HomePress & MediaΔελτία ΤύπουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-6-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-6-2010

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ

 ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289

web: www.poeppp.org email contact@poeppp.org

 

Αθήνα 11/6/2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠΠ

 

Η Ομοσπονδία μας ζει μέρες ευθύνης αλλά και αγωνιστικής αποκορύφωσης. Μόλις σήμερα, αγνοί αγωνιστές, δείχνουν ακόμη και απογοήτευση γιατί η μεγάλη μάχη που περίμεναν δεν χρειάστηκε τελικά να διεξαχθεί. Στις σχέσεις πρακτόρων και ΟΠΑΠ δεν δικαιολογούνται στείρες αντιπαραθέσεις. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συνεργάτες, σε πείσμα όσων δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας. Φυσικά και γινόμαστε ηφαίστειο που εκρήγνυται όταν αμφισβητούν την κυρίαρχη θέση μας στην ανάπτυξη της εταιρίας. Αλλά και με μεγάλη μας χαρά ξανακαθόμαστε στο τραπέζι των στρατηγικών σχεδιασμών του μέλλοντος, όταν διαπιστώνουμε πως οι δρόμοι μας ξανασμίγουν. Όποτε προσπαθούν να μας απομονώσουν επιβάλλουμε πια τη θέληση μας.

 Με αιχμή του δόρατος την αυτοθυσία ενός συναδέλφου μας, του Κίμωνα Κλωνάρη, γνωστού για το πείσμα και την ακραία πίστη του στα δικαιώματα του κλάδου, αλλά και με πανίσχυρο όπλο την εκπληκτική συσπείρωση της προειδοποιητικής μας απεργίας την 22 Μαΐου, ανοίχτηκαν οι πόρτες των διαπραγματεύσεων. Όμως αυτή τη φορά οι «αρμόδιοι» ήταν υποχρεωμένοι να συνομιλήσουν μαζί μας ως ίσοι προς ίσους. Έτσι οι εμπεριστατωμένες θέσεις μας επικράτησαν θριαμβευτικά. Και μάλιστα σε εποχές που όλοι οι άλλοι κλάδοι βρίσκουν παντού πόρτες κλειστές.

 Στο δρόμο που ξεκινήσαμε το 2006 για το 8% στο ΚΙΝΟ και το 2009 για την αποσόβηση των δόλιων σχεδίων φορολόγησης των κερδών των πελατών μας από το πρώτο ευρώ, βρεθήκαμε την 29 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και την 10 Μαΐου στην Αθήνα, να διαδηλώνουμε έξω από τα γραφεία της ΟΠΑΠ πράκτορες από όλες τις περιοχές της χώρας, ματαιώνοντας για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά την ετήσια Γ. Σ. της πιο κερδοφόρας εταιρίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η οργή και η απελπισία μας είχαν κάνει ανίκητους και στις 22 Μαΐου πετύχαμε το πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σε επαγγελματικό κλάδο με γεωγραφική διασπορά πέντε χιλιάδων σημείων λιανικής σε κάθε ακριτική γωνιά, χωρίς κεντρική διαχείριση, εμείς καταφέραμε 98,3% σε προειδοποιητική απεργία, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα μας.

 Απαιτήσαμε να μην εφαρμοστεί άδικος λογιστικός προσδιορισμός σε ένα επάγγελμα με 100% δηλωμένα από το ίδιο το δημόσιο έσοδα, πριν ξεπεραστούν προβλήματα που καθιστούσαν την επιβολή ανεφάρμοστη. Τα επιχειρήματα μας με την αναφορά στην ασφάλιση των πρακτόρων στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και την εξαίρεση μας από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε τους αφαίρεσαν κάθε διάθεση αδιαλλαξίας. Με την αναστολή εφαρμογής, δικαιωθήκαμε. Και σίγουρα θα αργήσουν πολύ να βρεθούν λύσεις στο «ανεφάρμοστο» του νόμου.

 Διεκδικήσαμε τη νομοθετική ρύθμιση των ατομικών Συμβάσεων που οι πράκτορες ΟΠΑΠ έχουμε ήδη συνάψει με την εταιρία. Σήμερα, παρά τον ανελέητο αγώνα που έχουμε δεχτεί από πολιτικάντηδες,  και ανόητους καιροσκόπους συνδικαλιστές μας, αυτό έχει εξασφαλιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, που κατατίθεται σε 10 περίπου μέρες. Κι εδώ δικαιωθήκαμε.

 Αξιώσαμε να μην εξαιρεθούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ από τα καταστήματα που επιτρέπεται το κάπνισμα, εκτός αν εφαρμοζόταν η ολική απαγόρευση καπνίσματος. Η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Υγείας, μας ικανοποίησε.

 Ζητήσαμε να διεξάγει η ΟΠΑΠ δημόσιο διαγωνισμό για την ασφάλιση των εισπράξεων της εταιρίας στα πρακτορεία μας και να ερευνήσει για τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό προς υλοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων. Κι αυτό ήδη έχει πραγματοποιηθεί. Τεχνικός εξοπλισμός διαπιστώθηκε πως δεν απαιτείται, αλλά η ΟΠΑΠ έχει μεταβιβάσει το κόστος των ασφαλίστρων σε μας. Όμως δεν κινητοποιούνται 5.000 επαγγελματίες για 200 ως 300 ευρώ ετησίως. Δεν το βγάζουμε από τους στόχους μας και περιμένουμε την επόμενη ευκαιρία.

 Στη φημολογούμενη επέκταση της διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών της ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, οι διαπραγματεύσεις ήταν ευκολότερες. Κανείς από την ΟΠΑΠ δεν επιθυμεί να βγει η εταιρία στο ίντερνετ. Κι αν αυτό αποτελεί Κυβερνητική επιλογή, τότε ΟΠΑΠ, ΣΥΟΠΑΠ και ΠΟΕΠΠΠ δεσμεύτηκαν πως θα αγωνιστούν για να δοθεί μόνο μια ιντερνετική άδεια. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί δέσμευση της διοίκησης της ΟΠΑΠ πως ότι παιχτεί από την εταιρία στο διαδίκτυο, θα παίζεται και στο φυσικό δίκτυο με τις ίδιες τιμές. Με αυτές τις προϋποθέσεις, δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό. Απεναντίας το κέρδος που μένει είναι πως για να προκηρύξει αυτόν τον διαγωνισμό το ελληνικό δημόσιο, πρέπει τώρα να εντατικοποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου του ίντερνετ για τον αποκλεισμό των παρανόμων. Αλλά και το σημαντικότερο είναι πως την ιντερνετική διάθεση των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ θα την αναλάβει θυγατρική της εταιρίας, πιθανώς η «e-ΟΠΑΠ», στην οποία οι πράκτορες θα κληθούν να αποκτήσουν με χαμηλό κόστος το 30%, άρα να απολαμβάνουν και κέρδος ανάλογο με τη σημερινή προμήθεια τους, αναπληρώνοντας ακόμη και την ελάχιστη απώλεια των εσόδων τους. Φυσικά και για τη σχέση μας με την «e-ΟΠΑΠ» ισχύει η σύμβαση μας με την ΟΠΑΠ, αφού στο προοίμιο της προβλέπεται πως «Η άδεια πρακτόρευσης καταλαμβάνει και τυχόν παίγνια που οργανώνουν, λειτουργούν και διαχειρίζονται, κατά τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης στην Ελλάδα, θυγατρικές της ΟΠΑΠ εταιρείες, καθώς και εταιρείες στις οποίες μπορεί να εκχωρηθεί από την ΟΠΑΠ η λειτουργία και διεξαγωγή, εν όλω ή εν μέρει, των τυχηρών παιγνίων που διοργανώνει η ΟΠΑΠ στην Ελλάδα». Η ΠΟΕΠΠΠ έκανε σκληρό αγώνα και δικαιώθηκε.

 Στο «Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ», η διοίκηση της ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε άριστο πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών του Παγκοσμίου Κυπέλου, καθαρά με απεργοσπαστικούς στόχους. Όμως τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη, στην υποχρέωση να κρατήσει ανάλογη πολιτική συνεχώς από τώρα και στο εξής. Η ΠΟΕΠΠΠ θα παρακολουθεί και θα ελέγχει, με επίσημη εκπροσώπηση της στις επιτροπές Στοιχήματος της ΟΠΑΠ (και όχι μόνο στις υποβαθμισμένες μεικτές επιτροπές ΟΠΑΠ-ΠΟΕΠΠΠ που λειτουργούν σήμερα). Τέλος οριστικό μπαίνει και στο καταστροφικό για μας «trading», αλλά οι αλλαγές που σχεδόν οριστικοποιήθηκαν, απαιτούν πρώτα ΦΕΚ και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν. Πάντως η ΟΠΑΠ αποδέχτηκε πλήρως πως, ανεξαρτήτως της εκάστοτε ποσοστιαίας συμμετοχής του «Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ» στον συνολικό κύκλο εργασιών της εταιρίας, το Στοίχημα είναι το κύριο παιχνίδι που γεμίζει τα πρακτορεία μας και οποιαδήποτε λανθασμένη διαχείριση του είναι καταστροφική για τα συνολικά αποτελέσματα της εταιρίας και των πρακτόρων. Εδώ η ΠΟΕΠΠΠ δεν μπορεί να κάνει το λάθος να δηλώσει πλήρη ικανοποίηση. Είναι όμως σίγουρο πως το «Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ξαναβρίσκει τον δρόμο του. Σε αυτό θα δώσουμε το κύριο βάρος από εδώ και μπρος, ελέγχοντας την ΟΠΑΠ και αποδεχόμενοι κάθε κριτική, αν το αμελήσουμε έστω και για μια στιγμή.

 Πολύ κουβέντα έγινε και μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στον κλάδο από την πρόθεση της Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει 50.000 VLT’s σε όλη τη χώρα. Τελικά ξεκαθαρίστηκε πως αυτά δεν είναι «φρουτάκια», αφού η διακήρυξη προβλέπει άνοιγμα της αγοράς μόνο για «τεχνικά» παιχνίδια περιορισμένου κέρδους (πόκερ κλπ) και σε καμιά περίπτωση «κουλοχέρηδες», που είναι «τυχερά». Και οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση τέτοιων αδειών ήδη καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για να τα πάρει όλα η ΟΠΑΠ που είναι η μοναδική που διαθέτει το απαιτούμενο μηχανογραφικό κέντρο και την on-line σύνδεση. Η εταιρία θα τα πάρει και θα τα διαθέσει αποκλειστικά μέσω των πρακτόρων της. Ίσως όμως όχι κατ’ ευθείαν στα πρακτορεία, αλλά σε ειδικές αίθουσες που θα φτιάξουν οι πράκτορες (και αν κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να συνεταιριστούν μεταξύ τους δύο και περισσότεροι ή να τα τοποθετήσουν οι ίδιοι σε κατάλληλα καταστήματα τρίτων, που όμως θα ελέγχονται από την ΟΠΑΠ, η οποία φυσικά θα αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη τους μόνο τον πράκτορα) κι αυτό γιατί είναι έντονος ο προβληματισμός πως αν τα VLT’s μπουν στα πρακτορεία, τότε θα κανιβαλίσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια. Σημαντικό επίσης είναι πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα παίζονται με «γκανιότα» ανάλογη του ΚΙΝΟ (ίσως 5% μέγιστη απόκλιση) εξασφαλίζοντας δίκαιη προμήθεια σε μας. Επίσης κι εδώ το δεύτερο μεγάλο κέρδος μας είναι πως το Δημόσιο είναι πλέον υποχρεωμένο να νομοθετήσει την εντατικοποίηση της δίωξης των σημερινών παράνομων «κουλοχέρηδων». Όλα αυτά βέβαια δεν πρόκειται να υλοποιηθούν πριν την παρέλευση 12-18 μηνών και μέχρι τότε δεν επαναπαυόμαστε. Σήμερα όμως σίγουρα πετύχαμε τους στόχους μας.

 Αυτός ο θριαμβευτικός αγώνας των πρακτόρων ΟΠΑΠ έληξε με την πλήρη επιτυχία των στόχων μας. Και μας θωράκισε για κάθε μελλοντική μάχη. Όσοι αμφισβήτησαν τη δύναμη του 100% με κλειστό το Μηχανογραφικό, τώρα πήραν την απάντηση από το 98,3% της αυτόβουλης και ενθουσιαστικής συσπείρωσης μας. Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. με συγκίνηση ευχαριστεί όλους τους πράκτορες. Και νοιώθει περήφανο, γιατί και μόνο η παράταξη των δυνάμεων μας στο πεδίο της μάχης, επέβαλε στους «αδιάλλακτους» τους δίκαιους όρους της συνθηκολόγησης. Χωρίς να χαθεί ούτε μια επιπλέον ώρα εργασίας. Αυτή είναι η δύναμη μας. Σημειώνουμε υπερήφανα πως στη Γ. Σ. των μετόχων ΟΠΑΠ μόνο το 7,6% εγράφησαν (το 34,4% ανήκει στο Δημόσιο), αρνούμενοι οι υπόλοιποι μέτοχοι να προσέλθουν, από τον φόβο της οργής των πρακτόρων.   

 Οπωσδήποτε, εδώ δεν παραβλέπουμε τη συγκλονιστική προσφορά του Κίμωνα Κλωνάρη, που άνοιξε διάπλατα τις κλειστές, ως προχθές, πόρτες. Όμως οι συνδικαλιστικοί αγώνες είναι συλλογικοί και σε καμιά περίπτωση ατομικοί. Γι’ αυτό και αν επαναληφθούν τέτοιες πράξεις στο μέλλον, θα μας βρουν ριζικά αντίθετους. Προσωπικά ο καθένας μας ζήσαμε βαθειά ένα ανθρώπινο δράμα, όμως τέτοιες πράξεις δεν είναι επιτρεπτές. Και δεν θα ξαναγίνουν.    

 Τα καθημερινά Μ.Μ.Ε. έλαμψαν ακόμη μια φορά με την απουσία τους. Εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων που συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι προέβαλαν τα δίκαια αιτήματα μας, όλοι οι υπόλοιποι ζητιάνεψαν τις διαφημίσεις της ΟΠΑΠ και προσπάθησαν ή να μας συκοφαντήσουν ή να θάψουν τον αγώνα μας. Ειδική αναφορά υποχρεούμαστε να κάνουμε στην ξεδιάντροπη «δημοσιογράφο» της ΝΕΤ Σαράφογλου (δεν δικαιούται τον τίτλο της κυρίας) που ενημέρωνε το κοινό της δημόσιας τηλεόρασης πως εφόσον τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ήταν κλειστά, οι Έλληνες μπορούσαν να παίξουν παράνομα στο ίντερνετ! Αν η ΟΠΑΠ συνεχίσει να σπαταλά διαφημίσεις στη ΝΕΤ χωρίς να απαιτεί την απομάκρυνση της συγκεκριμένης «γλάστρας», τότε θα κατηγορηθεί από τους πράκτορες για υπόθαλψη «ηλιθίου».

 Ξεχωριστά η ΠΟΕΠΠΠ ευχαριστεί ένα-ένα τα έντυπα του χώρου, για την καθοριστική συνδρομή τους στην επιτυχία μας.

 Η ΠΟΕΠΠΠ δηλώνει την πλήρη απογοήτευση της από τη συμπεριφορά των συνδικαλιστικών οργάνων των πρακτόρων Κρατικών Λαχείων και ΟΔΙΕ. Η παντελής ανυπαρξία εξαγγελίας συμμετοχής στους απεργιακούς μας αγώνες (περιμένοντας απλά, ως συνήθως, να δρέψουν τους δικούς μας καρπούς) μας υποχρεώνει να απαιτήσουμε από την ΟΠΑΠ των έλεγχο των πρακτορείων της ΠΕΠΕΛ και ΠΕΠΠΣ και την εφαρμογή του άρθρου Άρθρο 13: «Ο Πράκτορας υποχρεούται να συνεργάζεται αποκλειστικά με την ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να δέχεται την πρακτόρευση ή την με οποιονδήποτε τρόπο δραστηριοποίηση ή προβολή στο κατάστημά του άλλων εταιρειών και επιχειρήσεων ή διεξαγωγή άλλων παιγνίων εκτός από τα Κρατικά Λαχεία και τον ΟΔΙΕ. Οι συγκεκριμένες, όμως, δραστηριότητες δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται σε περισσότερο από το 30% της επιφάνειας του καταστήματος». Στους παραβάτες η ΟΠΑΠ να προβεί σε άμεση αφαίρεση των αδειών τους.

 Η καθυστέρηση στη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας οφείλεται στο γεγονός πως αυτή δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί πριν το Υπουργείο Οικονομικών επικυρώσει την ΠΟΛ για την αναστολή του λογιστικού προσδιορισμού. Και είναι φυσικό η καθυστέρηση της ενημέρωσης για όλα όσα πέτυχε ο διεκδικητικός μας αγώνας, πρόσκαιρα να προκάλεσε διαμαρτυρίες από τα μέλη μας. Κάποιοι ίσως να προχώρησαν ακόμη και σε καταγγελίες. Όμως εμείς βλέπουμε στο πρόσωπο τους μόνο το πάθος για νέους αγώνες. Αυτοί που μέχρι τούτη τη στιγμή δήλωναν βιαστικά  απογοητευμένοι, γιατί δεν γινόταν να γνωρίζουν, και με πάθος ζητούσαν να επιδείξουμε την απεργιακή μας δύναμη, ΑΥΤΟΙ  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ. Η βιαστική τους κριτική δεν μας στεναχωρεί. ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

 Οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ. Κερδίσαμε έναν μεγάλο πόλεμο. Όμως είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή. Άλλωστε το Μουντιάλ μόλις ξεκίνησε. Η απόφαση της Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ για 48ωρες εξακολουθεί να ισχύει. Οι πράκτορες είναι πάντα σε ετοιμότητα. Ας προσέχουν οι διοικούντες.

     

 Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΥΡΙΣΤΗΣ

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email
previous article
next article

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο