HomePress & MediaΑνακοινώσειςΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

 

ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289

e-mail: prpoeppp@otenet.gr

 

 

Προς Υπουργό Οικονομικών κ. Ε.Βενιζέλο

Κοιν:  κ. Π.Οικονόμου

          κ.Δ. Σταματόπουλο                                                                                           Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2011

 

αρ.πρωτ. 1504-Δ

 

 

Θέμα: Φορολογία Επιχειρήσεων Πρακτορείων Προπό

 

Κύριε Υπουργέ ,

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, όπως γνωρίζετε, είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν απόλυτα βεβαιωμένα τα έσοδα τους διότι προέρχονται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ , μέσω εκκαθάρισης που γίνεται μία φορά τον χρόνο.

 Για πολλά χρόνια το Κράτος αναγνωρίζοντας το θέμα, είχε εξαιρέσει το κλάδο από το λογιστικό τρόπο εξαγωγής αποτελέσματος και το αποτέλεσμα προέκυπτε με τεκμαρτό τρόπο εφαρμόζοντας έναν συντελεστή καθαρού κέρδους 40% επί του συνόλου της εκκαθάρισης του ΟΠΑΠ .

 Από τον Ιούλιο του 2010, με βάσει τον Νόμο 3842, ο κλάδος υποχρεώθηκε στην τήρηση Βιβλίων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος με λογιστικό τρόπο .

 Στις επανειλημμένες παραστάσεις που έγιναν από την Ομοσπονδία μας με όλη την Βαθμίδα των Αξιωματούχων του Υπ. Οικονομικών, με αίτημα την εξαίρεση του κλάδου από την τήρηση των Βιβλίων και την Φορολογία μας με τεκμαρτό τρόπο, προτείνοντας μάλιστα την αύξηση του ποσοστού καθαρού κέρδους 40%, συναντήσαμε απόλυτη άρνηση.

 Το Υπουργείο Οικονομικών, τόνιζε ότι αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται θέμα για τα Έσοδα, αλλά υπάρχει θέμα στο κομμάτι των εξόδων, με το σκεπτικό ότι, αφού δεν χρειαζόμαστε τα Έξοδα για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος, δεν θα ζητάγαμε αποδείξεις και τιμολόγια, με συνέπεια οι Προμηθευτές μας να φοροδιαφεύγουν .

 Στο σημείο αυτό λοιπόν, να τοποθετηθούμε για να γνωρίζετε την πραγματικότητα.

 Τα Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, έχουν λειτουργικά έξοδα σε ποσοστό 60 % από ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΟΤΕ) σε ποσοστό 15–17% από μισθοδοσία και εργοδοτικές εισφορές πλέον της οικογενειακής απασχόλησης η οποία και εξαιρείται από την υποχρεωτική ασφάλιση σε προσωπικές επιχειρήσεις όπως είναι η πλειοψηφία του κλάδου, σε ποσοστό 15– 18% από ενοίκιο επαγγελματικής εγκατάστασης και σε ποσοστό 5–10 % λοιπά έξοδα τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρό-αποδείξεις και τιμολόγια από σούπερ μάρκετ, καφέ και ποτό για κέρασμα πελατών.

 Είναι λοιπόν υπερβολή να θεωρούμε ότι τα ελάχιστα έξοδα μας για καφέ και ποτό που προμηθευόμαστε από το καφενείο της γειτονιάς, υποσκάπτουν τα θεμέλια του Κράτους και βοηθάνε την φοροδιαφυγή .

Να επισημάνουμε επιπλέον ότι, ανεξάρτητα αν ο επιτηδευματίας τηρεί ή δεν τηρεί Βιβλία, είναι υποχρεωμένος να ζητά αποδείξεις και τιμολόγια για τα έξοδα του, όπως και να υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις Πελατών –Προμηθευτών, γεγονός για το οποίο η Ομοσπονδία μας ενημερώνει συνεχώς με εγκυκλίους .

 

Μετά τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι είναι σαφής, η μη ύπαρξη σοβαρού λόγου τήρησης Βιβλίων από τα Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και μένει μόνο η επιβάρυνση τους με κόστος Λογιστικής Υποστήριξης, σε μία εποχή που η μείωση του τζίρου μας ξεπερνάει το 50% .

 Ζητάμε εκ νέου λοιπόν από το Υπ. Οικονομικών, να αναθεωρήσει την απόφαση του για υποχρεωτική τήρηση Βιβλίων στα Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και την εξαγωγή αποτελέσματος με λογιστικό τρόπο και να αποφασίσει την προαιρετική τήρηση τους και την εξαγωγή αποτελέσματος με λογιστικό τρόπο ή την εξαγωγή αποτελέσματος εξωλογιστικά με τεκμαρτό τρόπο .

 Όσον αφορά δε τον Σ.Κ.Κ που θα εφαρμόζεται επί της προμήθειας που λαμβάνουμε από τον ΟΠΑΠ, για να προσδιορίζεται το φορολογητέο μας εισόδημα , είμαστε στην διάθεση σας να το συζητήσουμε

 Τέλος, για να βοηθήσουμε το Ελληνικό Κράτος στην προσπάθεια που κάνει, προτείνουμε εκ νέου, την παρακράτηση φόρου από τον ΟΠΑΠ, στις προμήθειες που μας καταβάλλει .

 Το αίτημα μας αυτό, θα θέλαμε να το υποστηρίξουμε και σε προσωπική συνάντηση με το επιτελείο σας .

 

 

Για το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ

 

             Ο Γ.Γραμματέας                                                                      Ο Πρόεδρος

 

          Ηρακλής Λάππας                                                                  Κυριάκος Τοπτσίδης

 

 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email