HomePress & MediaΑνακοινώσειςEπιστολή προς Κυβερνητικούς φορείς για νέα μέτρα κατά covid-19

Eπιστολή προς Κυβερνητικούς φορείς για νέα μέτρα κατά covid-19

Αθήνα,  15 Νοεμβρίου 2021

 

Προς:

Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση

Υφυπουργό Οικονομικών  Απόστολο Βεσυρόπουλο

Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο

Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη   

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Πριν από δύο εβδομάδες, σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος, αλλά και ειδικότερα ο κλάδος μας, βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να παρακολουθεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες των νέων περιοριστικών μέτρων (ελέγχου εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και ταυτοπροσωπίας των εισερχόμενων στα καταστήματα μας), παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Βρεθήκαμε, έτσι, στην απρόσμενη θέση να αναλάβουμε τον έλεγχο ταυτοτήτων, πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid tests, κάτι για το οποίο καμία τεχνική αλλά και υπαλληλική υποδομή δεν είχαμε και που αυξάνει όχι μόνον το οικονομικό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας -καθώς χρειαζόμαστε έκαστος, έναν υπάλληλο για τον έλεγχο- αλλά και τον κίνδυνο να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε διοικητικές κυρώσεις, καθώς σε ώρες αιχμής ο έλεγχος καθίσταται δυσχερής.

Καθημερινά, επίσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με σωρεία διαμαρτυριών και αντιδράσεων – λόγω των ελέγχων που καλούμαστε να κάνουμε – από τους πελάτες μας, με τους περισσότερους από τους οποίους κρατάμε χρόνιους δεσμούς γνωριμίας και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται σοβαρές παρεξηγήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην θέλουν να ξαναεπισκεφθούν τα καταστήματά μας!

Πέραν αυτών, τα νέα μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης και μείωση της διάθεσης του καταναλωτικού κοινού να εισέλθει στα καταστήματά μας και τούτο κατά την πλέον παραγωγική περίοδο της χρονιάς, όπου εισρέει στα ταμεία μας το 30% του ετήσιου τζίρου μας.

Ως εκ τούτου και ενώ ήδη λειτουργούσαμε με σημαντικότατα περιοριστικά μέτρα,

βρισκόμαστε πάλι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να εργαστούμε σε συνθήκες επιβίωσης και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κλάδος μας στήριξε και τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα υπαγορευθέντα κρατικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει και εξακολουθεί καθημερινά να προκαλεί πολύ μεγάλη απώλεια κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα οι οικονομικές ζημίες στον κλάδο μας να είναι ανυπολόγιστες.

Παράλληλα δε, η πίεση του διαδικτυακού ανταγωνισμού που σαφέστατα συγκυριακά ευνοείται, υπονομεύει καθημερινά όλο και περισσότερο το επαγγελματικό μας μέλλον.

Αν αναπόφευκτα λάβουμε υπόψη μας και τη ραγδαία αύξηση και των άλλων λειτουργικών εξόδων, και κυρίως των ενεργειακών, η συγκυρία καθίσταται κυριολεκτικά εκρηκτική.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας καλούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση μιας έστω ανεκτικής (λόγω της πανδημίας) λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, μετακυλίοντας το βάρος ευθύνης τήρησης των μέτρων στους πελάτες-καταναλωτές και επανεισάγοντας οικονομικής φύσης μέτρα και συγκεκριμένα:

 

  1. Την άρση της υποχρέωσης περί επιστροφής οποιοδήποτε ποσού από τις ενισχύσεις που έχουμε εισπράξει με τη μορφή των προκαταβολών.
  2. Την επιδότηση ενοικίου.
  3. Τη μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  4. Την ένταξη του κλάδου μας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
  5. Την κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων, λαμβανομένων υπόψη των επιπρόσθετων μισθολογικών αναγκών που δημιουργούνται λόγω των επιβληθέντων μέτρων.

 

Θεωρούμε τα μέτρα αυτά το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Πολιτεία, προκειμένου να αποσοβηθεί η επερχόμενη οικονομική καταστροφή μας.

 

Για το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ

Ο Γενικός Γραμματέας                                                                  Ο Πρόεδρος

 

Κων/νος Μπουλογεώργος                                                            Γεώργιος Πουλημάς

 

 

 

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email