Εθνική κρίση

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ

ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289

web: www.poeppp.org email contact@poeppp.org

 

Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2010

Αριθμ. Πρωτ:  – Δ

Θέμα: Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των μελλοντικών πόρων και την παραχώρηση σε κερδοσκόπους του ευαίσθητου κοινωνικού τομέα των τυχηρών παιγνίων                                                                    

 

Προς : Τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας

Η υποθήκευση του μέλλοντος, για τη διαχείριση εφήμερων οικονομικών δυσκολιών, οδηγεί στην υποδούλωση των εθνών.

Προς : Τον Πρόεδρο της Ελληνική Κυβέρνησης

Την επιτυχή αντιμετώπιση εθνικών κρίσεων την εγγυάται μόνο η αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών στα καλέσματα της ηγεσίας του. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι εμπιστεύονται τους ηγέτες τους, μετρώντας την εντιμότητα και τη συνέπεια τους.    

Προς : Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Ο εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας της διοργάνωσης τυχηρών παιγνίων, όταν αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως κοινό εισπρακτικό μέσο και όχι ως κοινωνική ευθύνη προστασίας των πολιτών, δηλώνει την διάλυση της οργανωμένης κοινωνίας.

Προς : Την Υπουργό Οικονομίας

Η θεμελίωση της μελλοντικής ευημερίας της χώρας, που αποτελεί υποχρέωση για την οποία ορκίζονται οι Υπουργοί, δεν δικαιολογείται να στηρίζεται στην εκμετάλλευση νοσηρών έξεων και στην αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων για τα «κέρδη των ονείρων τους». 

Προς : Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Είναι απολύτως θεμιτό και κοινωνικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται οι πόροι από την  κρατική διοργάνωση τυχηρών παιγνίων φτηνής λαϊκής ψυχαγωγίας (που ούτως ή άλλως υφίστανται από νόμιμους ή παράνομους διοργανωτές), για τη χρηματοδότηση δημόσιων προγραμμάτων ενίσχυσης του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών, οδηγώντας τους στην απεξάρτηση από τέτοιου είδους πάθη. Όμως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες «κυβευτηρίων» και «ορτυγοκοπίας» ποτέ δεν έμειναν στην ιστορία, παρά μόνον όταν ο σκοπός τους για ενίσχυση των ταμείων, υπερίσχυσε της υποχρέωσης χαλιναγώγησης των παθών (από το κοινωνικό κράτος, για τα μέλη του).

Προς : Τον Υπουργό Οικονομικών

Σε περιόδους εμπορικής κρίσης ο επιχειρηματίας εκποιεί μόνο τα μέσης αξίας εμπόρευμα του, στηρίζοντας τη μελλοντική του ανάπτυξη στην αξιοποίηση των ισχυρών περιουσιακών στοιχείων του, τα οποία περισώζει κατά την εποχή της στενότητας.

Προς : Τον Πρόεδρο της  Ν. Δημοκρατίας

Ο κρίσιμος ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επαναφέρει την Κυβέρνηση στον δρόμο της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, όταν οι πολιτικά υπεύθυνοι πελαγοδρομούν από αδυναμία ή υποχρέωση τήρησης κρυφών δεσμεύσεων, αποτελεί σημείο στήριξης της ελπίδας των πολιτών μιας χώρας, που βρίσκεται σε αναταραχή.

Προς : Τη Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε.

Όταν οι Υπουργοί Οικονομίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ξεπούλησαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ετήσια κέρδη της ΟΠΑΠ έναντι μόλις 2,5 δις ευρώ εφάπαξ, επικαλούμενοι τις ανάγκες του Δημόσιου χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν, τότε είναι και χρέος του ελληνικού λαού να βγει στους δρόμους και να δέσει τα χέρια όσων έβαλαν υπογραφή σ’ αυτό το ξεπούλημα.

Προς : Τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη ξεπούλησε τα ασημικά της οικογένειας και η Ν.Δ. τα χρυσαφικά. Στο σημερινό Πρωθυπουργό έμεινε να πουλήσει το τελευταίο που της απέμεινε. Την προίκα της κόρης. Θα βρεθεί άραγε κανείς Υπουργός των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα σκεφτεί ότι πέρα από το ξεπούλημα υπάρχει και το νοικοκύρεμα; Αν προχωρήσει η διάθεση επιπλέον μετοχών της ΟΠΑΠ, μπορεί να αποδώσει στο δημόσιο το πολύ ένα δις. Κι αυτό μόνο για μια και τελευταία φορά. Αν όμως κυνηγηθεί το παράνομο στοίχημα, τότε θα οδηγηθούν στα φορολογούμενα ταμεία της ΟΠΑΠ 5 δις ευρώ ετησίως! Αν οι υπουργοί δεν θέλουν να καταλάβουν πως η εύκολη λύση δεν είναι και η καλύτερη, κάποιοι πρέπει να τους υποχρεώσουν να το καταλάβουν.    

Προς : Τον Πρόεδρο του ΣΥΝ

Ο ευκαιριακός σχεδιασμών πρόσκαιρων λύσεων σε χρόνια προβλήματα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια να ξαναβρούμε αυτά το προβλήματα γρήγορα μπροστά μας, αλλά τώρα με πολύ λιγότερα βέλη στη φαρέτρα μας, για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν πουλάμε τις πηγές του ποταμού για να βρούμε λεφτά να πληρώσουμε το δάνειο του εργοστασίου εμφιάλωσης των νερών του ποταμού, που φτιάξαμε χωρίς προγραμματισμό. Γιατί έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αγοράζουν οι πολίτες μας αύριο ακριβότερο και κακής ποιότητας νερό. Τα τυχερά παιχνίδια πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο και τα έσοδα της ΟΠΑΠ να ενισχύουν τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό της νεολαίας μας.

Προς : Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ – Επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 705, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος:

«Είναι γνωστό πλέον ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει τρόπους στήριξης των εσόδων του Προϋπολογισμού, τα οποία είναι υπό κατάρρευση. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής η Κυβέρνηση έχει πολλές φορές εξαγγείλει την επιτάχυνση κάποιου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει. Ωστόσο, με διαρροές στον Τύπο αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται άμεσα να διατεθούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω Χρηματιστηρίου, νέα πακέτα μετοχών του ΟΠΑΠ.

 

Ερωτώνται οι Υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού:

1. Εάν πρόκειται να διαθέσουν νέο πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ και σε ποιο ποσοστό;

2. Εάν έχουν μελετήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στην οργάνωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας;

3. Εάν έχει ζητηθεί η γνώμη του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το θέμα αυτό και σε καταφατική περίπτωση ποια είναι η θέση του;

4. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με τη διατήρηση ή όχι του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και

5.Σε περίπτωση που δεν προτίθεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες νέο πακέτο μετοχών, γιατί δεν διαψεύδει τέτοια δημοσιεύματα για να προστατεύσει τόσο τον ΟΠΑΠ όσο και τους μικρομετόχους του;».

(Μάρτιος 2005)

Αξιότιμοι κύριοι·

Στα λόγια και τις αξίες σας, εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε. Σας εμπιστευόμαστε, λοιπόν. Δεν μπορεί να είναι αληθινές κι αποτελούν αποκύημα φαντασίας υστερόβουλων, οι φήμες που εντείνονται για την εκχώρηση σε κερδοσκόπους ιδιώτες, της υπ’ αριθμόν ένα κερδοφόρας επιχείρησης του Δημοσίου (που συνάμα επιτελεί και έργο υπεύθυνου κοινωνικού ελέγχου). Η ΟΠΑΠ δεν πωλείται και δεν μπορεί ποτέ να πωληθεί, άμεσα ή έμμεσα, ούτε έστω ένα επιπλέον τμήμα της, βάζοντας ευθέως σε κίνδυνο το Μονοπώλιο του δημοσίου, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως τα τυχηρά παίγνια ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

Αντιθέτως είμαστε σίγουροι πως για Σας είναι μονόδρομος η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης καταπολέμησης των παράνομων διοργανωτών στοιχημάτων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών τύπου ΚΑΖΙΝΟ, που σήμερα έχουν γιγάντια εξάπλωση, φοροδιαφεύγουν και δεν υπόκεινται σε ελέγχους αξιοπιστίας και διαφάνειας από την Πολιτεία. Η απαγόρευση στους τραπεζικούς οργανισμούς να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές από και προς τις εταιρίες αυτές καθώς και ο νομοθετικός περιορισμός της διαφήμισης τους από τα ΜΜΕ, θα οδηγήσουν στα ταμεία της ΟΠΑΠ δισεκατομμύρια ευρώ, που φορολογούμενα νομίμως θα αποδώσουν στο δημόσιο, ετησίως, εισπράξεις πολλαπλάσιες των προσδοκώμενων εσόδων εφάπαξ, από τυχόν πώληση  επιπλέον τμήματος της ΟΠΑΠ σε ιδιώτες.

Η πώληση της κερδοφόρας ΟΠΑΠ πρώτης – πρώτης, θα δικαιολογούνταν μόνο από πτωχευτικές διαδικασίες για τη χώρα, όπου οι πιστωτές μας μπαίνουν και επιλέγουν αυτοί το τι θα εκποιήσουν, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, χωρίς ο ιδιοκτήτης να δικαιούται να προβάλει αντίσταση κι απλώς του δίνεται η δυνατότητα να μην ανακοινώσει δημόσια την πτώχευση του, γεγονός που θα οδηγούσε σε πλήρη απαξίωση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων. Όμως τέτοιο γεγονός, πτώχευσης της χώρας, δεν θα μπορούσε να έχει κρατηθεί μυστικό από τους πολίτες της. Άρα δεν μπορεί και να ισχύει. Τα λέμε αυτά όχι περιοριστικά ως πράκτορες ΟΠΑΠ, αλλά ως έλληνες πολίτες.

Γιατί,  ως πράκτορες της εταιρίας, εμείς επαγγελματικά δεν μπορούμε να θιχτούμε. Μόλις πριν λίγους μήνες υπογράψαμε με την ΟΠΑΠ ότι αποτελούμε το μοναδικό «φυσικό» της δίκτυο. Και ήταν τότε σε γνώση μας ότι υπογράφαμε με το ελληνικό δημόσιο, αφού η σύμβαση αυτή είναι παραγόμενη από την κύρια σύμβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας με την ΟΠΑΠ, που της παραχωρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης τυχηρών παιγνίων στην ελληνική επικράτεια. Έτσι λοιπόν, ακόμη κι αν η Ελλάδα ξεπέσει να γεμίσει με ιδιωτικές εταιρίες, εμείς έχουμε υπογράψει ότι ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΥΧΗΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, εκτός των καζίνο και των πλανόδιων λαχειοπωλών. Είναι δεδομένο. Και σε κάθε άλλη ερμηνεία, πάλι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αν δεν είμαστε το μοναδικό φυσικό δίκτυο όλων των διοργανωτών, τότε ΚΑΜΙΑ σύμβαση δεν μας δεσμεύει με την ΟΠΑΠ. Αν αυτό συμβεί, τότε πάλι η ΟΠΑΠ δεν μπορεί να πωληθεί. Γιατί ποιος να αγοράσει την ΟΠΑΠ χωρίς το δίκτυο της. Τι απομένει στην εταιρία χωρίς εμάς; Εμείς θα διαπραγματευτούμε μόνοι μας το δικό μας μέλλον.

Αλλά και σε όσους ίσως εισηγούνται τη διάθεση των τυχηρών παιγνίων της ΟΠΑΠ μέσω του διαδικτύου με το μοναδικό επιχείρημα ότι το ίντερνετ θα αποτελεί σύντομα το μοναδικό μέσο πρόσβασης του κοινού, εμείς τους απευθύνουμε το ακόλουθο ερώτημα:

«Γιατί χτίσαμε το Μουσείο της Ακρόπολης και διεκδικούμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα να τα εκθέτουμε εκεί, αφού είστε σίγουροι πως όλοι στο μέλλον θα ξεναγούνται μέσω του διαδικτύου»; 

Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποτε ξεπουληθούν τα τεράστια έσοδα της ΟΠΑΠ για το δημόσιο, πως θα χρηματοδοτούνται πλέον ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός της χώρας;

Από τα εισιτήρια του ίντερνετ;

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

              Ο Γεν. Γραμματέας                                                       Ο Πρόεδρος

               Δημήτριος Πίγκος                                                 Κυριάκος Τοπτσίδης

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο