HomePress & MediaΑνακοινώσειςANAKOINΩΣΗ για τα μέτρα στήριξης του ΟΠΑΠ

ANAKOINΩΣΗ για τα μέτρα στήριξης του ΟΠΑΠ

Αθήνα,  24 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Όπως γνωρίζετε εδώ και καιρό  λαμβάνουν χώρα αλλεπάλληλες επαφές  της  ΠΟΕΠΠΠ με τα αρμόδια στελέχη της ΟΠΑΠ, προκειμένου να εκπονηθούν τα  καταλληλότερα μέτρα για την στήριξη των πρακτορείων μας.

Κυρίαρχο μέλημα και των δύο πλευρών είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι πρέπει  να γυρίσουν στα καταστήματά τους με  την δυνατότητα να μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν στη πρώτη περίοδο έως  ότου υπάρξει μια σχετική εξομάλυνση  της σημερινής δύσκολης κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί σειρά προτάσεων που αφορούν την  αντιμετώπιση διαφόρων χρεώσεων για το διάστημα που είμαστε κλειστοί ,  την οικονομική στήριξη των πρακτόρων  που έχουν βρεθεί χωρίς κανένα  εισόδημα για δεύτερη φορά μέσα στη  χρονιά και μια πρώτη πρόβλεψη  στήριξης των πρακτορείων όταν δοθεί η  δυνατότητα επανέναρξης του δικτύου.

Βασική συνισταμένη των μέτρων αυτών  είναι η διασφάλιση για τους Πράκτορες  οικονομικής ρευστότητας, ώστε να  είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις  τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες.

Για την αντιμετώπιση των χρεώσεων  αυτών, έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΠΑΠ  συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν  την μη καταβολή μέρος του κόστους τηλεπικοινωνίας (75 ευρώ ), της συνδρομής των καναλιών  NOVA-OTETV, καθώς και των τελών της  ασφαλιστικής εταιρείας.

Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει έχουμε  απευθυνθεί εγγράφως στον ΟΤΕ σε ό, τι  αφορά την απαλλαγή των χρεώσεων των online γραμμών. Είναι μια υπηρεσία  που δεν χρησιμοποιούμε και θεωρείται  εντελώς παράλογο να επωμιστούμε το  κόστος της για όσο χρονικό διάστημα  παραμένουμε κλειστοί. Σε περίπτωση δε  αρνητικής απάντησης θεωρούμε  υποχρέωση του  ΟΠΑΠ να επεκτείνει τις ενέργειες του  στην κάλυψη και του συγκεκριμένου  κόστους.

Παράλληλα εξετάζουμε τρόπους να  βοηθηθεί οικονομικά το δίκτυο με  τη λογική ενός επιδόματος ανάλογου  του πρώτου lockdown. Αυτή η ενέργεια  πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από  τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν  εξαγγελθεί και πρέπει να υπολογιστεί  ανάλογα με το χρόνο έναρξης, τις  συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί και  τα μέτρα στήριξης που έχει προβλέψει  το κράτος.

Όλοι κατανοούμε ότι υπάρχει τεράστιο  πρόβλημα ρευστότητας καθώς σύντομα  θα συμπληρώσουμε δυο μήνες χωρίς  εισόδημα και οι οικονομικές  υποχρεώσεις  έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας  στο δίκτυο μας.

Ο ΟΠΑΠ από την μεριά του οφείλει να  στηρίζει διαρκώς το δίκτυο και μέχρι σήμερα δείχνει να έχει επίγνωση των  προβλημάτων μας, προχωρώντας στη λήψη   μέτρων που κινούνται προς τη σωστή  κατεύθυνση. Η επάρκεια των μέτρων  αυτών αξιολογείται διαρκώς, δεδομένου  και ότι λόγω των έκτακτων συνθήκων που βιώνουμε είναι σφόδρα πιθανό    στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσουμε επιπρόσθετη στήριξη.

Ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε μια πρώτη   προσέγγιση στα προβλήματα που θα  αντιμετωπίσουμε όταν με το καλό  γυρίσουμε στα πρακτορεία μας. Αυτό  επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό με την  ρευστότητα που θα προσφέρει η   μερική αποπληρωμή-ρύθμιση του πρώτου  εβδομαδιαίου εκκαθαριστικού και η  αναστολή πληρωμών πάγιων χρεώσεων για  ικανοποιητικό χρονικό διάστημα η   οποία και θα προσαρμοστεί ανάλογα με  την ημερομηνία επανέναρξης και  τις οικονομικές και υγειονομικές  συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι  να  επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις  και ο κλάδος μας θα χρειαστεί ουσιαστική στήριξη από το κράτος και τον  ΟΠΑΠ καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς .

Συνάδελφοι, για ακόμη μια φορά θέλουμε να σας επισημάνουμε πως βασικό  μέλημα της Ομοσπονδίας μας είναι να κρατήσει το επάγγελμά μας ζωντανό μέσα  σε αυτές τις δυσκολίες που διανύουμε και με το πέρας της   πανδημίας.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να επανέλθει στον κλάδο μας η βιωσιμότητα   που απωλέσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά μια σημαντική κερδοφορία που   θα μας βοηθήσει να καλύψουμε όλα αυτά για τα οποία επενδύσαμε και   αγωνιστήκαμε με σθένος να διατηρήσουμε.

Η ΠΟΕΠΠΠ είναι σε καθημερινή  επικοινωνία με τη διοίκηση της  εταιρείας  καθώς με τη συμμετοχή πολλών  συναδέλφων, προσπαθούμε να βάλουμε τα   θεμέλια μιας νέας δικαιότερης  προοπτικής του δικτύου, διορθώνοντας όλες τις αδικίες που έφεραν το δίκτυο μας  στην σημερινή του κατάσταση.

Είναι δεδομένο ότι μόνο μέσα από ένα  υγιές και δυνατό δίκτυο θα  καταφέρει και η ΟΠΑΠ ΑΕ να ανακάμψει  και να περιορίσει τις απώλειες που  έχει καταγράψει κατά τη διάρκεια της  πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι διοικούντες  την εταιρία δεν θα αρνηθούν  τη δίκαιη στήριξη του δικτύου μας και  θα την προσαρμόσουν ανάλογα με τις  εξελίξεις, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ούτως ώστε   όλοι μαζί να προχωρήσουμε στη μετά κορονοϊό εποχή. Τα μέχρι σήμερα  δείγματα γραφής είναι ικανοποιητικά, αλλά πολλά απομένουν να γίνουν  και η ΠΟΕΠΠΠ θα παραμένει σταθερά στις επάλξεις με αποκλειστικό  γνώμονα την προαγωγή των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων  του δικτύου.

Το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ σας εύχεται πάνω από  όλα υγεία σε εσάς και τις  οικογένειες σας και ελπίδα για ένα  καλύτερο 2021 με περισσότερα  χαμόγελα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ