HomePress & MediaΔελτία ΤύπουΑ Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Της ΠΟΕΠΠΠ προς τα μέλη της

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Της ΠΟΕΠΠΠ προς τα μέλη της

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ
 ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289
                                                                                               Αθήνα 12/10/09

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  –   Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η  Της ΠΟΕΠΠΠ προς τα μέλη της .

ΥΠΟΓΡΑΦΗ  ΤΩΝ  ΑΤΟΜΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Συνάδελφοι ,
  Η ΠΟΕΠΠΠ , είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει σχετικά με την υπογραφή των Ατομικών Συμβάσεων , ότι ήδη 4200 συνάδελφοι , έχουν προχωρήσει στην υπογραφή τους , και εντός των ημερών θα ολοκληρώσουν την διαδικασία και οι υπόλοιποι από το σύνολο των 5123 πρακτόρων.
Το τελευταίο διάστημα ακούσθηκαν πολλά ,για την απόφαση του Δ.Σ να προχωρήσει στην υπογραφή των ατομικών Συμβάσεων.
 Το Δ.Σ. δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να σεβασθεί και να εκτελέσει την απόφαση της Γ.Σ. στις 29/6/2009 . Το θέμα του φορολογικού που μας είχε υποχρεώσει να καθυστερήσουμε την υπογραφή των συμβάσεων , με την αναστολή της εφαρμογής του και την επίσημη διαβεβαίωση της σημερινής Κυβέρνησης για την μη εφαρμογή του , δεν αποτελούσε πλέον αιτία για την περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής  της απόφασης  της Γ.Σ. στις 29/6/2009
 Έτσι υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η προσπάθεια πολλών ετών και ικανοποιήθηκε η  μέσα από τις Γ.Σ της  Ομοσπονδίας , δεδηλωμένη  επιθυμία μας , για κατοχύρωση του επαγγέλματος μας.
 Ήδη από την Δευτέρα 12/10/2009 , άρχισαν να υπογράφονται από την ΟΠΑΠ και να επιστρέφονται στους πράκτορες ,  υπογεγραμμένες και από τα δύο μέρη  οι πρώτες Ατομικές Συμβάσεις και στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες .

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Της ΠΟΕΠΠΠ
 Κου ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
  Την 6/10/2009 , δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 12Χ , επιστολή του Νομικού Συμβούλου της ΠΟΕΠΠΠ , κου ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, η οποία προκάλεσε εύλογα σχόλια, και παράλληλα αναστάτωση σε μερίδα συναδέλφων . Η επιστολή αναφερόταν στις ενστάσεις του κου ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ αναφορικά με το περιεχόμενο των ατομικών Συμβάσεων , και την απόφαση για την υπογραφή τους.
 Είναι αυτονόητο πως όταν ο Νομικός Σύμβουλος  φυσικών προσώπων ή Σωματείων , καταθέτει δημόσια κάποια επιχειρήματα και απόψεις , οφείλει εκ της θέσεως και της ιδιότητας του ,να το πράττει κατ εντολή ή με την σύμφωνη γνώμη αυτών που εκπροσωπεί .Στην προκειμένη περίπτωση , το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ , της οποίας Νομικός Σύμβουλος είναι ο κος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ,  δεν είχε καν ενημερωθεί για ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε υπογραφόμενο από τον κο ΓΙΑΝΝΙΚΟ με την επίκληση της ιδιότητας του ως Νομικού Συμβούλου της ΠΟΕΠΠΠ .
  Όσον αφορά το περιεχόμενο της «διαφωνίας» του , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επίμονα είχε ζητήσει την ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας στο κρισιμότατο για το μέλλον του κλάδου , Δ.Σ. στις 28/9/2009 . Ο κος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ δήλωσε κώλυμα για προσωπικούς λόγους , και ως εκ τούτου κλήθηκε και παρέστει στο Δ.Σ.  ο συνεργάτης Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΕΠΠΠ , κος ΖΙΑΝΝΗΣ . Αντί παρουσίας ο κος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ έστειλε μια γνωμάτευση με ΦΑΞ από το εξωτερικό όπου βρισκόταν  , και κατέθεσε τις ενστάσεις του σχετικά με κάποια άρθρα της σύμβασης. Χωρίς βέβαια , λόγω της απουσίας του ,να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω επεξηγήσεων και διευκρινήσεων για τις απόψεις του .
 Η απορία των μελών του Δ.Σ. είναι γιατί δεν κατέθεσε νωρίτερα αυτές τις ενστάσεις ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΕΠΠΠ , στην Γ.Σ. στις 29/6/2009 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ της Ομοσπονδίας  ή εν πάση περιπτώσει σε εύλογο διάστημα πριν το κρίσιμο  Δ.Σ. της 28ης Σεπτεμβρίου ;
 Εξ άλλου ο παρευρισκόμενος Νομικός Σύμβουλος κος ΖΙΑΝΝΗΣ , απεφάνθη πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα στα άρθρα στα οποία αναφέρεται ο Κος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ , ούτε υποκρύπτονται κάποιοι κίνδυνοι για τους πράκτορες. Η γνωμάτευση του κου ΖΙΑΝΝΗ παρατίθεται στο τέλος της ανακοίνωσης .

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Κου ΚΛΩΝΑΡΗ
  Όσον αφορά τα σχόλια που προκάλεσε , σε μερίδα συναδέλφων , η παρουσία του κου ΚΛΩΝΑΡΗ στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η ΟΠΑΠ Α.Ε. , τη παρουσία του προέδρου της κου Χατζηεμμανουήλ , για την υπογραφή των ατομικών  συμβάσεων , οφείλουμε να σας ενημερώσουμε , ότι αποτελούσε προσωπική επιλογή του κου ΚΛΩΝΑΡΗ και ότι προφανώς δεν εκπροσωπούσε την ΠΟΕΠΠΠ ή το Δ.Σ. της
 Η δε διαδικτυακή επικοινωνία  του κου ΚΛΩΝΑΡΗ με τους συναδέλφους , μέσω του VOLOSBET , για διευκρινήσεις και απαντήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των Ατομικών Συμβάσεων , ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία του ιδίου και όχι εντολή της ΠΟΕΠΠΠ. .      Είναι σαφές ότι την ΠΟΕΠΠΠ εκπροσωπούν ΜΟΝΟ τα εντεταλμένα και εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. και κανείς άλλος !!!
Εξ άλλου το περιεχόμενο των σχολίων του κου ΚΛΩΝΑΡΗ, αποτελείται  ξεκάθαρα από προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις τις οποίες η ΠΟΕΠΠΠ ούτε οφείλει ούτε δικαιούται να σχολιάσει καθ οιοδήποτε τρόπο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
 Σχετικά με το φορολογικό και την δημοσίευση σε μερίδα του Τύπου για την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου  , σας ενημερώνουμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας , διότι  υπάρχει  έγγραφη διαβεβαίωση του επίσημου ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του κας ΚΑΤΣΕΛΗ ., η οποία ανακοινώθηκε προεκλογικά και δημοσιεύτηκε  στα Μ.Μ.Ε . , ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ !!
 Επιπρόσθετα το προεδρείο της Ομοσπονδίας είναι σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο για επικείμενη συνάντηση , όπου θα τεθεί το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις ώστε να υπάρξει και τελεσίδικη απόφαση για την ακύρωση του μέτρου που αφορά την φορολόγηση με τον τρόπο που ο προηγούμενος Υπουργός προσπάθησε να επιβάλει. Ταυτόχρονα  το προεδρείο θα καταθέσει και τις θέσεις της ΠΟΕΠΠΠ για το παράνομο στοιχηματισμό και το Ιντερνετικό Στοίχημα.

ΑΡΓΙΑ  Η  28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μετά την υπογραφή των Ατομικών Συμβάσεων  , η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, καθιερώνεται ως επίσημη αργία και για τον κλάδο μας.
Έτσι την ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , τα πρακτορεία μας θα είναι κλειστά , ώστε να μπορέσουμε επιτέλους και εμείς να τιμήσουμε όπως αρμόζει την Εθνική Επέτειο .

Για το ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ
Ο Αναπληρωτής Γραμματέας                          Ο Πρόεδρος
ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                          ΤΟΠΤΣΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ  ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κο ΖΙΑΝΝΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ    ΓΡΑΦΕΙΟ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ  ΔΗΜ.  ΖΙΑΝΝΗ & Συνεργατών
Μητροπόλεως 40, Θεσσαλονίκη  54623  τηλ. –  fax :  2310 / 271  550,  272  550

Επί της ανατεθείσης σε εμένα εντολής υπό του προέδρου της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ» (Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.), περί συνοπτικού σχολιασμού αναφορικά με τα διαμειφθέντα στο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ της 28-9-2009 , παραθέτω τα κατωτέρω:

Θεσσαλονίκη 11-10-2009

1. Η πρόσκληση του Δ.Σ. περιλάμβανε ως θέμα το φορολογικό και συγκεκριμένα τη φορολόγηση σε ποσοστό 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ. Ως γνωστόν η διάταξη αυτή ανεστάλη , ελπίζουμε οριστικώς, ιδίως μετά την δήλωση της 4-9-2009 της τότε πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας και ήδη Υπουργού Οικονομίας κας Λούκα Κατσέλη που επί λέξει έχει ως ακολούθως : «…. στη συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΠΠ) , επαναλάβαμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε στη Βουλή το Νόμο 3775/09 στο σύνολό του, όπως και το άρθρο 35 που αναφέρεται συγκεκριμένα στη φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια.  Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται:   
 α.  να διατηρήσει αφορολόγητο πλαφόν έτσι ώστε να μη θίγεται η ανακύκλωση του παιχνιδιού .
   β. να εφαρμόσει προοδευτική φορολόγηση των μεγάλων κερδών , σύμφωνα με την πάγια πολιτική του, μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.
  γ . να εξετάσει τρόπους ελέγχου και φορολόγησης των κερδών από τον ιντερνετικό τζόγο, τα οποία ως σήμερα παραμένουν αφορολόγητα, με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο».
2. Μετά την ανάπτυξη του ανωτέρω  θέματος και την δημιουργηθείσα πεποίθηση περί οριστικής αναστολής της επίμαχης διάταξης, το Δ.Σ. αποφάσισε να συζητήσει  το θέμα των «ατομικών συμβάσεων», ιδίως μετά την επιστολή του  συναδέλφου νομικού συμβούλου της ΠΟΕΠΠΠ  κ. Γιαννίκου, με την οποία εξέφρασε τους ενδοιασμούς του  σε δύο κυρίως σημεία της σύμβασης που έχουν ως κατωτέρω:
α. Ότι ενώ στον πράκτορα απαγορεύεται να συνεργάζεται με ανταγωνιστικές της ΟΠΑΠ επιχειρήσεις , αντιθέτως η ΟΠΑΠ δύναται να συνεργάζεται με περισσότερους πράκτορες τους οποίους επιλέγει ελευθέρως . Αυτό προκύπτει από την παράγραφο 3 του άρθρου 2 της Σύμβασης , εφόσον απομονώνεται  η συγκεκριμένη διατύπωση από το όλο κείμενο της Σύμβασης . Έτσι λοιπόν η πλήρης απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι:  ναι μεν η ΟΠΑΠ σύμφωνα με την άνω διάταξη  έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται και με περισσότερους πράκτορες, αλλά αυτονόητο είναι ότι συντρέχουν και οι άλλες διατάξεις της σύμβασης. Έτσι  ενόσω η ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα  οργάνωσης , λειτουργίας και διαχείρισης των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, θα διαθέτει τα διαλαμβανόμενα στη Σύμβαση παίγνια μέσω του δικτύου των πρακτόρων. Το αυτό θα ισχύει και στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ μελλοντικώς αποκτήσει ωσαύτως αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης , λειτουργίας και διαχείρισης τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα (πλην στιγμιαίου κρατικού λαχείου). Αυτά αναφέρονται στο  «προοίμιο» της σύμβασης.
 Επίσης στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ δεν είχε το αποκλειστικό προνόμιο οργάνωσης και λειτουργίας των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει και σε άλλους πράκτορες άδεια λειτουργίας πρακτορείου θα πρέπει να λάβει υπʼ όψιν άλλους δεσμευτικούς όρους της Σύμβασης, όπως π.χ. την ελάχιστη απόσταση των 200 μ. μεταξύ των πρακτορείων (άρθρο 4 παρ. 2 της Σύμβασης ) , την μεγίστη απόσταση των 500 μέτρων από το παλαιό πρακτορείο στην περίπτωση που η άδεια μεταφέρεται σε γειτονικό Δήμο (άρθρο 4 παρ. 5 της σύμβασης ), το να ερωτώνται οι πλησιέστεροι πράκτορες εάν έχουν ενδιαφέρον να ανοίξουν και δεύτερο πρακτορείο (ένας ή περισσότεροι μαζί) σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται τα επιχειρησιακά σχέδια της ΟΠΑΠ (Βλέπετε  τελευταία παράγραφο του προοιμίου).Επίσης εισάγεται η σχέση μία άδεια ανά 3.500 κατοίκους  (άρθρο 2 παρ. 2 της σύμβασης).
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι πριν καταλήξουμε στη σκέψη ότι η ΟΠΑΠ δύναται να δίνει άδεια σε οποιονδήποτε, ενώ ο πράκτορας υποχρεούται να συνεργάζεται αποκλειστικώς με την ΟΠΑΠ, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ανωτέρω αλλά και οι υπόλοιποι όροι της σύμβασης που θα ισχύουν για όλους και οι οποίοι δημιουργούν δικαιώματα στον βλαπτόμενο πράκτορα όπως κατωτέρω θα αναφερθούν.
Όσον  αναφορά το ιντερνετικό στοίχημα , όπως αναφέρεται και στο προοίμιο της  σύμβασης, η ΟΠΑΠ  θα διαθέτει κατʼ  αποκλειστικότητα τα διαλαμβανόμενα από την σύμβαση αυτή παίγνια    μέσω   του  δικτύου των πρακτόρων. Έτσι σχετικά από  όσα ακούστηκαν και τις όποιες συζητήσεις έγιναν στο παρελθόν , τίποτε δεν περιλήφθηκε στη σύμβαση , όπως εξάλλου ουδέν σχετικό περιλαμβάνεται και στον ισχύοντα κανονισμό του 1999. Σχετικά λοιπόν με τυχόν πρόβλημα που θα ανακύψει , αυτό θα αντιμετωπισθεί με τις δέουσες συνδικαλιστικές πιέσεις και προτάσεις. Ήδη ακούστηκαν κάποιες σκέψεις ότι σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ αναλάβει αποκλειστικώς στην Ελλάδα και το ιντερνετικό στοίχημα , τότε θα μπορούσαν να πωλούνται οι σχετικές κάρτες  χρόνου και πρόσβασης μέσω των πρακτορείων της ΟΠΑΠ.     
β. Όσον αφορά τον δεύτερο ενδοιασμό του συναδέλφου νομικού συμβούλου,  ήτοι  ότι η Σύμβαση δεν δίνει στον πράκτορα το δικαίωμα να ζητήσει να κλείσει ένα άλλο πρακτορείο που άνοιξε κοντά του ή να ζητήσει αποζημίωση,  αναφέρομαι στα εξής: καταρχήν η ατομική σύμβαση που διέπει τις επαγγελματικές σχέσεις της ΟΠΑΠ με τον πράκτορα είναι σύμβαση αμφοτεροβαρής , δηλαδή παράγει δικαιώματα και υποχρεώσεις σε αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη . Αυτό προκύπτει ρητώς και από το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 της Σύμβασης σύμφωνα με το οποίο «ο πράκτορας αναλαμβάνει…… όλες τις προβλεπόμενες στην παρούσα σύμβαση υποχρεώσεις και απολαμβάνει όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα…». Έτσι  ερμηνεύοντας τις διατάξεις περί  αμφοτεροβαρών συμβάσεων, ο πράκτορας σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων εκ μέρους της ΟΠΑΠ, έχει το δικαίωμα εμμένοντας  στη σύμβαση  ή  να ζητήσει την εκπλήρωση των όρων της συμβάσεως τάσσοντας προθεσμία, ή παρελθούσης αυτής απράκτου , να απαιτήσει αποζημίωση (επιχείρημα εκ του άρθρου 383 ΑΚ).
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο πράκτορας έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει από την  σύμβαση (αν τον συμφέρει) και παράλληλα να ζητήσει αποζημίωση (επιχείρημα εκ του άρθρου 387 ΑΚ).
Εν κατακλείδι οι ανωτέρω δύο  ενδοιασμοί, ισχύουν  με πολλή στενή ερμηνεία  μόνον των  αντιστοίχων όρων της σύμβασης, αποκλειομένης της λοιπής υφισταμένης νομοθεσίας και των γενικότερων αρχών του Δικαίου.
3. Ας μη λησμονηθεί ότι η ανωτέρω  ατομική σύμβαση πέραν του ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου, περιλαμβάνει και κατοχυρώνει δικαιώματα που αναδεικνύουν τον πράκτορα σε έναν αξιοπρεπή επαγγελματία. Παρά το ότι είναι γνωστά, κύρια σημεία της σύμβασης που επεδίωκε ο πράκτορας και που περιελήφθησαν στη σύμβαση αποτελούν
3α. Η υιοθέτηση της σχέσης ένα πρακτορείο ανά 3.500 κατοίκους (άρθρο 2 παρ. 2).
3β. Η ελαχίστη απόσταση των 200 μέτρων μεταξύ των πρακτορείων (άρθρο 4 παρ. 2).                           
        3γ. Η άδεια να ισχύει για την περιοχή που εκδόθηκε . Αν η πόλη έχει περισσότερους δήμους , η νέα διεύθυνση σε γειτονικό δήμο  να απέχει από την προηγούμενη το ανώτερο 500 μέτρα (άρθρο 4 παρ. 5).
        3δ. Δικαίωμα προμήθειας στον πράκτορα για τα ήδη πωληθέντα δελτία στις περιπτώσεις που ακυρώνονται αυτά  με υπαιτιότητα της ΟΠΑΠ (άρθρο 18 παρ. 1).
        3ε. Καθιέρωση 9 επίσημων αργιών (Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή , Μεγάλο Σάββατο μετά 16.00 , Κυριακή και Δευτέρα μέρα του Πάσχα , 15 Αυγούστου ,28 Οκτωβρίου ,  και Χριστούγεννα), πέραν της δικαιουμένης αδείας θερινών διακοπών (άρθρο 19 παρ. 3).
        3στ. Θεσμοθέτηση αμοιβής για την πρόσθετη εργασία των κεντρικών πρακτόρων (άρθρο 18 παρ. 3).
        3ζ.   Δυνατότητα πωλήσεως της αδείας εφόσον ο πράκτορας λειτουργεί την επιχείρησή του συνεχώς πλέον των 15 ετών και είναι στην ίδια διεύθυνση τουλάχιστον για  δύο χρόνια  (άρθρο 20 παρ. 2 ).
        3η .  Δυνατότητα συστάσεως εταιρίας σε περίπτωση που ο πράκτορας λειτουργεί το πρακτορείο του τουλάχιστον 5 έτη  και στην ίδια διεύθυνση τουλάχιστον 2 έτη (άρθρο 20 παρ. 3).
        3θ . Δυνατότητα μεταβίβασης της αδείας σε συγγενή μέχρι τρίτου βαθμού (άρθρο 20 παρ. 2 εδ. 2 ).
        3ι .  Δυνατότητα στον/στην σύζυγο που ως μοναδικός κληρονόμος  κληρονομεί την άδεια και είναι ηλικίας άνω των 55 ετών (έστω και χωρίς τα τυπικά προσόντα) , να υπεισέρχεται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του θανόντος που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση. Θα δύναται επομένως ο/η σύζυγος να πωλήσει το πρακτορείο αμέσως ή να προσλάβει συνεταίρο εφόσον ο θανών είχε τις απαιτούμενες προς μεταβίβαση  προυποθέσεις (άρθρο 24 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο).
        3κ.  Η ΟΠΑΠ θα συμμετέχει στα έξοδα του on line ΟΤΕ σε ποσοστό 35%  (παράρτημα 1β παράγραφος 8 ).
        Επίσης στα πλαίσια  των άλλων θετικών της σύμβασης  σημαντική είναι η απόφαση της ΟΠΑΠ να επιχορηγεί ετησίως την ΠΟΕΠΠΠ με 150.000 ευρώ (ειδικά για το 2009  αποφασίσθηκε να είναι 200.000 ευρώ) καθώς επίσης και να της επιστρέψει τους τόκους του εγγυητικού κεφαλαίου ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ (απόφαση υπʼ αρ. 13/2009  του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ ΑΕ με αρ. πρωτ. Γραμματείας Δ.Σ. 79/24-9-2009).
        Ως επίλογος σημειούται ότι η σύμβαση παρά τις όποιες ατέλειές της , εισάγει καινοτόμες και θετικές ρυθμίσεις υπέρ του πράκτορα στις επαγγελματικές του σχέσεις με την ΟΠΑΠ , τουλάχιστον  σε σύγκριση με την ισχύουσα νομική ρύθμιση του Κανονισμού Πρακτορείων, ήτοι της απόφασης υπʼ αρ. 25148 /27 Οκτωβρίου 1999  της Υπουργού και του Υφυπουργού Πολιτισμού , δημοσιευθείσης στο ΦΕΚ υπʼ αρ. φύλλου 2004  / 11-11-1999.
        Δεν είναι τυχαίο ότι στο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ της 28-9-2009 από τους 15 εκπροσώπους του κλάδου, μόνο ένα «όχι» υπήρξε για την υπογραφή των συμβάσεων , δηλαδή ποσοστό 6,66 % . 
        Τελικώς ο πράκτορας σίγουρα έχει να κερδίζει με την ισχύ της νέας συμβάσεως και σίγουρα δεν χάνει , εξ ου και η αθρόα προσέλευση των πρακτόρων προς υπογραφή των συμβάσεων. Σημειωθήτω ότι , ως με πληροφόρησε ο Πρόεδρος,  επί 5.123 πρακτόρων,  υπέγραψαν ήδη περίπου 4.200  και εντός των προσεχών  ημερών θα αρχίσει η αποστολή των  υπογεγραμμένων πλέον  και από την ΟΠΑΠ  συμβάσεων, στους δικαιούχους πράκτορες . 
Ο εντολοδόχος  δικηγόρος
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΗΜ.ΖΙΑΝΝΗΣ (Α.Μ.1573)
Μητροπόλεως 40, 54623 Θεσσαλονίκη
τηλ.-fax: 2310 271550, 272550

Θέλουμε το email σου, θέλεις το Newsletter μας;
Για να μην τα μαθαίνεις από αλλού, κάνε την εγγραφή σου στο newsletter μας και εμείς θα σου στέλνουμε όλα τα τελευταία νέα
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης στο poeppp.org. Επίλεξε «ΟΚ» για να συνεχίσεις ή «Περισσότερα», για να μάθεις τα cookies που χρησιμοποιούμε Περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο