Αθήνα, 28 Αυγούστου 2020

Στη προσπάθεια μας να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας και κατανοώντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, σας ενημερώνουμε ότι όσον αφορά την κυβέρνηση,  το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες  προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία  προκειμένου να ενταχθούμε σε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σημαντική είναι και η συμβολή των Σωματείων-μελών της ΠΟΕΠΠΠ, τα οποία επικοινωνούν με τοπικούς φορείς αναδεικνύοντας τα προβλήματα μας έτσι  ώστε ο κλάδος των πρακτόρων να ενταχθεί στις  επιχειρήσεις που δικαιούνται βοήθεια από το κράτος. Πιο συγκεκριμένα έχουμε ζητήσει να επανέλθει  η μείωση του ενοικίου όπως επίσης και η οικονομική ενίσχυση των πρακτορείων μέσω άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας (επιστρεπτέα προκαταβολή, δάνεια ΤΕΠΙΧ) .

Αναφορικά με το  περιεχόμενο των οδηγιών που έχουν εκπονηθεί, σχετικά με τα κλιματιστικά, προκύπτει ότι οι σχετικές υποχρεώσεις επιβάλλονται στον χειριστή, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης των εξοπλισμού (εγκατάσταση κλιματισμού και τα ψυγεία τύπου πάγκου), εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ανωτέρω πλήρης έλεγχος της λειτουργίας τους έχει εκχωρηθεί ρητά σε τρίτο μέρος (π.χ σύμβαση με τεχνικό ή εταιρεία συντήρησης, συμβόλαιο με ενοικιαστή ακινήτου κλπ).

Επομένως, με βάση τη νομοθεσία η σχετική υποχρέωση επιβάλλεται στον φορέα της επιχείρησης, εν προκειμένω στον πράκτορα που σε περίπτωση ελέγχου κινδυνεύει με τις προβλεπόμενες κυρώσεις .

Επίσης  όσοι από εμάς δεν έχουμε λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι είμαστε δικαιούχοι  της μειωμένης προκαταβολής φόρου, πρέπει να προβούμε σε τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε τρίμηνο του 2019 συμπληρώνοντας τους κωδικούς 310 – 311 – 312 με τα ποσά που μας  έχει στείλει με μήνυμα ο ΟΠΑΠ στην πύλη από τις 14/05/2020.  Λεπτομέρειες θα βρείτε στην επιστολή της ΠΟΕΠΠΠ προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ΠΟΕΠΠΠ θα ζητήσει να επανεξεταστούν οι τροποποιημένες δηλώσεις όπως είχε συμβεί και με  την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει  προγραμματισμένη συνάντηση  με στελέχη της ΟΠΑΠ για ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σε όλα τα θέματα που μας αφορούν .

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για την εξέλιξη του διαλόγου με την εταιρία αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται του δικτύου .

Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων