διευκρινίζεται ποιες μπορεί να είναι αυτές.
– Κύριοι: Η παραχώρηση αυτή ελέγχεται και προστατεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων. Εσείς είστε πιο «ευαίσθητοι» από την υπόλοιπη Ελλάδα; 
3.5 Στο άρθρο 12 που αφορά τους ελέγχους αναφέρεται ότι «Ο έλεγχος γίνεται με κάθε δυνατή μέθοδο ακόμη και μέσω προσώπων που προσποιούνται ότι είναι πελάτες …» δηλαδή αν κάποιος πράκτορας θελήσει να δημιουργήσει θέμα σε συνάδελφο του που τον θεωρεί ανταγωνιστή θα μπορεί «καταγγέλλοντας υποτιθέμενο παράνομο στοιχηματισμό» αυτός υποβληθεί σε «ιερά εξέταση» από τους αρμοδίους του ΟΠΑΠ. Αυτές οι χαβιεδίστικες μέθοδοι δεν πιστεύουμε ότι συνάδουν στο πνεύμα μιας σύμβασης αμοιβαίας καλοπιστίας.
– Εδώ κύριοι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Όταν καταγγέλλουν πράκτορες και Σωματεία κάποιον για παράνομο στοίχημα, να μπαίνουν οι ελεγκτές της ΟΠΑΠ και της Ασφάλειας, με στολή που να γράφει επάνω με μεγάλα γράμματα: ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ. Και μετά θα τους πιάνουν όλους! 
3.6 Στο άρθρο 14 που αναφέρεται στη ρήτρα ανταγωνισμού. Καλώς έχει τεθεί αυτή ή ρήτρα απαγόρευσης στον πράκτορα διενέργειας ανταγωνιστικών πράξεων. Όμως στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου έχει ρήτρα απαγόρευσης άσκησης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας χωρίς την προηγούμενη άδεια από την ΟΠΑΠ. Αν κάποιος δηλαδή επιθυμεί να συμμετάσχει σε επιχείρηση άσχετη με την οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΟΠΑΠ και πάλι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει αυτή, ακόμα και αν είναι μια ΑΕ που δραστηριοποιείται σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα επαχθής για εμάς και ευθέως αντισυνταγματική αφού εκμηδενίζει την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα εκάστου εξʼ ημών.
– Να πείτε του νομικού σας να ξαναδιαβάσει τη Σύμβαση. Γιατί αυτός πολύ πρόχειρα (πολλά τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που συνεχώς διορθώνω εδώ) έγραψε τη γνωμάτευση την οποία πιθανότατα εσείς του υπαγορέψατε και πληρώθηκε, όμως εγώ που πρέπει να τα διαβάσω και να απαντήσω, το κάνω εθελοντικά. Αλλά έχει και η υπομονή τα όρια της. Η Σύμβαση μιλά για άλλες δραστηριότητες ΜΕΣΑ στο πρακτορείο. Για εκτός του πρακτορείου ισχύει ότι ο πράκτορας μπορεί να είναι ιδιοκτήτης και άλλων επιχειρήσεων, όμως δεν επιτρέπεται να ασχολείται σε αυτές, αφού κατά κύρια απασχόληση οφείλει να είναι μόνο πράκτορας ΟΠΑΠ. Καλό το παραμύθι κύριοι, αλλά ο δράκος είναι μικρός. 
3.7 στο άρθρο 15 που αφορά σε έντυπο υλικό και διαφημιστικές ενέργειες στην παράγραφο 2 υπάρχει μια ιδιαίτερη αυστηρή διατύπωση και σημαντική δέσμευση για εμάς. «……Επίσης απαγορεύεται στον πράκτορα να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην προβολή ανταγωνιστικών εταιρειών της ΟΠΑΠ καθώς και των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. Ενδεικτικά αυτό μπορεί να γίνει α) με τη διάθεση στο κοινό εντύπων ή β) παροχή πρόσβασης σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις  που έστω αναφέρονται προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιριών αυτών». Είναι γνωστό ότι όλοι αγοράζουμε εφημερίδες τις οποίες έχουμε στα καταστήματά μας προς ενημέρωση των πελατών μας. Εντός των εφημερίδων αυτών υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρίσεις διαφόρων εταιρειών ανταγωνιστικών της ΟΠΑΠ, θα είμαστε δηλαδή υπόλογοι και γιʼ αυτό; Επίσης γνωρίζετε ότι η χρήση Η/Υ στα καταστήματα δεν απαγορεύεται όπως και η σύνδεση με το διαδίκτυο. Μπορούμε εμείς να είμαστε σε απόλυτο έλεγχο τι σελίδα επισκέπτεται κάθε πελάτης μας;
– Τα «έντυπα» σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ είναι μόνο τα διαφημιστικά φυλλάδια ανταγωνιστικών εταιριών. Όχι έντυπα ΜΜΕ. Πόσες φορές θα λέτε τα ίδια και τα ίδια;
3.8 Στο άρθρο 20 που αναφέρεται στην μεταβίβαση η μετατροπή επιχείρησης Πράκτορα, υπάρχουν προβλέψεις που είναι κόντρα στα συμφέροντα μας, αλλά επίσης θα έλεγε κάποιος ιδιαίτερα επαχθείς και για τις οικογένειες μας, αφού στην ουσία δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των επιχειρήσεων μας. 
– Κύριοι όλα αυτά έχουν απαντηθεί στις Γ.Σ. και έχουν γραφεί και υπογραφεί σε πρακτικά που δεσμεύουν την ΟΠΑΠ, έναντι παντός δικαστηρίου. Πήραμε έναν Κανονισμό, που για την Κρήτη ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ, ο οποίος περιόριζε το δικαίωμα μεταβίβασης μόνο σε συγγενή πρώτου βαθμού, αν είχε τις γραμματικές γνώσεις, και μόνο «σε περίπτωση θανάτου, αναπηρίας, αποδεδειγμένης ανικανότητας ή συνταξιοδότησής»! Και τώρα το πρακτορείο μεταβιβάζεται μέχρι σε συγγενή γ΄ βαθμού, πωλείται ή βάζει συνεταίρο και απαλλάσσει τη σύζυγο από την υποχρέωση γραμματικών γνώσεων. Εσείς επιμένετε στο «μόνο σε περίπτωση θανάτου κλπ»; Πήρατε την έγκριση των πρακτόρων γιʼ αυτό ή βρήκατε μολύβι και χαρτί και βαλθήκατε να το γεμίσετε; 
3.9 Υποτίθεται ότι μας επετράπη με τη σύμβαση αυτή, η σύσταση εταιριών, οποιασδήποτε μορφής. Όμως με τους όρους της σύμβασης στην ουσία αναιρείται αυτή η δυνατότητα αφού τόσο τα ποσοστά αλλά και ο τρόπος συμμετοχής του πράκτορα είναι αποτρεπτικά στην σύσταση τέτοιων εταιριών. Επιθυμούμε την ελεύθερη σύσταση εταιριών ακόμα και αν χρειαστεί να καταβάλουμε πρόσθετες εγγυήσεις στην ΟΠΑΠ, όχι όμως να παραχωρείται το δικαίωμα της σύστασης εταιριών και στην ουσία να παραμένει γράμμα κενό. Θέλουμε ελεύθερη την δυνατότητα σύσταση οποιασδήποτε μορφής εταιρείας. 
– Αυτό το εδάφιο είναι η ατράνταχτη απόδειξη ότι πρώτα αποφασίσατε να δημιουργήσετε πρόβλημα στην υπογραφή των συμβάσεων για δικού σας λόγους και προς εξυπηρέτηση προσωπικών σας βλέψεων και μετά δώσατε εντολή σε νομικό να «μαζέψει» δικαιολογίες. Τα επιχειρήματα σας είναι «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Η Σύμβαση για να επιτρέψει να βάλεις συνεταίρο στα 5 χρόνια, ζητά να παραμείνει στον πράκτορα το 51% αν κάνει Ο.Ε., Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε. και ενισχυμένη συμμετοχή αν κάνει Α.Ε. Εσείς τι ζητάτε; Να αρκεί στον πράκτορα το 1%; Τότε γιατί δεν το πουλά μια και καλή; Και τι εννοείτε «θέλουμε ελεύθερη δυνατότητα σύστασης οποιασδήποτε μορφής εταιρεία»; Η ΠΟΕΠΠΠ απαίτησε και κατοχύρωσε πως αν σε ένα πρακτορείο γίνει εταιρία, τότε ΟΛΟΙ οι συνεταίροι πρέπει να ελέγχονται ως πράκτορες. Εσείς τι θέλετε; Να επιτρέπεται να αγοράσουν στα Ζωνιανά πρακτορείο οι κρατούμενοι και να έχουν μόνο βιτρίνα τον πράκτορα με 1%; Και συνεχίζετε:
Στο Ηράκλειο έχει επιτραπεί σε ομάδα πρακτόρων η σύσταση ανώνυμης εταιρίας που όπως πληροφορούμαστε έχει ανώνυμες μετοχές ελεύθερα μεταβιβάσιμες, έχουν ανοίξει υποκαταστήματα και τέλος πάντων εμείς επιθυμούμε την ίδια και ίση μεταχείριση με αυτούς.
– Δηλαδή θέλετε να ανοίξετε και άλλες LOTTERY στην Κρήτη; Ξέρετε επιτέλους τι θέλετε; Στη Γενική Συνέλευση ζητήσατε από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας (γιατί άραγε δεν το ζητήσατε εσείς απʼ ευθείας παρά βάλατε τρίτον; ποιον φοβόσασταν;) να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στο κείμενο ότι απαγορεύονται τα υποκαταστήματα, γιατί σύμφωνα με την υπόδειξη του τότε νομικού σας αυτό θα δέσμευε την Ηράκλειο LOTTERY. Τώρα η Σύμβαση λέει: «Σε καμία περίπτωση ο Πράκτορας δε μπορεί να λειτουργήσει υποκατάστημα με την ίδια άδεια». Όμως αλλάξατε δικηγόρο και ζητάτε τώρα να επιτρέπονται τα υποκαταστήματα σε σας! Επιτέλους καταλήξτε κάπου. Και επιπλέον στο Άρθρο 3 παρ. 3: «Ο Πράκτορας δηλώνει και βεβαιώνει την ΟΠΑΠ ότι, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, θα προβαίνει σε γνωστοποίηση κάθε μεταβολής που επέρχεται στα μέλη της διοίκησής του ή τα μέλη ή τους μετόχους του, κατά τα οριζόμενα στα ανωτέρω, χωρίς καμία καθυστέρηση». Για ποιές «ανώνυμες μετοχές ελεύθερα μεταβιβάσιμες» μιλάτε; Εν κατακλείδι? αυτή η νομική γνωμάτευση γράφτηκε και πληρώθηκε με χρήματα των πρακτόρων-μελών σας; Το αποδέχτηκαν; Ρωτήθηκαν; Γιατί όλοι μας περιμέναμε να δούμε τι θα κάνει η LOTTERY με τη Σύμβαση. Τώρα με τις ενέργειες σας τους δώσατε μια πολύ καλή δικαιολογία να υπεκφύγουν. Αυτός ήταν τελικά ο στόχος σας ή στραβά αρμενίζετε;
Τέλος:
3.10 «Στο άρθρο 23 που αναφέρεται στην διάρκεια και λήξη της σύμβασης, στη περίπτωση της καταγγελίας της σύμβασης για σπουδαίο λόγο να προβλεφθεί και αντίστοιχη αποζημίωση υπέρ του πράκτορα, συναρτώμενη με την διάρκεια πρακτόρευσης και το τζίρο που κάνει»

Επιμένω και ξαναρωτώ, κύριοι. Το πληρώσατε με χρήμα των πρακτόρων αυτό το κείμενο; Αυτό το φαιδρό επιχείρημα που σας αφήνει έκθετους, αφήσατε για το τέλος; Εκεί που συνήθως οι εγνωσμένης αξίας νομικοί θεμελιώνουν την επιχειρηματολογία τους; Μήπως κι εσείς υποστηρίζετε ότι είναι το σπουδαιότερο από όλα; 

Λέει η σύμβαση (Άρθρο 23): Η ΟΠΑΠ μπορεί να καταγγείλει τη συνεργασία της με τον Πράκτορα ΜΟΝΟ για σπουδαίο και σπουδαίοι λόγοι είναι η υπαίτια μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Πράκτορα έναντι της ΟΠΑΠ, η οριστική καταδίκη του Πράκτορα για παράνομο στοιχηματισμό, η παράβαση περί παιγνίου διατάξεων του ελληνικού δικαίου, η διακοπή λειτουργίας του πρακτορείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός χωρίς έγκριση κλπ.

Κι εσείς τώρα τι απαιτείτε να ζητήσει η ΠΟΕΠΠΠ από την ΟΠΑΠ; Αν ένας πράκτορας δεν πληρώσει τα εκκαθαριστικά του και τον κλείσει η ΟΠΑΠ «να προβλεφθεί και αντίστοιχη αποζημίωση υπέρ του πράκτορα, συναρτώμενη με τη διάρκεια πρακτόρευσης και το τζίρο που κάνει»;

Κύριοι,
πρέπει να ντρέπεστε. Για λόγους που μόνο εσείς προσωπικά γνωρίζετε, εμπλέξατε τους πράκτορες των νομών σας, σε περιπέτεια που είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι συνέπειες της σε βάρος τους, αν και οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Σʼ αυτούς και να απολογηθείτε. Η Ομοσπονδία όμως, ούτως ή άλλως, και ειδικά υπό τη δική μου Προεδρία, δεν δικαιούται ούτε στιγμή να παραβλέψει το ολίσθημα σας και να αφήσει να δυναμιτιστούν οι αγώνες 5.000 οικογενειών. Ή καλέστε Γενικές Συνελεύσεις, με απαρτίες που ορίζουν τα καταστατικά σας για τις ανάλογες περιπτώσεις, και ζητήστε την ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ στήριξη της πλειοψηφίας των μελών σας ή άλλως, εσείς περιοριστικά ως μέλη των Δ.Σ., θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των οριζομένων στο Άρθρο 12 (Υποχρεώσεις μελών) και συγκεκριμένα των παραγράφων 1 και 3. Σε περίπτωση που αποφασίσετε τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, καλέστε και την Ομοσπονδία, έχετε δεν έχετε το θάρρος δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, για να δουν οι εκεί συνάδελφοι ποιοι τους εκπροσωπούν. 

Σε κάθε περίπτωση:

α) Αν επιχειρήσετε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων των πρακτόρων ΟΛΗΣ της υπόλοιπης Ελλάδας, θα αποφασίσει για σας η Πανελλήνια Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων και Ενώσεων της ΠΟΕΠΠΠ από όλη την Ελλάδα, που θα καλέσω να πραγματοποιηθεί ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Γιατί εμείς δεν κρυβόμαστε. Θα καλέσουμε τους πράκτορες της Κρήτης να μας κρίνουν ενώπιος ενωπίω.
β) Η τηρηθείσα αργία της 28ης Οκτωβρίου σηματοδότησε την έναρξη ισχύος της υπογραφείσας Σύμβασης μεταξύ της ΟΠΑΠ και ΟΛΩΝ των Πρακτόρων πλην Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων. Δική σας επιλογή ήταν, εσείς να μείνετε πλέον χωρίς κανονιστικό καθεστώς διεκδίκησης δικαιωμάτων. Οι επιτροπές της ΟΠΑΠ δεν μπορούν να συνεδριάσουν με τον αναχρονιστικό Κανονισμό του οποίου εσείς επιθυμείτε την περαιτέρω ισχύ αλλά φυσικά και τις συνέπειες. Τα δικά σας αιτήματα δεν εξετάζονται πια, αφού δεν έχετε συμβληθεί και δεν γίνεται να παίρνονται αποφάσεις με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δικό σας το πρόβλημα. Δική σας προσωπικά και η υποχρέωση να βρείτε λύση στο αδιέξοδο που οδηγήσατε τους συναδέλφους των Σωματείων σας.

Είσαστε μόνοι σας έναντι των ευθυνών σας.  

   Κυριάκος Τοπτσίδης

Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
 

Υποθέτω ότι στα πλαίσια της Κρητικής περηφάνιας, εφόσον δεν αποδέχεστε τη Σύμβαση, επομένως έχετε αρνηθεί και τα όποια οφέλη που, ακόμη κι εσείς αναγνωρίζετε, απορρέουν από αυτή. Άρα έχετε ήδη υποχρεώσει τους Κεντρικούς Πράκτορες των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων να αρνηθούν τη σύμβαση αποζημίωσης των υπηρεσιών τους και έχουν ήδη επιστρέψει τις προκαταβολές των αμοιβών που προβλέπονται στο Άρθρο 18 παρ. 3: «Για υπηρεσίες που παρέχει ο Πράκτορας εκτός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας σύμβασης συμφωνείται ειδική αμοιβή του Πράκτορα. Τέτοια περίπτωση συνιστά και η διανομή του υλικού της ΟΠΑΠ από κεντρικούς Πράκτορες σε περιφερειακά πρακτορεία, ανάλογα με τον αριθμό των πρακτορείων που ο καθένας εξυπηρετεί». Περιμένω την επιβεβαίωση σας. 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email
previous article
next article

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο